Nesnelerin İzinde: Gündelik Hayat, Tasarım ve Anlam 4 - Son Dakika
Kültür Sanat

Nesnelerin İzinde: Gündelik Hayat, Tasarım ve Anlam 4

Nesnelerin İzinde: Gündelik Hayat, Tasarım ve Anlam 4

Nesnelerin İzinde: Gündelik Hayat, Tasarım ve Anlam eğitimi kasım ayında sizlerle...Gündelik hayatımız tasarım ürünleri ile biçimlendiği gibi, tasarımı belirleyen de çoğu zaman gündelik hayat pratikleridir.

17.11.2016 21:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nesnelerin İzinde: Gündelik Hayat, Tasarım ve Anlam eğitimi kasım ayında sizlerle...

Gündelik hayatımız tasarım ürünleri ile biçimlendiği gibi, tasarımı belirleyen de çoğu zaman gündelik hayat pratikleridir. Gündelik hayatı, ideolojik olanın ortaya çıktığı bir mecra olarak tanımlarsak, tasarım ürünlerinin kendileri de birer temsil nesnesine dönüşürler (Lefebvre 1998). Her ürün biçimlendirildiği toplumsal üretim ve tüketim dinamiklerinin birer simgesidir de aynı zamanda. Görsellik ve görsel kodlar üzerinden işleyen bu yapı, nesnenin oluştuğu zaman ve mekan bağlamı değiştiğinde nesnenin temsil gücünün daha net bir biçimde ortaya çıkmasını sağlar. Bu sebeptendir ki nesneler sergilere konu olur, incelenir ve izleyicileriyle bir diyalog oluştururlar. Yaratıcı faaliyetin sınırlarının genişlediğini, tasarımın eskiden beri çok önemli iki önemli unsuru olan "yapma"nın ve "düşünme"nin başka alanlara yayıldığını izliyoruz. Böyle bir ortamda tasarımcıların, üreticilerin, kullanıcıların rolleri de değişmekte. Epeydir tüm bu aktörleri, tasarım nesnelerinin de dahil olduğu bir ilişki ağı içinde düşünmek ve tartışmak gerektiği söyleniyor (Latour 2008). Bugün bu ilişkiler ağının da görünür ve izlenebilir olduğu bir ortamda, tarihi, sosyal, ekonomik ve kültürel altyapısıyla zaten başlı başına bir "ağ" olan İstanbul'da tasarım ve nesneleri temsil kavramı üzerinden tartışmaya açmak istiyoruz.

Lefebvre, Henri. 1998. Modern Dünyada Gündelik Hayat. çev. Işın Gürbüz. İstanbul: Metis

Latour, Bruno. 2008. Biz Hiç Modern Olmadık: Simetrik Antropoloji Denemesi. çev. İnci Uysal. İst: Norgunk

10 Kasım, Perşembe

Saat: 18.30-20.30

İstanbul Tasarım Haritası [Bir Temsil ve Analiz Aracı Olarak Görsellik]

11 Kasım 2016, Cuma

Saat: 18.30-20.30

Tasarım, Gundelik Hayat ve Anlam: [Nesneleri Konu Alan Sergiler Üzerinden Bir Okuma]

17 Kasım, Perşembe

Saat: 18.30-20.30

Günümüzde Görme Biçimleri ve Tasarım [John Berger'den bu yana Değişen "Görme Biçimleri" ve Tasarım İlişkisi]

18 Kasım 2016, Cuma

Saat: 18.30-20.30

Tasarım Düşüncesi ve Değişen Tasarım/Tasarımcı Tanımları ["Design Thinking" Kavramı Üzerinden Tasarımcı, Girişimci, Kullanıcı Rolleri Üzerine Düşünmek]

Konuşmacı hakkında: Şebnem Timur Öğüt 1974 yılında Ankara'da doğdu. 1994 yılında ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nden mezun oldu. 1996'da yüksek lisans, 2001 yılında da doktora derecelerini Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü'nden aldı. ODTÜ EÜTB'de araştırma görevlisi olarak çalıştıktan sonra, 2002 yılında TÜBA bursu ile University College London, Antropoloji Bölümü Maddi Kültür Bölümü'nde doktora sonrası araştırmacı olarak bulundu. Halen İTÜ'de öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Araştırma alanları, göstergebilim, maddi kültür ve görsel kültür çalışmaları ekseninde tasarım ve özellikle kültürel olgular olarak nesnelerdir.

Kaynak: Etkinlik.io

Son Dakika Kültür Sanat Nesnelerin İzinde: Gündelik Hayat, Tasarım ve Anlam 4 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak
    19:48 TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak

    TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerde, bilimde, eğitimde, sporda ve sanatta başarı elde etmiş çocukların yer alacağını açıkladı. Bu yılki kutlamalarda çocuklar, ödül töreni ve Genel Kurul'da konuşma yapma fırsatı bulacak. Ayrıca, Türk milletinin hikayesini anlatan bir ışık gösterisi ve uzay teması da etkinliklere dahil edilecek.

  • Muğla'da 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı
    19:13 Muğla'da 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde düzenlenen 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Festivalde, kuzugöbeği çorbası ikram edildi, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Ayrıca, kuzugöbeği mantarları da satışa çıkarıldı. Festivalin açılış töreninde konuşan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, gelecek yıllarda festivallerin devam edeceğini belirtti. Festival, 21 Nisan'da sona erecek.

  • Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi
    19:04 Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi

    Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı'nda, Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin atıklardan yaptığı ürünler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü standında sergilendi. Karnavalın ana teması olan karbon ayak iziyle ilgili bilinçlendirme yapılırken, öğrencilerin geri dönüşüm bilincini ve doğa sevgisini aşıladığı belirtildi.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Duo Brno ve Suk Quartet Konser Verdi
    18:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Duo Brno ve Suk Quartet Konser Verdi

    Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin üçüncü gününde, Duo Brno ve Suk Quartet, Ayazini köyünde bir konser verdi. Çekyalı sanatçılar, obua, fagot, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserler seslendirdi. Konser, sanatseverler tarafından ilgiyle karşılandı.

  • Muğla Datça'da Çocuk Evleri Sitesi Projesi Temel Atma Töreni Düzenlendi
    18:43 Muğla Datça'da Çocuk Evleri Sitesi Projesi Temel Atma Töreni Düzenlendi

    Muğla'nın Datça ilçesinde, Hazineye ait 15 bin metrekarelik alanda beş villa tarzı dubleks çocuk evi ve hizmet birimlerinden oluşacak çocuk evleri sitesi projesinin temsili temel atma töreni düzenlendi. Törene Datça Kaymakamı Murat Atıcı, Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, Kadın İşgücünü Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği (KİGDER) Başkanı Menşure Yavuz ve dernek üyeleri katıldı. Kaymakam Atıcı, projenin tamamlanmasıyla 50 çocuğa hizmet vereceklerini belirtirken, Dernek Başkanı Yavuz da projeye destek verenlere teşekkür etti. Ayrıca etkinlik kapsamında sanatçı Suavi'nin konser vereceği duyuruldu.

  • Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor
    18:10 Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın turizmin yıl geneline yayılması açısından önemli olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen karnaval, Adana ve Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük önem taşıyor. Karnavalın, Kültür Yolu Festivali ile birlikte gerçekleştirilmesi ise daha da önemli hale geliyor. Adana'da düzenlenen etkinliklerin içeriğini artırarak 12 aya yaymayı hedefleyen Vali Köşger, karnavalın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde merkezi idare, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıldığını vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da karnavalın halk tarafından sahiplenildiğini ve Adana'nın tanıtımına katkı sağladığını belirtti. Karnavalın ekonomik değeri ise yaklaşık 5 milyar lirayı aşacak.

  • 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı
    18:09 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı

    14. Beijing Uluslararası Film Festivali, film sektörünün gelişimini ele almak ve sektördeki kültürel etkileşimi teşvik etmek amacıyla yurtiçi ve yurtdışından film yapımcılarını ağırlıyor. Festivalde 118 ülkeden 1.509 film başvurdu ve 15 film Tiantan Ödülü için seçildi. Brezilya, festivalin onur konuğu olarak dört filmle temsil ediliyor. Festival süresince 250'den fazla yerli ve yabancı film gösterilecek.

  • Diyarbakır Müzesi'nde öğrencilere Hacivat ve Karagöz gösterisi
    17:48 Diyarbakır Müzesi'nde öğrencilere Hacivat ve Karagöz gösterisi

    Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Arkeoloji Müzesi'nde, öğrenciler için 'Hacivat ve Karagöz' gölge oyunu gösterisi sunuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Müzesi ve SICPA Türkiye firmasınca düzenlenen gösteri, öğrencilere tarihi sevdirmek, müze sevgisini aşılamak ve Müzekart'ı tanıtmayı amaçlıyor.

  • İzmir'de düzenlenen resim sergisiyle öğrenciler zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirildi
    17:22 İzmir'de düzenlenen resim sergisiyle öğrenciler zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirildi

    İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeşilay İzmir Şubesi'nin düzenlediği "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" isimli resim sergisi, açıldı.

  • Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek
    17:10 Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek

    Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde bulunan Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezarının restorasyon çalışmaları revize projeyle sürdürülecek. Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, restorasyonun yüzde 50'sinin tamamlandığı ve Çanakkale Müze Müdürlüğü tarafından revize restorasyon projesinin istendiği belirtildi. Ayrıca, türbeyle ilgili gelen şikayetler üzerine gerekli tedbirlerin alınması için yükleniciden talepte bulunuldu.


Advertisement