Nazilli'nin Kurtuluşu Törenlerle Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Nazilli'nin Kurtuluşu Törenlerle Kutlandı

Nazilli\'nin Kurtuluşu Törenlerle Kutlandı

91 yıl önce Yunan zulmünden kurtulmak için Efeler ve kızanlarıyla başlatılarak zafere ulaşılan mücadelenin 91.yıldönümü Nazilli'de büyük kutlamalara sahne oldu.

05.09.2013 17:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

91 yıl önce Yunan zulmünden kurtulmak için Efeler ve kızanlarıyla başlatılarak zafere ulaşılan mücadelenin 91. yıldönümü Nazilli'de büyük kutlamalara sahne oldu.

Saat 10.00'da İstasyon meydanında devam eden törenler saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okunmasıyla devam etti. Törende daha sonra ise Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Kurutuluş günü etkinliklerinde konuşan Başkan Alıcık; "Esir düşmeyecek milli bir vicdan, köle olmayacak milli bir şuur ve işgal edilemeyecek milli bir kudret büyük milletimizin şan ve şerefle tarihe kayıt düştüğü ve aynı zamanda hayranlık uyandırıcı özellikleri arasındadır. İstiklali ve İstikbali uğruna fedakarlıklardan kaçınmayan, zahmet ve zulmetlerden korkmayan, daha da önemlisi ölümlerden dahi çekinmeyen Türk Milleti, 91 yıl önce Kocatepe'den İzmir'e kadar eşsiz bir destan yazmıştır. Büyük bir zaferle def edilen işgalci ve istilacı mihrakların rezil amaçları, bugün iç ve dış tesirlerin bir araya gelmesiyle tekrar dirilmiş ve yoğun bir şekilde faaliyete geçmiştir. Türk milletinin birliğinden, devamlılığından kim rahatsızlık duyuyorsa aynı safta toplanmış; böylece ihanet sıradanlaşmış, ne hazindir ki, 91 yıl öncesinin kutlu hatıralarından çok uzaklara savrulmuş olanlar, bugün ortalıkta cirit atmaktadırlar. ve demokrasi, özgürlük diyerek de kafaları karıştırmaktan, her değeri istismar etmekten çekinmemektedirler" dedi.

Kurutuluş savaşındaki milli heyecan ve şuurun aynısının bugün Türkiye sevdalılarının düşünce ve davranışlarında fazlasıyla bulunduğunu söyleyen Alıcık; "Kim ne derse desin ve ne yaparsa yapsın; bu topraklarda Türk milleti ilelebet varlığını sürdürecektir. Bu tarihi kararlılığın karşısında kim durursa erimeye ve yok olmaya mahkumdur. Tarihi zaferlerle dolu olan Türk milleti bu badireleri atlatacak ve güçlükleri alt edecek kudrettedir. Dün kursaklarda kalan ve milli mücadelenin gazabına uğramış işgalci ruh asla aradığı imkana kavuşamayacaktır. Dünden aldığımız ilhamla, gelecekte daha huzurlu ve güçlü olacağımıza yönelik inancımızı hiçbir zaman kaybetmememiz gerekmektedir. Türk milleti tarih boyunca 17 devlet kurmuş bir dönem 3 kıta 7 denize hükmetmiş ama kimsenin canına, malına, inancına karışmamış dünyada insanlara adaleti öğretmiştir. Devlet geleneğinde, 'insanı yaşat ki devlet yaşasın', 'incinsen de incitme', 'yaratılanı hoş gör yaratandan dolayı' düsturundan asla vazgeçmemiştir" dedi.

"'TEK DEVLET, TEK BAYRAK, TEK DİL' ANLAYIŞINDAN ASLA VAZGEÇİLMEMELİDİR"

"Bugün bize insanlık dersi vermeye kalkan Avrupa ve dünya devletleri önce kendi tarihlerine iyi bakmalıdır" diyen Başkan Alıcık; "Amerika'nın Irak'ta, Fransa'nın Cezayir ve Raunda'da, Ermenilerin Karabağ'da, Sırpların Bosna'da kardeşlerimize yaptıkları ve Yunanlıların 91 yıl önce yaptıkları asla unutulmamalıdır. Tarihi şanla şerefle dolu büyük Türk milletini karalamaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Türk milleti tarihi boyunca esareti hiç kabul etmemiş Demirci Mehmet Efesi, Yörük Ali Efesi, Ayyıldız Çetesi komutanı rahmetli Adnan Menderes ile büyük devlet adamı büyük komutan Mustafa Kemal önderliğinde düşmanı denize dökmüştür. Türk evladı, Atatürk'ün gençliğe hitabesini iyi okumalı ondan aldığı ruhla Türk İstiklalini, Türk Cumhuriyetini ilelebet korumalı ve müdafaa etmeli, bu ruh ve kudretin damarlarındaki asil kanda olduğunu unutmamalıdır. Bu ruh ve kudretle 'tek devlet, tek bayrak, tek dil' anlayışından asla vazgeçmemiş ve vazgeçmeyecektir. Unutulmamalıdır ki; biz ayırmak ve bölmek için bu toprakları vatanlaştırmadık. Biz, dağıtmak ve parçalamak için bu toprakları yurt tutmadık. Hepsinden de önemlisi biz bu mukaddes topraklarda emanetçi, kiracı, gelip geçici, konargöçer olmadık, olmayacağız. Kuşkuya yer bırakmayacak şekilde söylemek lazımdır ki millet olarak can verdik, bedel ödedik ve üzerinde yaşadığımız her karış yeri destansı mücadelemizle vatanlaştırdık. Milli dayanışma ve bütünleşmeyi en güzel şekilde ortaya koyduğumuz, tek hedefte birleşerek ulusal onurumuzu koruma sevincini yaşadığımız, Nazilli'mizin düşman işgalinden kurtuluş gününü kutluyor, bu bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde kanlarıyla destan, cesaretleriyle tarih yazarak bize vatan bırakan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun" dedi.

YERLİ VE YABANCI EKİPLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Konuşmasını yurt dışından gelen Sırbistan, Gürcistan, Ukrayna, Acaristan ekiplerine, yurt içinden gelen Bursa zafer halk oyunları derneği ekibine emeği geçen ve destek veren herkese çok teşekkür ederek sürdüren Belediye Başkanı Haluk Alıcık, sözlerini ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün; "Bu memleket tarihte Türk'tü bugün de Türk'tür, ilelebet de Türk olarak kalacaktır. Ne mutlu Türk'üm diyene" sözleriyle noktaladı.

Başkan Alıcık'ın konuşmasının ardından Nazilli Belediyesi Mehteran ekibi, yerli ve yabancı halk oyunları ekipleri gösterilerini sundular. Belediye hoparlörlerinden günün belirli saatlerinde kahramanlık türkülerinin yayınlandığı Nazilli'deki etkinlikler Mustafa Ceceli konseri ile devam edecek Festival 6 Eylül 2013 Cuma günü saat 10.00'da yapılacak olan kutlama töreni etkinlikleri ve 20.30'da İstasyon Meydanı'nda yerli ve yabancı halk oyunları ekiplerinin final gösterisinin ardından sona erecek.

ÇOCUKLARDAN BAŞKAN ALICIK'A YOĞUN İLGİ

Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur başta olmak üzere MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Garnizon Komutanı Albay Ekrem Turan, Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Baki Deniz, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı M.Ali Berksoy, İlçe Müftüsü Vekili Ahmet Turan, Nazilli İlçe Sağlık Müdürü Dr. Fikri Özçetin, Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Hakan Derici, MHP Nazilli İlçe Başkanı K.Engin Özcan, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Nazilli Şube Başkanı Hasan Karataş ve gaziler ile kurum ve kuruluşların müdürleri, amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve yüzlerce vatandaş törenleri izledi. Kutlama etkinliklerine katılan Nazillili çocukların protokol çadırında oturan Başkan Alıcık ile bol bol hatıra fotoğraf çektirmesi ise dikkat çekti. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Nazilli'nin Kurtuluşu Törenlerle Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement