Nasa'dan Ödül Alan Kardeşler "Destek" Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Nasa'dan Ödül Alan Kardeşler "Destek" Bekliyor

Mars toprağından oksijen üretme projesiyle NASA'nın yarışmasında dereceye giren Serhat-Onur Yüksel kardeşler, ödül olarak İngiltere'de alacakları dil eğitimine başlamak için yol ve konaklama desteği bekliyor.

21.05.2018 13:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BURCU ÇALIK- Mars toprağından oksijen üretme projesiyle NASA'nın yarışmasında dereceye giren Serhat-Onur Yüksel kardeşler, ödül olarak İngiltere'de alacakları dil eğitimine başlamak için yol ve konaklama desteği bekliyor.

Ankara'nın Batıkent semtinde yaşayan Yüksel ailesinin 17 ve 18 yaşlarındaki oğulları Onur ve Serhat, Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Türkiye ayağı ile ODTÜ iş birliğinde Nisan 2017'de düzenlenen NASA Uzay Uygulamaları Yarışması'nda (NASA Space Apps Challenge) ikinci oldu. NASA, "Mars Toprağından Oksijen Üretimi" projeleriyle başarı yakalayan kardeşleri yurt dışında dil eğitimi ile ödüllendirdi.

Kazandıkları ödülün sevincini yaşayan kardeşler, karşılarına çıkan yol ve konaklama masrafları nedeniyle hayallerini yarıda bırakmak zorunda kaldı.

Ekonomik imkansızlıklar nedeniyle NASA'dan kazandıkları ödülü kullanamayan çocukları için çaldığı bir çok kapıdan sonuç alamayan anne Ebru Yüksel (40), oğullarının iyi eğitim alabilmesi için destek bekliyor.

Ev hanımı olan 40 yaşındaki Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 yıllık evliliğinin meyvesi iki oğluyla gurur duyduğunu vurguladı.

Yüksel, "Oğullarım, ODTÜ ve NASA'nın ortak hazırlamış olduğu bir proje yarışmasına katıldılar ve Türkiye ikinciliği elde ettiler. Çok da güzel bir ödül kazandılar. Yurt dışında dil eğitimi elde ettiler fakat maddi imkansızlıklardan dolayı gönderemedik çocuklarımızı. 'Nasipte yokmuş' dedik." ifadesini kullandı.

"Veli toplantılarına gururla gidiyorum"

Çocuklarının Londra'da kazandıkları dil eğitiminde konaklama giderlerinin karşılanmasının istendiğini belirten Yüksel, "Oğullarımın ürettikleri proje kendi fikirleriydi, Mars toprağından oksijen üretmek üzerineydi. 236 kişiyle yarışıp ikinci oldular. Çocuklarımın başarılarını yaşamak gerekiyor gerçekten. Veli toplantısına gittiğimde gururla gidiyorum. Hep böylelerdi, umarım bundan sonra da böyle olurlar." dedi.

Yüksel, çocukları için birçok yere başvurduğunu kaydetti. Yenimahalle Kaymakamlığının uçak biletlerini karşılama sözü verdiğini ve bu süreçte Uğur Mumcu Mahallesi muhtarı olan Cennet Yağmur'un da kendileri için bir çok girişimde bulunduğunu anlatan Yüksel, "Maalesef uçak bileti dışında kalan konaklama, harçlık gibi masrafları da göze alamadım. Diğer masraflar aşağı yukarı çocuk başına 10 bin lirayı buluyordu. Bu benim için çok büyük bir külfetti." diye konuştu.

"En güzel mutluluk, onların varlığı"

Eşinin esnaf olduğunu belirten Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şartlar çok zor, iki tane çocuk okutmak zor gerçekten. Fakat onların okuması için ne gerekiyorsa yapıyoruz, yapmaya çalışıyoruz. Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ama bir yerde kalıyor tabii. Bir sürü zorluk var elbette ama anne olmak hepsini unutturuyor. Allah herkese nasip etsin böyle çocuklar. Onlarla gurur duyuyorum. Ödül kazandıkları için değil, her yönleriyle gurur duyuyorum. İyi ki varlar. Onlar olunca ne zenginlik ne fakirlik, hiçbir anlamı kalmıyor. En güzel mutluluk, onların varlığı."

Ebru Yüksel, üniversiteye hazırlanan evlatları ve onlarla aynı kaderi paylaşan diğer başarılı gençler için "Devlet büyüklerinden, iş adamlarından çocuklarımı okutabilmek için destek bekliyorum. Gerçekten okumak isteyen çocukların ellerinden tutmalarını istiyorum. Çocuklarımın istedikleri yerlere ulaşabilmeleri, iyi üniversitelerde okuyabilmeleri için destek bekliyorum." çağrısında bulundu.

Onur pilot, Serhat fizikçi olmak istiyor

NASA ödülünü kardeşiyle birlikte kazanan 18 yaşındaki Onur Yüksel de Türkiye ikincisi olmanın kendisini çok mutlu ettiğini dile getirdi.

"Kazandığımız ödülü kullanabilmek, güzel yerleri gezip görmek isterdim." diyen Yüksel, kendileri için didinen annesiyle gurur duyduğunu vurguladı.

Yüksel, geleceğe yönelik hayalini, "Benim küçüklüğümden beri hayalim pilot olmak. Fakat sivil pilotluk istediğim için biraz o da masraflı bir iş. Bunun için burs veren eğitim üniversiteleri oluyor. İnşallah oraları düşünüyorum. Pilot olmayı çok istiyorum." sözleriyle anlattı.

17 yaşındaki Serhat Yüksel ise Mars toprağından oksijen üretme projesinin küçük bir fikirle başladığını, ardından projeye dönüştüğünü belirterek, "Mars toprağını su ve elektrikle işleyip yenilenebilir halde oksijen üretilmesine yönelikti projemiz. Yarışma konsept olarak 48 saat sürüyor. 48 saat boyunca uyumuyorsunuz, projeyi geliştiriyorsunuz." bilgisini paylaştı.

"Hayalim, fizikçi olmak. Astrofizik, uzay fiziği, uzay mühendisliği gibi alanlar düşünüyorum." diyen Serhat Yüksel, annesine kendileri için verdiği emeklerden dolayı teşekkür etti.

Yüksel, "Annem bizim bu projelerimizi, kendimize olan güvenimizi hiçbir zaman küçümsemedi. Arkamızda durdu. Bize destek, güç verdi. Herkesin annesi kendine göre en iyisidir ama bana göre de annem, en iyisinin de en iyisi." diye konuştu.

Nasa\'dan Ödül Alan Kardeşler "Destek" Bekliyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nasa'dan Ödül Alan Kardeşler 'Destek' Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza
    02:49 Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Yapılan kontrollerde toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulanırken, 16 bin 587 kişi sorgulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı. Ayrıca 110 araç trafikten men edildi.


Advertisement