NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açıklaması - Son Dakika
Güncel

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açıklaması

ANKARA (AA) – NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimine ilişkin, "Bu darbe girişimi, Türkiye demokrasisi için bir travma olmuştur.

09.09.2016 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANKARA (AA) – NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimine ilişkin, "Bu darbe girişimi, Türkiye demokrasisi için bir travma olmuştur. Sadece yönetime dair değil, aynı şekilde demokratik kuruluşlar, NATO ve birçok kuruluşun çekirdeğinde yatan unsurlara karşı saldırıdır." dedi.

Stoltenberg, bir haber kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Türkiye'ye yaptığı ziyarette edindiği izlenimi aktaran Stoltenberg, "Bu darbe girişimi, Türkiye demokrasisi için bir travma olmuştur. Sadece yönetime dair değil, aynı şekilde demokratik kuruluşlar, NATO ve birçok kuruluşun çekirdeğinde yatan unsurlara karşı saldırıdır." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile darbenin ilk saatlerinde görüştüğünü ve darbe girişimini kınadıklarını ve NATO'nun Türkiye'yle dayanışmasının altını çizdiğini belirten Stoltenberg, "Türk halkının bunun karşısında durmasını, teşebbüsçülere karşı çıkmasını, sokaklara dökülmesini ve demokrasiyi savunmasını da ciddi anlamda etkilenerek karşıladım. NATO'nun Türkiye ile bu zorlu zamanlarda tam anlamıyla dayanışması mevcuttur." şeklinde konuştu.

Stoltenberg, "Darbe girişiminden sonra Batı medyasında Türkiye'nin NATO üyeliğine ilişkin belli şüpheler uyandı, siz bu şüphelere katılıyor musunuz" şeklindeki soruya, "Hayır hiçbir şekilde katılmıyorum. Türkiye NATO'nun çok önemli müttefiklerinden biridir, özellikle doğu bölgelerinde ve bu müttefikliğin önemi ciddi anlamda devam etmektedir. Türkiye tüm NATO müttefikleri arasında ciddi bir önem arz etmektedir ve Türkiye'nin NATO'ya adanmışlığını da takdirle karşılıyoruz." yanıtını verdi.

Darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görevden alınan yüksek rütbeli askerlerin bulunmasını değerlendiren Stoltenberg, "Biz şunu gördük, Türkiye bu noktada farklı NATO operasyonlarına ve faaliyetlerine katılmaya devam etmiştir ve tüm gerekliliklerini yerine getirmiştir müttefiklik ölçeğinde. Tabii ki silahlı kuvvetler bu darbe girişiminden sonra zorlu bir döneme girmiştir ama Türkiye kesinlikle üstüne düşen tüm görevleri yerine getirmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin yanındayız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la çok verimli bir görüşme yaptıklarını aktaran Stolterberg, NATO'nun Türkiye'deki mevcudiyetini hava desteği açısından, gözlem uçuşları açısından da artırdığını ve tüm müttefikleri de bu konuda teşvik etmeye devam ettiklerini anlattı.

Suriye'den gelebilecek tehditlere karşı Türkiye'yi koruyabilmek için NATO'nun savunma füze sistemlerini de konuşlandırdığını anımsatan Stoltenberg, "NATO, mevcut durumda Türkiye'de bulunuyor ve Türkiye'nin yanındayız. Bu derece değerli bir müttefikimizi korumak için elimizden geleni yapıyoruz." diye konuştu.

Uluslararası koalisyonlarla birlikte DAEŞ'e karşı mücadele verildiğine işaret edilerek, "Müttefikler arasında özellikle de Batı medyasında çeşitli endişeler dile getiriliyor. Sizin Fırat Kalkanı konusundaki değerlendirmeniz nedir" sorusunun yöneltilmesi üzerine Stoltenberg, öncelikle Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve gerilimin giderilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bu gelişmenin hem Türkiye hem de müttefikler için olumlu bir adım olduğunu ifade eden Stoltenberg, bölgede güvenlik açısından zorlu noktaların hala mevcut olduğunu hatırlattı.

"Türkiye'nin çabalarını artırmasından memnunuz"

Türkiye'nin DAEŞ'e yönelik mücadele çabalarını artırmasını da memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen NATO Genel Sekreteri, "Türkiye'nin elbette kendini savunma hakkı vardır. Türkiye'ye Suriye'den teröristler tarafından birçok saldırı gerçekleştirildiğini görüyoruz. NATO terörist gruplara karşı mücadele veren koalisyon güçlerinin mücadelesini destekliyor. Burada DAEŞ artık birçok yeri ve etkisini yitiriyor. Aynı zamanda Türkiye'nin DAEŞ'e karşı verdiği mücadelenin katkısı gitgide artıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Suriye içinde uçuşa yasak bölge konusunda bir önlem getirilmesine ilişkin soruya karşılık da DAEŞ'E karşı mücadelede tüm NATO üyelerinin koalisyona katıldığını ve kendilerinin de buna destek verdiğini vurguladı.

Stoltenberg, "NATO Suriye'de uçuşa yasak bölgenin bir parçası değil ama bu kararların koalisyon tarafından alınması çok önemli. NATO Suriye'de DAEŞ'e karşı mücadele konusunda desteğini vermeye devam edecek. Bunların hepsi uluslararası ölçekte terörizme karşı mücadele vermek için birbiriyle bağlantılı olan noktalardır." ifadelerini kullandı.

" Ege'de iş birliğinin ölçeğini artırdık"

Jens Stoltenberg, Ege Denizi'nde son altı aydır NATO'nun mültecilerin yasa dışı hareketlerini engellemek için yürüttüğü operasyonlara ilişkinse şunları söyledi:

"Yasa dışı yöntemlerle mültecilerin kaçırılması ya da insan kaçakçılığının kontrol edilmesi çok önemliydi. Bunun kontrol altına alınabilmesi için Yunanistan ve Türkiye, birlikte çaba gösterdiler. Böylelikle NATO müttefiki Türkiye, Avrupa Birliği (AB) üyesi Yunanistan'la işbirliği ve eşgüdüm gerçekleştirmiş oldu. Böyle olunca Ege Denizi'ndeki işbirliğinin ölçeğini artırdık. Hem Yunanistan hem Türkiye hem de Avrupa için çok büyük yararlar getirilmiş oldu."?

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı
    23:53 Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı

    Adıyaman'ın Kahta ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı ve 5 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralılar ambulansla Kahta Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi
    23:43 Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Balıkesir'in Gönen ilçesinde yerel seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. İnce, Gönenlilere hitap ederek diğer partilerin seçim propagandalarında projelerinden bahsetmediğini iddia etti ve Memleket Partisinin Türkiye için üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.

  • Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır
    23:42 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır

    Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, seçim tedbirleri ve güvenlik çalışmaları ile ilgili toplantı düzenledi. Toplantıda, oy kullanılacak okullarda görev yapacak personel ve güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sunumları yapıldı. Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, seçimlerin huzur ve güven içinde geçmesi için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtti.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız
    23:35 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Kazandığımız başarıları daha geliştirmek ve nihayetinde terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız. Kahraman Mehmetçiğin yürüttüğü operasyonlar, teröristlerin bu coğrafyadan tamamen yok olması için aralıksız sürecek.

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.


Advertisement