Almanya'da Türkleri Öldürmekle Suçlanan "Nazi Gelini" İlk Kez Konuştu, Özür Diledi - Son Dakika
Dünya

Almanya'da Türkleri Öldürmekle Suçlanan "Nazi Gelini" İlk Kez Konuştu, Özür Diledi

Almanya\'da Türkleri Öldürmekle Suçlanan "Nazi Gelini" İlk Kez Konuştu, Özür Diledi

"Nazi Gelin" diye tanınan NSU davasının baş sanığı Beate Zschaepe, kendisini de suçlu hissettiğini, tüm NSU kurbanlarından samimi bir şekilde özür dilediğini ifade etti.

09.12.2015 13:06  Güncelleme: 14:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Nazi Gelin" diye tanınan NSU davasının baş sanığı Beate Zschaepe, iki buçuk yılın ardından ilk kez konuştu. Avukatı aracılığıyla yazılı açıklama yapan Zschaepe, her şeyden, ölen sanıklar Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt'ı sorumlu tuttu, kendisini de ahlaki açıdan suçlu hissettiğini kaydetti. Beate Zschäpe, tüm NSU kurbanlarından samimi bir şekilde özür dilediğini ifade etti.

Açıklamada, "On cinayet ve iki bombalı saldırıyı engelleyemediğim için ahlaki açıdan suçlu hissediyorum." ifadesi kullanıldı. Zschäpe bu kadar uzun bir sürede polise gitmemesini de Mundlos ve Böhnhardt'ın kendilerini öldürebilecek olmaları ve özellikle de Böhnhardt'ı kaybetme korkusu ile açıkladı.

ÖRGÜTE ÜYE OLDUĞU İDDİASINI REDDETTİ

NSU üyesi olduğunu reddeden Zschäpe, kendisini ne o dönemde ne de şimdi NSU üyesi olarak gördüğünü söyledi. NSU adının sadece Uwe Mundlos'un icat ettiği bir şey olduğunu, ancak Uwe Böhnhardt'ın da gruba dahil edilebileceğini kaydetti.



POLİSİ, SİLAHI İÇİN ÖLDÜRMÜŞLER

Zschäpe, suç ortakları Mundlos ve Böhnhardt'ın polis Michele Kiesewetter'i silahını çalmak için öldürdüğünü söyledi. Heilbronn'daki bu onuncu cinayetin nedeni şimdiye kadar açıklığa kavuşturulamamıştı.

Zschäpe, "Mundlos ve Böhnhardt kendi silahlarından memnun değillerdi. Polis memuru Michele Kiesewetter ve yanındaki memuru görev silahları için öldürmek istediler. Bu cinayetin nedenini sorduğumda bana bu 'inanılmaz' yanıtı verdiler."

Beate Zschäpe bu cevap karşısında çok şaşırdığını ve iki arkadaşına vurduğunu söyledi. Zschäpe, "Böhnhardt ve Mundlos Kiesewetter'in yanındaki polisin de öldüğünü düşünüyorlardı." dedi.

2.5 YILIN ARDINDAN İLK KEZ KONUŞTU

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü NSU davasının baş sanığı Beate Zschaepe, Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde görülen davada iki buçuk yılın ardından bugün ilk kez konuştu. 10 cinayet, 15 banka soygunu ve iki bombalı saldırıdan sorumlu tutulan Beate Zschaepe, yeni avukatları Mathias Grasel ve Hermann Borchert'ın tavsiyeleri üzerine açıklama yapma kararı almıştı. Zschaepe'nin davaya ilişkin 53 sayfalık yazılı açıklamasını avukatı Mathias Grasel okudu.

İKİSİYLE DE İLİŞKİSİ VARMIŞ

Spiegel Online'ın bildirdiğine göre, açıklamasında Doğu Almanya'da geçen çocukluğundan bahseden Zschaepe, alkol problemi yaşadığını ve annesiyle sürekli yaşadığı kavgalardan bahsetti. Annesinden para alamadığı için küçük çaplı hırsızlıklara katıldığını belirten Beate Zschaepe, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt ile olan gönül ilişkilerine değindi. İlk olarak Mundlos'a aşık olduğunu anlatan Zschaepe, 19 yaşında Böhnhardt ile tanıştığını ve Mundlos ile beraberken Böhnhardt'a aşık olduğunu söyledi. Mundlos'un askerliğinden sonra ayrıldıklarını ve sadece Böhnhardt ile birlikte olduğuna değinen Zschaepe, bu sayede Böhnhardt'ın arkadaş çevresiyle yakın ilişki kurduğunu belirtti.

"İLK SOYGUNDAN HABERİM VARDI"

Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt'ın gerçekleştirdikleri ilk soygundan haberi olduğunu kabul eden Zschaepe, ancak ne planlama aşamasında ne de soygunun gerçekleşmesinde katkısı olmadığını söyledi. Zschaepe'nin ifadesine göre, NSU çetesinin üçlüsü (Zschaepe, Mundlos ve Böhnhardt) 1998 yılında örgüt kurup ortadan kaybolduktan sonra yakalanacağız diye hep korku içerisinde yaşadı. Paraları bitmek üzereyken Böhnhardt soygun yapmayı önerdi. Mundlos ve Böhnhardt bombalar hakkında Zschaepe'ye bilgi vermedi.

9 EYLÜL 2000, NÜRNBERG'DE ENVER ŞİMŞEK CİNAYETİ

İfadesine göre Zschaepe, NSU çetesinin 9 Eylül 2000 tarihinde işlediği ilk cinayet olan Enver Şimşek'in öldürülmesinden de haberdar değildi. Cinayeti bir kaç ay sonra Aralık'ta öğrendi. Cinayetin neden işlendiği konusunda bugün dahi bir fikri yok. Mundlos ve Böhnhardt'a cinayetten sonra polise gitmelerini önerdi ancak "intihar ederiz" diye tehdit edildi.

KÖLN'DE OCAK 2001'DE YAPILAN BOMBALI EYLEM

Baş sanık Beate Zschaepe, 2001 yılında Köln'de yapılan bombalı eylemden de haberi olmadığını söyledi. Uwe Böhnhardt'ın İranlı bir kişiye ait markete bombayı koyduğunu öne süren Zschaepe, Mundlos'un da marketin önünde nöbet tuttuğunu anlattı.

ABDÜRRAHİM ÖZÜDOĞRU CİNAYETİ

Cinayetler hakkında Mundlos ve Böhnhardt'ın kendisine bilgi vermediklerini iddia eden Zschaepe, 13 Haziran 2001 tarihinde Nürnberg'de kendisine ait terzi dükkanında öldürülen Abdürrahim Özüdoğru ve 27 Haziran 2001 tarihinde Hamburg'ta işlettiği markette öldürülen Süleyman Taşköprü cinayetlerinden de haberi olmadığını söyledi.

Cinayetlerdeki katkısını reddeden Zschaepe, bombalama eylemleri ve soygunlar da dahil cinayetlerin planlanması ve uygulanmasında kendisinin suçsuz olduğunu iddia ediyor. Zschaepe'ye göre 25 Nisan 2007'de Heilbronn'da öldürülen polis memuru Michèle Kiesewette silahı için öldürüldü. Mundlos ve Böhnhardt'In işlediği cinayetlerden, sonra haberi olduğunu kaydeden Zschaepe, onlara karşı gelmeye gücü yetmediğini ve polise gidecek cesareti bulamadığını öne sürdü.

"ZWİCKAU'DAKİ HÜCRE EVİNİ YAKTIM"

NSU terör örgütünün son olarak kullandığı Zwickau'daki hücre evini kendisinin kundakladığını kabul eden Zschaepe, Kasım 2001 tarihinde radyoda bir karavanın içerisinde iki kişinin cesedinin bulunduğunu duyar duymaz, ölen kişilerin Mundlos ve Böhnhardt olduklarından emin olduğunu, evin içerisinde kimse olup olmadığını kontrol ettikten sonra ateşe verdiğini söyledi.

NSU ÜYESİ DEĞİLİM

Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü NSU ile bağını da reddeden Zschaepe, NSU isminin Uwe Mundlos tarafından konulduğunu belirttikten sonra kendisini ne o zaman ne de daha sonra NSU üyesi olarak görmediğini, olsa olsa Böhnhardt'ın üye olabileceğini öne sürdü.

ÖLENLERİN YAKINLARINDAN ÖZÜR DİLEDİ

Cinayetlerde hayatını kaybedenlerin yakınlarından özür dileyen Zschaepe, ölümlerden Mundlos ve Böhnhardt'ın sorumlu olduklarını, kendisini ise moralmen sorumlu hissettiğini söyledi.

NEONAZİ KURBANLARI

Nasyonal Sosyalist Yeraltı örgütünün kurbanları: Enver Şimşek, Abdurrahim Özüdoğru, Süleyman Taşköprü ve Habil Kılıç (üstte), Mehmet Turgut, İsmail Yaşar, Theodorus Boulgarides ve Mehmet Kubaşık (altta)

NSU'NUN KURUCULARI

Beate Zschape: 1975 yılında o zamanlar Doğu Almanya olan Jena'da doğdu. Annesi, Romanya'da diş hekimliği okuyan 22 yaşındaki bir genç kadındı. Romanyalı babası 2000 yılında ölene kadar Beate'yi hiç kabul etmedi. Annesinin yanına gidip gelse de daha çok anneannesiyle büyüdü Beate.

Uwe Mundlos: O da Beate gibi Jena'da dünyaya geldi. 1977 doğumluydu. Bir enformatik profesörünün oğluydu. Kafası zehir gibi matematiğe çalışırdı. İlk gençlik yılları, kendisinden iki yaş büyük olan felçli doğmuş ağabeyinin bakımını paylaşmakla geçti.

Uwe Böhnhardt: NSU hücresinin en genç üyesiydi. O da Jenalıydı. Sorunlu bir çocuktu. Hırsızlık, otomobil gaspı gibi suçlardan ıslahevine düşmüştü. İki Almanya'nın birleşmesiyle aşırı sağcı NPD'ye sempati duydu. Irkçılığa varan bir yabancı karşıtlığı vardı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Almanya'da Türkleri Öldürmekle Suçlanan 'Nazi Gelini' İlk Kez Konuştu, Özür Diledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • AGBG ( AKLIMA GELEN BAŞIMIZA GELEBİLİR ): Arapların,Nato,nun ve AB,nin oyununa geldik(bence).Camilerle,Rabia işaretleriyle,türbanlarla uğraşarak(Arapların din bekçiliğini yaparak)dünyaya hakim olacaklarını sanarlar?Zaman atom(bilim,teknoloji) çağı.Beyinler değişmesse,geleceğimiz iyi değil.Vatanımız uçuruma sürükleniyor.Elimizden AD,ED,MveKD bölgeleri gidebilir.İslam,a ,,Terörist Damgası,,vurulup,müslümanlara bütün kapılar kapanabilir.Rota öyle gõsteriyor.İşid ve uçak krizi bahane. 7 0 Yanıtla
  • cetin: HAYIRLI YENGE. 0 1 Yanıtla
  • berlin: nedemek lan almanim.diyeceksin siz senelerce kimin ekmegini yediniz erdogan geldide sizi adam etti nankörler 0 1 Yanıtla
  • Türkiye'nin İyilik Gemisi Gazze'ye Yardım Malzemeleri Taşıyor
    13:25 Türkiye'nin İyilik Gemisi Gazze'ye Yardım Malzemeleri Taşıyor

    İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından temel insani malzemelere ihtiyaç duyan Gazze'liler için Türkiye'nin 8. İyilik Gemisi, Mersin Limanı'ndan yola çıkıyor. AFAD ve Vakıflar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle hazırlanan gemi, 125 bin ton insani yardım malzemesini taşıyor. Türkiye daha önce de 13 kargo uçağı ve 7 gemiyle Gazze'ye yardım malzemeleri ulaştırmıştı.

  • Baltimore Köprüsü'nün çökmesi Simpsonlar'ın tahmini mi?
    13:14 Baltimore Köprüsü'nün çökmesi Simpsonlar'ın tahmini mi?

    ABD'deki Baltimore Köprüsü, dev bir kargo gemisinin çarpması sonucu çöktü. Sosyal medya kullanıcıları, bu olayın Simpsonlar'ın bir bölümünde tahmin edildiğini iddia etti. Ancak uzmanlar, çizgi filmin bahsedilen bölümünde başka bir köprünün yıkıldığını belirtti. Köprü çökmesi sonucunda birçok araç nehire düşerken, kurtarma çalışmaları devam ediyor.

  • Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi Üniversite Öğrencileriyle İftar Yaptı
    12:44 Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi Üniversite Öğrencileriyle İftar Yaptı

    Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi, Ramazan ayının bereketini ve manevi atmosferini üniversite öğrencileriyle paylaşmak için bir araya geldi. İl Müftüsü Bekir Gerek, öğrencilerle birlikte iftar programında buluşarak Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma ayı olduğunu vurguladı. Program, yapılan duanın ardından sona erdi.


Advertisement