Nadir türdeki ağaç kamışçını tedavi edilerek doğaya salındı - Son Dakika
Yaşam

Nadir türdeki ağaç kamışçını tedavi edilerek doğaya salındı

Nadir türdeki ağaç kamışçını tedavi edilerek doğaya salındı

Balıkesir'in Edremit ilçesinde yaralı bulunan ağaç kamışçını cinsi kuş, Kazdağı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği tarafından tedavi edildi. Türkiye'de nadir rastlanan türlerden olan kuşun göç yorgunluğu nedeniyle camlara çarpması sonucu yaralandığı düşünülüyor. Kuşun tedavisi tamamlandıktan sonra doğaya salındı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden uzmanlar, ağaç kamışçınlarının gizlenerek yaşamayı seven bir tür olduğunu ve Türkiye'de transit göçer bir tür olduğunu belirtti.

07.06.2023 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Edremit ilçesinde yaralı bulunarak Kazdağı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliğine teslim edilen ağaç kamışçını cinsi kuşun tedavisi tamamlandı.

Türkiye'de nadir rastlanan türlerden olan ve ilçede vatandaşlar tarafından bulunan uzun mesafe göçmeni ötücü kuşun bakımı ve tedavisi, Kazdağı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği Yaban Hayatı Veteriner Hekimi Ertan Şenol tarafından yapıldı.

Doğal yaşam alanları içinde kalan yapıların camları, yansıma yaparak habitatın devamı gibi görünüyor ve göç eden kuş türleri camlara çarpabiliyor. Muayenesinde, bu ağaç kamışçınının da göç yorgunluğuyla cama çarparak yaralanmış olabileceği değerlendiriliyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Uysal, yaptığı açıklamada, ağaç kamışçınlarının gizlenerek yaşamayı seven bir kuş türü olduğunu bildirdi.

Bu kuşların, Türkiye'de göç dönemlerinde sulak alanların yakınlarındaki yeşillik ve çalılıklarda beslenerek Avrupa ve Batı Asya'daki üreme alanlarına gittiğini belirten Uysal, "Görmek oldukça güç, genellikle alınan kayıtlar nadiren sesini duyarak yapılıyor. Ağaç kamışçını türü, eklembacaklılar, sinekler, kınkanatlılar ve örümcekler ile besleniyor ve ülkemiz için transit göçer bir tür." ifadelerini kullandı.

Aynı okulda görevli Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ali Berber ise ağaç kamışçınının binlerce kilometrelik çölleri aşan göç yolculuğunu, seneye tekrar gerçekleştirmesini temenni etti.

Uysal ve Berber, veteriner hekim Ertan Şenol ile birlikte tedavisinin ardından kuşu doğaya saldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yaşam Nadir türdeki ağaç kamışçını tedavi edilerek doğaya salındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement