Ne Olacak Bu Spd'nin Hali? - Son Dakika
Güncel

Ne Olacak Bu Spd'nin Hali?

Ne Olacak Bu Spd\'nin Hali?

Bu soruyu en çok da Sosyal Demokratlar soruyor kendi kendilerine. Gerçekten "Ne olacak bu SPD'nin hali?"Bir dönemlerin 'halk partisi' son dönemlerde büyük ölçüde 'kan kaybetmeye', adeta can çekişmeye başladı.

28.01.2019 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu soruyu en çok da Sosyal Demokratlar soruyor kendi kendilerine. Gerçekten "Ne olacak bu SPD'nin hali?"

Bir dönemlerin 'halk partisi' son dönemlerde büyük ölçüde 'kan kaybetmeye', adeta can çekişmeye başladı. SPD, 23 Mayıs 1949 tarihinde Alman Anayasası'nın kabulüyle resmen kurulan Federal Almanya Cumhuriyeti'nde yapılan genel seçimlerden hep ya 'ikinci güçlü parti' ya da 'en güçlü parti' olarak çıktı. SPD, 1969-1980 yılları arasında FDP ve 1998-2005 yılları arasında da Yeşiller'le ortaklık ederek iktidarda 'büyük kanat' olarak söz sahibi oldu. Sosyal Demokratların 'anıt adımı' olarak bilinen Willy Brandt 1969-1974, Helmut Schmidt 1974-1982 ve Gerhard Schröder de 1998-2005 yılları arasında Almanya'nın başbakanlığını yaptılar.

Willy Brandt, hayata geçirdiği 'Ostpolitik' (Doğu Politikası) ile 'Doğu Bloku', 'Sovyet Bloku' veya 'Demir Perde' ülkeleri halklarının özgürlüklerine kavuşmalarının yolunu açtı. Helmut Schmidt, hem 'RAF' kısa adıyla tanınan terör örgütü Kızıl Ordu Cephesi'ne karşı verdiği mücadele hem de akıllı ekonomi politikasıyla Almanya'nın dünyanın en saygın ülkelerinden biri haline gelmesinde etkin rol oynadı. Rakiplerinin 'patronların yoldaşı' olarak nitelendirdiği Gerhard Schröder, "Önce vatan, sonra parti" diyerek Almanya'da işsiz sayısının sistematik olarak düşmesine çok önemli katkıda bulunan 'sosyal reformları' hayata geçirdi.

*

Evet, Almanya'da baştan itibaren yoğun bir biçimde eleştirilen Schröder'in bu reform politikası, Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partilerinin (CDU/CSU) işine yaradı. Daha doğrusu 2005 yılında Schröder'in yerine geçen Başbakan Angela Merkel'in işine yaradı. Nitekim daha sonraki dönemlerde yapılan genel seçimlerde SPD kendisini bir türlü toparlayamadı. 27 Eylül 2009'da yapılan genel seçimlere SPD, şu anda Almanya'nın Cumhurbaşkanı olan Frank- Walter Steinmeier'i 'lider aday' (başbakan adayı) gösterdi. Steinmeier liderliğindeki SPD, toplam oyların ancak yüzde 23'ünü alabildi. 2013'teki genel seçimlerde SPD'nin lider adayı Peer Steinbrück'tü. Bir zamanlar Kuzey Ren Vestfalya (NRW-KRV) Eyalet Başbakanı ve 2005-2009 yılları arasında da Federal Maliye Bakanı olarak görev yapan Steinbrück liderliğindeki SPD, ancak yüzde 25.7 oy toplayabildi. SPD, 2013 yılındaki genel seçimlerde yıllarca Avrupa Parlamentosu'nun Başkanlığını yapan Martin Schulz'a umut bağladı. Ama Schulz liderliğindeki SPD, yüzde 20.5'le partinin tarihindeki en büyük yenilgisini aldı.

*

Şimdi de gözler 26 Mayıs'ta yapılacak Bremen Eyalet Parlamentosu ve Avrupa Parlamentosu seçimleri ile 1 Eylül'de eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan Brandenburg ve Saksonya, 27 Ekim'de de Thüringen'de yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimlerine çevrildi. Bavyera'da geçen yıl yapılan Eyalet Parlamentosu seçimlerinde SPD, CSU, Yeşiller, Özgür Seçmenler (FW) ve sağ popülist Almanya için Alternatif'ten (AfD) daha az oy aldı. Toplam oyların sadece yüzde 9.7'unu alan SPD 'halk partisi' konumunu yitirdi. SPD geçen yıl Hessen'de yapılan Eyalet Parlamentosu seçimlerinde yüzde 19.8'le CDU ve Yeşiller'den daha az oy aldı. Son yapılan kamuoyu yoklamalarına bakıyorum. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde SPD'nin toplam oyların ancak yüzde 16.5'ini alması bekleniyor. Brandenburg'da 'en güçlü parti' konumunu kaybetmesi de. Saksonya ve Thüringen'de ise SPD'nin CDU ve sağ popülist AfD'den daha az oy almasına kesin gözüyle bakılıyor. Yani SPD, Almanya'da 'halk partisi' olma özelliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. İşte bu yüzden de herkes "Ne olacak bu SPD'nin hali?" diye soruyor. Gerçekten, "Ne olacak bu SPD'nin hali?"

Hatta, "Ne olacak bu Almanya'nın hali?"

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Ne Olacak Bu Spd'nin Hali? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...


Advertisement