NASA Başkanı, İnsanlı Ay Görevinin 30 Milyar Dolara Mal Olabileceğini Onayladı - Son Dakika
Teknoloji

NASA Başkanı, İnsanlı Ay Görevinin 30 Milyar Dolara Mal Olabileceğini Onayladı

NASA Başkanı, İnsanlı Ay Görevinin 30 Milyar Dolara Mal Olabileceğini Onayladı

NASA, Apollo görevlerinden beri Ay'a insan yollamamış olsa da insanlı Ay görevleri günümüzde tekrar NASA'nın gündeminde. Bu görev için belirlenen tahmini bütçe ise oldukça yüksek.

14.06.2019 21:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NASA'nın astronotları tekrar Ay'a götürecek olan Artemis misyonunun gelecek 5 yılda 30 milyar dolara mal olacağı uzay ajansının başkanı tarafından onayladı. Ek olarak başkan Jim Bridenstine, projeyi israf ve NASA'yı diğer bilimsel çalışmalardan uzaklaştıracağı şeklindeki eleştirilere karşı savundu.

NASA Başkanı, İnsanlı Ay Görevinin 30 Milyar Dolara Mal Olabileceğini Onayladı

1961 yılında başlayan, 1972 yılında biten ve Sovyetleri uzay yarışında yenmeyi amaçlayan Apollo programından beri ABD, insanlı bir Ay görevi gerçekleştirmedi ancak şimdi NASA, Mars'a ulaşmak ve Güneş sisteminin daha uzak kısımlarını keşfetmek için Dünya'nın uydusunu bir basamak olarak görüyor.

Tahmin edileceği üzere bu tür projeler ucuz olmuyor. Artemis olarak anılan projenin ne kadar mal olacağı, resmi olmayan tahminlerle uzun bir süredir gündemde. Bu yıl NASA, bu proje için 1,6 milyar dolar bütçe talep etti ancak Bridenstine'e göre bu ücret, projeyi tamamlamak için gereken toplam bütçenin çok az bir kısmı.

Bridenstine, CNN Business'a projenin toplam 20 ile 30 milyar dolar arasında mal olabileceğini söyledi. Belirlenen bütçeye NASA'nın diğer projelerinin dâhil olmadığını belirtelim. Bu da NASA'nın bütçesine yıllık 4 ile 6 milyar dolar eklenmesi gerektiği anlamına geliyor.

NASA Başkanı, İnsanlı Ay Görevinin 30 Milyar Dolara Mal Olabileceğini Onayladı

Bridenstine, bu projenin uzay keşfinin kaderini değiştirebileceğinin altını çizdi ve istenilen 1,6 milyar doların proje için az olduğunu söyledi. Ayrıca Bridenstine, yönetimle görüşmelerinin devam ettiğini de ekledi.

Projenin bu denli büyük bütçeli olması, NASA'nın diğer misyonlarını tehdit edip etmediği korkusunu gündeme getirdi ancak NASA, durumun böyle olmadığını çünkü projenin diğer Ay misyonlarından farklı olacağını söyledi. NASA, projenin büyük ölçekte SpaceX, Boeing, Blue Origin gibi özel sektör destekli yürüyeceğini belirtti. Böylece en gelişmiş ve uygun teknolojilerin seçilebileceğini ve teknolojinin geliştirilmesi için ekstra bütçe istenmeyeceğini de ekledi. Bridenstine, Apollo misyonlarından farklı olarak sürdürülebilirlik için çalıştıklarını, böylelikle uzun vadede uzay yatırımlarının pahalı olmasını önlemek istediklerini belirtti.

Kaynak: WebTekno

Son Dakika Teknoloji NASA Başkanı, İnsanlı Ay Görevinin 30 Milyar Dolara Mal Olabileceğini Onayladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement