Nazik Kösegil: Tercih Kılavuzu Doğru Okunmalı - Son Dakika
Güncel

Nazik Kösegil: Tercih Kılavuzu Doğru Okunmalı

Nazik Kösegil: Tercih kılavuzu doğru okunmalıİSTANBUL (DHA) - MİLYONLARCA öğrencinin geleceğini belirleyecek olan tercih dönemi bugün başladı.

18.07.2017 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nazik Kösegil: Tercih kılavuzu doğru okunmalı

İSTANBUL (DHA) - MİLYONLARCA öğrencinin geleceğini belirleyecek olan tercih dönemi bugün başladı. Tercih sürecinde adaylara tavsiyelerde bulunan Nişantaşı Üniversitesi Rehberlik ve Kariyer Daire Başkanı Nazik Kösegil, "Önemli olan tercih döneminde 2 farklı açı olduğunu kabul etmek. Birincisi sayısal verilerin bulunduğu açı, ikincisi duygusallığın ve öğrencinin isteklerinin bulunduğu açı. Tercih döneminde öğrencinin sağlıklı ve mutlu bir tercih yapabilmesi için bu iki açıyı birbirine yaklaştırmak gerekiyor" dedi.

Adayın yapması gereken temel adımın sınav sonuç belgesini doğru okumak olduğunu söyleyen Nazik Kösegil, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öğrencinin yapması gereken sonuç belgesini doğru okumak. Hangi puan türünde kaç puan aldı? Yerleştirme puanları ne? Yerleştirme başarı sıralamaları ne? Bunlara bakması bekleniyor. İkincisi ise tercih etmek istediği bölümlerin başarı sıraları ve puanlarına bakması. Bu ikisi arasındaki eşitlik ne kadar artarsa, ne kadar birbirine yakın olursa tercih listesi de öğrencinin istek listesine yakın hale geliyor. Eğer bu bağlantı biraz daha kopuksa yani öğrencinin aldığı başarı sırası ve puanla istediği bölümlerin başarı sıraları arasında bir farklılık varsa öğrencinin bu sefer yeni bölümler araştırması ve yine kendi isteğine, kendi yeteneğine uygun olarak seçtiği bölümleri tercih listesinde göstermesi gerekiyor. Bununla ilgili birçok farklı yöntem var. Birincisi kılavuz çok doğru okunmalı. Kılavuzda her bölümle ilgili sayısal veriler mevcut. Öğretim görevlisi sayıları, sınav sonuçları, geçen sene o bölüme giren öğrenci başarı sırası mevcut. Tüm bunlar zaten öğrenciye fikir verecek. Bunların dışında üniversitelere gitmeleri, üniversitelerin yerleşkelerini görmeleri, akademisyenlerle konuşmaları da bölüm seçimleri noktasında destek olacaktır."

KULÜPLER, TOPLULUKLAR, YURTDIŞI OLANAKLARI, STAJ OLANAKLARI VE SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNDEN OLUŞAN BİR SOSYAL YAŞAM KORİDORU

Adaylara tercih sürecinde Maslak 1453'teki Neotech Kampüsünde destek verdiklerini hatırlatan Kösegil, şöyle konuştu:

"Nişantaşı Üniversitesi olarak biz Maslak 1453'teki Neotech Kampüsümüzdeyiz. Bu çok büyük ve gelişmiş bir kampüs. Tüm öğrencilerin gelip yerleşkemizi görmelerini istiyoruz. Çünkü özellikle gelen öğrencilerle yaklaşık 10 günden beri burada bir tercih süreci devam ettiriyoruz. Gelen öğrencilerden ve velilerden aldığımız dönüşler çok olumlu ve bizi de çok mutlu ediyor. O yüzden süreçteki tüm öğrenci ve velileri mutlaka 1453 Neotech Kampüsümüze bekliyoruz. Kampüs içinde özellikle öğrencinin geldiğinde okuldaki yaşamı öğrenmesini istiyoruz. Yani kulüpler, topluluklar, yurtdışı olanaklarımız, staj olanaklarımız ve sosyal sorumluluk projelerimizden oluşan bir sosyal yaşam koridorumuz var. Öğrenci bu koridorda aslında üniversite içerisinde nasıl yıllar geçireceğini öngörebiliyor. Bir sonraki adımda ise bölümlerimizi akademisyenlerimizin anlattığı akademisyen bilgilendirme masalarımız var. Burada da özellikle bölümlerle ilgili dışarıdan duyumlar değil de içeriden üstatlardan bilgi almakla ilgili bir süreç devam ediyor. Dolayısıyla öğrenciler her bölümle ilgili akademisyenlerimizden bilgi alabiliyorlar. İlginç sorular da geliyor. Sınav soruları soranlar dahi oluyor. Bu anlamıyla biraz daha keyifli ve rahat bir görüşme ortamı sağlıyoruz. Bunun dışında yaklaşık 100 rehber öğretmenden oluşan bir tercih masaları alanımız var. Bu alanda da öğrencinin başarı sırası, puanı ve okumak istediği bölümlerle ilgili tercih danışmanlığı yapıyoruz. Burada önemli olan öğrenciye doğru ve sağlıklı bilgi verebilmek. Buradaki bu geniş kadrolu sistemin amacı da öğrenci doğru ve gerçek bilgiye ulaşsın ve tercihlerini yaparken de buna göre hareket etsin. Bu anlamda öğrencilerimize ve velilerimize hem yeni yerleşkemizi görmeyi hem de okulun içini tanıma anlamında tercih masalarımıza bekliyoruz."

İLK 5 TERCİHE YÜZDE 50 ÜZERİNE YÜZDE 50 YA DA YÜZDE 75 ÜZERİNE YÜZDE 30 BURS

Öğrencinin merkezi yerleştirme yoluyla aldığı bursların yanında üniversite tarafından da bu seneye özel çeşitli burslar verildiğini söyleyen Kösegil sözlerini şöyle noktaladı:

"İki farklı burslandırma var. Birincisi öğrencinin merkezi yerleştirme yoluyla aldığı burslar. Yani başarı sırasıyla birlikte bizden alabileceği tam burslar, yüzde 50 burslar ve yüzde 75 burslar. Bunlar ÖSYM tarafından verilen merkezi yerleştirme burslarıdır. Ayrıca üniversitemiz tarafından öğrencilere bu yıla özel olmak üzere ilk 5 tercihinden birini yada hepsini Nişantaşı Üniversitesi yazan ve yerleşen öğrenciye yüzde 50 programa yerleştiği takdirde + yüzde 50, yüzde 75 programa yerleştiği taktirde de + yüzde 30 burslandırma yapacağız. Bu sayede öğrencinin aslında üniversitemize mutlaka gelmesi gerekecek. Çünkü bu bursu alabilmesi için tercihlemesini bize ibraz etmesi gerekecek yada web sitemiz üzerinden bu ibraz işlemini gerçekleştirmesi gerekecek. Ayrıntıları web sitemizden takip edebilirler. İlk 5 tercihine Nişantaşı Üniversitesi yazan öğrenciler + burslandırılması durumu da ÖSYM tarafından verilen burslar gibi öğrenim hayatı boyunca devam edecek olan burslardır. Burs kesilmesi durumu söz konusu değildir. Sadece hem bu tercih bursu hem de ÖSYM'den alınan burslar disiplin suçları, yüz kızartıcı suçlar işlenmediği takdirde öğrencinin eğitim hayatı boyunca devam eder. Dolayısıyla gönül rahatlığıyla almak için ilk 5 tercihe bize bunu yazar ve ibraz ederlerse burstan tüm öğrencilerimiz yararlanacaktır."

(FOTOĞRAFLI)

(Tür: İstanbul)

Nazik Kösegil: Tercih Kılavuzu Doğru Okunmalı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Nazik Kösegil: Tercih Kılavuzu Doğru Okunmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uğurcan Yazğılı, Konyaspor'un efsaneleri arasına adını yazdırmak istiyor
    10:55 Uğurcan Yazğılı, Konyaspor'un efsaneleri arasına adını yazdırmak istiyor

    Konyaspor'un 25 yaşındaki stoperi Uğurcan Yazğılı, performansını artırarak takımına daha fazla katkı sağlamak istediğini ve Konyaspor'un efsaneleri arasına adını yazdırmayı hedeflediğini söyledi. Bu sezon zorlu bir süreçten geçtiklerini belirten Yazğılı, takımının performansının arttığını fakat daha da üstüne çıkmaları gerektiğini ifade etti. Ayrıca milli takım formasını giymenin de en büyük hedefi olduğunu belirtti.

  • İzmit'te Cadde Ortasında Tabancayla Ateş Edildi
    10:55 İzmit'te Cadde Ortasında Tabancayla Ateş Edildi

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir şahıs, kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti. Olay sonucunda şahıs yaralanırken, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Olay yerinde yapılan incelemede 2 mermi kovanı bulundu ve bir araçta küçük çapta hasar meydana geldiği tespit edildi. Soruşturma devam ediyor.

  • Sivas İl Jandarma Komutanlığı, down sendromlu öğrencileri ziyaret etti
    10:55 Sivas İl Jandarma Komutanlığı, down sendromlu öğrencileri ziyaret etti

    Sivas İl Jandarma Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliği ekipleri, Şefik Güngör Eğitim Uygulama Okulu ve Zirve Rehabilitasyon Merkezi'nde bulunan down sendromlu öğrencileri ziyaret etti. Jandarma köpekleri Zümrüt ve Türlü, çocuklara gösteri sundu ve öğrenciler el baskısı yaparak oyunlar oynadı.

  • Antalya'da Motosiklet Kazası: Sürücü Yaralandı
    10:54 Antalya'da Motosiklet Kazası: Sürücü Yaralandı

    Antalya'da meydana gelen trafik kazasında, direksiyon hakimiyetini kaybeden motosiklet sürücüsü yaralandı. Kaza sonucunda motosiklet refüjdeki kaldırım taşına çarparak devrildi. Yardıma ilk olarak olayı gören bir vatandaş yetişti. Kaskı sayesinde başından yaralanmayan sürücü, sağlık ekipleri tarafından ambulansla hastaneye kaldırıldı.

  • Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili: İmitasyon ürün kullanmak ve haram konuları sigortalatmak caiz değildir
    10:51 Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili: İmitasyon ürün kullanmak ve haram konuları sigortalatmak caiz değildir

    Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Dr. Fatih Aydın, imitasyon ürünleri kullanmanın caiz olmadığını ve haram konuları sigortalatmanın da caiz olmadığını açıkladı. Aydın, imitasyon ürünlerin kul hakkına girdiğini ve kamu hakkı olduğunu belirtti. Tarım sigortasıyla ilgili olarak ise Aydın, konusu haram olmayan her türlü sigortanın caiz olduğunu ancak haram konuların sigortalanmasının caiz olmadığını ifade etti.

  • Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde muhtarlık yarışında üretici kadınlar aday
    10:51 Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde muhtarlık yarışında üretici kadınlar aday

    Muğla'nın Köyceğiz ilçesinin Döğüşbelen Mahallesi'nde muhtarlık yarışında, aday Ümran Kabaağaç ve aza adayları köyün üretici kadınlarından oluşuyor. Adaylar, köylerine 20 yıl önce verilmiş kooperatif hakkının aktif hale getirilmesini istiyor ve kadınların gücünün her alanda gösterilmesini amaçlıyor.

  • Tekirdağ'da Uyuşturucu Tacirleri Çekiciyle Hap Taşıdı
    10:51 Tekirdağ'da Uyuşturucu Tacirleri Çekiciyle Hap Taşıdı

    Tekirdağ'da polisin dikkati sayesinde uyuşturucu tacirlerine yönelik operasyon düzenlendi. Uyuşturucu hap yüklü otomobil çekiciyle taşınırken durdurulan araçta yapılan aramada binlerce uyuşturucu hap ele geçirildi. Olayla ilgili 6 şüpheli gözaltına alındı.


Advertisement