Nagehan Alçı, AYM'nin Osman Kavala Kararına Ateş Püskürdü: Okurlarımdan Özür Diliyorum, Yanılmışım - Son Dakika
Güncel

Nagehan Alçı, AYM'nin Osman Kavala Kararına Ateş Püskürdü: Okurlarımdan Özür Diliyorum, Yanılmışım

AYM, Gezi Parkı olaylarının yöneticisi olduğu iddiasıyla 2017'de tutuklanan Osman Kavala'nın avukatlarının, hak ihlali olduğuna dair yaptığı başvuruyu reddetti. AYM'nin bu kararında hiçbir hukuki gerekçe olmadığını söyleyen Habertürk yazarı Nagehan Alçı, daha önceki süreçlerde AYM'yi övdüğü için pişman olduğunu söyleyerek, okurlarından özür diledi.

23.05.2019 11:58  Güncelleme: 13:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı olaylarının yöneticisi olduğu iddiası ile 2017 yılında tutuklanan Osman Kavala'nın avukatlarının, hak ihlali olduğuna dair yaptığı başvuruyu oy çokluğuyla reddetti. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararında hiçbir hukuki gerekçe olmadığını söyleyen Habertürk yazarı Nagehan Alçı, daha önceki süreçlerde AYM'ye dizdiği övgüler için pişmanlık duyduğunu belirterek, ''Okuyucularımdan özür dilerim, yanılmışım'' dedi.

Alçı'nın, Anayasa Mahkemesinin kararını hukuksuz bulduğunu belirttiği yazısından satır başları:

''HAKİKATİN ÜSTÜNÜ ÖRTERİZ''

Tüm okurlarımdan özür dilerim. Yanılmışım. Biz köşe yazarları doğru söylediğimiz ve haklı çıktığımız noktaları vurgulamayı çok severiz. Eğer tespitlerimizin isabetli olduğu netleşirse bundan büyük haz duyar ve bunu da tekrar tekrar ifade etmeye bayılırız. Fakat söylediklerimiz doğru çıkmazsa ve tespitlerimiz yanlışlanırsa da bu hakikatin üstünü örteriz. Bu gerçeği yok sayarız. Ben kendi adıma bu riyakârlığı reddediyorum ve bugün siz okurlarımla ciddi şekilde yanıldığım cümlelerimi paylaşmak istiyorum.

''SİZLERDEN ÖZÜR DİLİYORUM''

Ben 2 Mayıs 2019'da bu köşede aynen şöyle yazmıştım: ''Zühtü Arslan başkanlığındaki Anayasa Mahkemesi kurumunun 2019-23 döneminde vereceği kararlarla Türkiye'yi özgürlükçü hukuk devleti olma rotasına doğru çekeceğine kalpten inanıyorum." Sadece bu cümle de değil mesele. Geriye doğru son üç senelik arşivim incelendiğinde sık sık benim Zühtü Arslan ile Anayasa Mahkemesi'ni öven ve savunan satırlarıma rastlayabilirsiniz. Evet, sevgili okurlarım bu satırları kaleme aldığım için sizlerden özür diliyorum. Hepinizin huzurunda itiraf ediyorum ki ben bu cümleleri köşemde ifade ederken yanlış yapmış ve yanılgı içine düşmüşüm.

''GÜVENMİŞ VE İNANMIŞTIM''

Temennilerini tespit olarak yazıp sürekli yanılan ama bunu itiraf edemeyip bugün iyice marjinalleşen Babıali gazetecilerinden farksız hissediyorum kendimi bu ve benzeri cümlelerimi okuyunca. Tek farkım o eski kuşak gazeteciler yaptıkları hataları ve yanlışları hala itiraf edemiyorlar. Ben ise kabul ediyorum. Bir gazeteci temennilerini tespit diye yazmamalı ama ben yazmışım. Zühtü Arslan ve Anayasa Mahkemesi'ne güvenmiş ve inanmıştım çünkü.

NAZLI ILICAK VE AHMET ALTAN KARARLARINA BENZETTİ

Anayasa Mahkemesi'nin dünkü Osman Kavala kararından sonra artık bu yazdıklarımın tam tersinidüşünüyorum. Türkiye'nin özgürlükçü demokratik hukuk devletine yönelmesi sürecine Zühtü Arslan ve AYM'nin herhangi bir önemli katkı yapacağına artık inanmıyorum. Anayasa Mahkemesi raportörünün Kavala konusunda ortaya koyduğu metni okudum. Evrensel hukuka ve adalete son derece uygun ve gayet ikna edici argümanlara sahipti. Fakat buna rağmen Anayasa Mahkemesi bu başvuruyu reddetti. Tıpkı Nazlı Ilıcak ve Ahmet Altan kararlarını reddettiği gibi. Kavala ve Altan kararı oy çokluğuyla Ilıcak kararı ise oybirliğiyle reddedildi.

ANAYASA MAHKEMESİNE SORDU

En başta iyi tanıdığım bir hukukçu olan Sayın Zühtü Arslan'a ve tüm Sayın AYM üyelerine sormak istiyorum: Anayasa Mahkemesi'nin görevi devleti mi korumak ve kollamaktır? Yoksa toplumsal hiçbir gücü olmasa bile bu ülkede yaşayan bireyleri mi korumaktır? Hukuk hangisine tekabül eder?

''ÜLKEMİZ HİÇBİR ZAMAN HUKUK DEVLETİ OLMADI''

Devletin zaten kendisini koruyacak çok güçlü kurumları var. Ordusu var polisi var istihbaratı var. Bireylerin ise kimsesi yok. Kimsesizlerin kimsesi olması gereken yer mahkemelerimizdir. Hukukçularımızdır… Bu satırları yazarken çok üzgünüm ama hakikat bu. Ülkemiz hiçbir zaman hukuk devleti olmadı. Hep devletin hukuku geçerli oldu.

Nagehan Alçı, AYM'nin Osman Kavala Kararına Ateş Püskürdü: Okurlarımdan Özür Diliyorum, Yanılmışım

NE OLMUŞTU?

1 Kasım 2017'de tutuklanan iş insanı Osman Kavala hakkında hem 15 Temmuz hem de Gezi eylemleri nedeniyle soruşturma yürütüldü. Kavala hakkındaki 15 Temmuz dosyası ile ilgili işlem yapılmadı ancak Gezi eylemlerinin organizatörü olduğu iddiasıyla yürütülen soruşturmadan dava açıldı. Kavala, diğer Gezi sanıkları ile birlikte 24 Haziran'da mahkeme önüne ilk kez çıkacaktı.

Kavala, tutuklu olarak soruşturulurken, "tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluk incelemelerinin hakim/mahkeme önüne çıkarılmaksızın yapılması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği" iddialarıyla ilgili Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.

Anayasa Mahkemesi 1. Bölümü, dosyayı 3 Nisan'da görüştü ve Genel Kurul'a sevkine karar verdi. AYM Genel Kurul bugünkü oturumunda Kavala'nın dosyasını karara bağladı. Yüksek Mahkeme 1 Kasım 2017'den beri tutuklu yargılanan Osman Kavala'nın başvurusunu oy çokluğuyla reddetti.

Nagehan Alçı, AYM\'nin Osman Kavala Kararına Ateş Püskürdü: Okurlarımdan Özür Diliyorum, Yanılmışım

Son Dakika Güncel Nagehan Alçı, AYM'nin Osman Kavala Kararına Ateş Püskürdü: Okurlarımdan Özür Diliyorum, Yanılmışım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Contitech Lastik A.Ş. İşçileri, İşten Çıkarılan Arkadaşları İçin Eylem Başlattı
    14:46 Contitech Lastik A.Ş. İşçileri, İşten Çıkarılan Arkadaşları İçin Eylem Başlattı

    Alman Continental Grup bünyesinde faaliyet gösteren Contitech Lastik A.Ş. işçileri, arkadaşlarının keyfi uygulama sonucu işten çıkarıldığını öne sürerek fabrika önünde eylem başlattı. Petrol-İş Bursa Şube Başkanı Ersin Birgül, yapılan haksızlığın herkese tehdit olduğunu belirtti.

  • Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan öğrencilere tören düzenlendi
    14:45 Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan öğrencilere tören düzenlendi

    Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan 7 öğrenci için tören düzenlendi. Müftü Vekili Abdullah Aksoy, törende öğrencilere hafızlık belgelerini takdim etti. Aksoy, Kur'an-ı Kerim'in bozulmadan kıyamete kadar korunacağını ve bu süreçte hafızların önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.

  • Muş'ta 150 Çiftçiye 100 Ton Korunga Tohumu Dağıtıldı
    14:45 Muş'ta 150 Çiftçiye 100 Ton Korunga Tohumu Dağıtıldı

    Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 'Mera Islah ve Amenajman Projesi' kapsamında 150 çiftçiye 100 ton korunga tohumu dağıtıldı. Muş Valisi Avni Çakır, çiftçilere yönelik desteklerin devam ettiğini belirterek, tarım konusunda bilimsel çalışmalara teşvik edeceklerini vurguladı. Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise korunga bitkisinin hayvanlara verildiğinde sütün yağlı olmasına vesile olduğunu söyledi ve çiftçilere korunga bitkisini tavsiye etti. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün ise projenin ilimize ve ülke meramıza hayırlı bereket getirmesini diledi.

  • Türkiye, Belarus'ta düzenlenen 'Leisure 2024' turizm fuarına katıldı
    14:44 Türkiye, Belarus'ta düzenlenen 'Leisure 2024' turizm fuarına katıldı

    Türkiye'nin Minsk Büyükelçiliği, Belarus'ta düzenlenen 'Leisure 2024' turizm fuarında stant açtı. Fuarda Türkiye'nin doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri tanıtıldı. Türkiye'nin Minsk Büyükelçisi, Belaruslu turistleri Türkiye'yi keşfetmeye çağırdı. Belarus Başbakan Yardımcısı, Türkiye'yi takdir ederek ulaşım bağlantılarının geliştirilmesini istedi. Türkiye-Belarus turizm işbirliği konusunda mutabık kalındı.

  • Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, belediye başkanı Murat Daban'ı ziyaret etti
    14:39 Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, belediye başkanı Murat Daban'ı ziyaret etti

    Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, yerel seçimde belediye başkanı seçilen Murat Daban'ı ziyaret etti. Okumuş, Daban'a görevinde başarı diledi. Ziyaretten duyduğu mutluluğu dile getiren Daban da iş birliği içinde çalışacaklarını belirtti.

  • Kırklareli'nde Metro Turizm otobüsü devrildi, 11 kişi yaralandı
    14:39 Kırklareli'nde Metro Turizm otobüsü devrildi, 11 kişi yaralandı

    Kırklareli'nde Bulgaristan'a gitmek için yola çıkan Metro Turizm'e ait otobüs, Kavaklı Beldesi Koru mevkiinde yoldan çıkarak ağaçlık alana devrildi. Kazada sürücü dahil 11 kişi yaralandı. Olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar çevredeki hastanelere sevk edildi.

  • Yalova'da trafik kazasında hayatını kaybeden genç kız organlarıyla 4 cana umut oldu
    14:39 Yalova'da trafik kazasında hayatını kaybeden genç kız organlarıyla 4 cana umut oldu

    Yalova'da geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden 22 yaşındaki Melek Karakaş, organlarını bağışlayarak 4 hastaya umut oldu. Melek'in cenazesi Yalova'da defnedildi.

  • Pazaryeri Orman İşletme Şefliği, orman köylülerine yangın önlemleri hakkında eğitim verdi
    14:38 Pazaryeri Orman İşletme Şefliği, orman köylülerine yangın önlemleri hakkında eğitim verdi

    Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde, yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte orman köylülerine yangınlara karşı alınacak önlemler ve yapılması gerekenlerle ilgili eğitim verildi. Pazaryeri Orman İşletme Şefliği yetkilileri, muhtar ve köylüleri bilgilendirerek bahçe temizliği ve anız yakma konularında uyarılarda bulundu. Gümüşdere ve Arpadere köylerindeki eğitimde, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında önleyici tedbirler anlatıldı ve vatandaşların istek ve talepleri alındı.


Advertisement