İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Kongresi'nde İran'a Yüklendi - Son Dakika
Güncel

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Kongresi'nde İran'a Yüklendi

ABD Kongresi'nde konuşma yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "İran Dünya'daki tek Yahudi devletini ortadan kaldırmaya uğraşıyor" dedi.

03.03.2015 21:34  Güncelleme: 22:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Kongresi'ne hitap eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Amerika Birleşik Devletleri'ni "militan İslam ile derin bağları olan" bir ülke ile işbirliği yapmaması gerektiği konusunda uyardı.

"TAHRAN HER ZAMAN ABD'NİN DÜŞMANI OLACAKTIR"

"Tahran her zaman ABD'nin düşmanı olacaktır" diyen Netanyahu sözlerini şöyle sürdürdü:
"İran rejimi şu anda her zamankinden daha az radikal değil. O nedenle İran'a güvenemeyiz. Amerika Birleşik Devletleri ile müzakereleri yürütülen nükleer anlaşma, İran'ın nükleer silah sahip olmasını engellemek bir yana buna sahip olmasını garantileyecektir."

"KÖTÜ BİR ANLAŞMA"

İsrail Başbakanı, nükleer silah geliştirmekten vazgeçme karşılığında İran'a yaptırımların hafifletilmesini öngören ve müzakereleri süren anlaşmayı kötü bir anlaşma olarak niteledi. ABD'yi İran'a daha fazla baskı yapmaya çağıran Netanyahu şunları söyledi:
"Biz bu kötü anlaşmanın yerine savaşı koyalım demiyoruz. Bundan çok daha iyi bir anlaşma yapmamız gerekiyor diyoruz. Daha iyi bir anlaşma İran'ın nükleer silaha sahip olmasını kesinlikle engelleyecek bir anlaşmadır. Bunu da İran'a daha fazla baskı yaparak elde edebiliriz.

"İRAN'IN IŞİD'DEN FARKI YOK"

Sünni IŞİD'e karşı mücadelenin Şii İran'ı dost kılmaması gerektiğinin altını çizen Netanyahu, "İran ABD'yi ve İsrail'i yıkmak istediğini açıkça belirtiyor. Bu siyasette Yahudilerin ve Hristiyanların, İsrail ve ABD'nin yeri yoktur. İran'ın bu siyasetle, aslında IŞİD'den farkı kalmaz" dedi.

"İRAN'I BİR AN ÖNCE DURDURMALIYIZ"

İran'ın Ortadoğu'da silahlı gruplara destek vererek 'terörü' yaymaya çalıştığını da savunan Netanyahu, "İran Ortadoğu'da 4 başkenti ele geçirdi. Suriye'de Esed rejimine destek veriyor. Suriye'de ve Golan tepelerinde savaşan Hizbullah'a destek veriyor, Gazze'de Hamas'a destek veriyor, Sana'da siyasi krize yol açan Husilere destek veriyor. Bir an önce İran'ı durdurmamız gerekiyor" dedi.

"ORTAKLIĞIMIZ HERŞEYDEN ÜSTÜN"

Obama yönetiminin İran politikasına sert eleştiriler yönelten İsrail Başbakanı, bu konudaki görüş ayrılığına rağmen iki ülkenin ittifakının gücüne vurgu yaptı. İsrail'deki seçimden iki hafta önce ABD'ye gelerek siyasi bir amaç gütmediğini belirten Netanyahu, ziyaret yanlış yorumlandığı için üzüntü duyduğunu dile getirdi. Başkan Barack Obama'ya da İsrail'e verdiği destekten ötürü minnettar olduğunu söyledi.

ABD'de tüm siyasi görüşlerin İsrail'i desteklediğini öne süren Netanyahu, "Biliyorum ki hangi siyasi görüşe sahip olursanız olun, sizler hep İsrail'in yanında duruyorsunuz. İsrail ile ABD'nin arasındaki ortaklık, siyasi farklılıktan ve her şeyden daha üstün." dedi.

ABD VE İRAN: YENİ BİR ŞEY YOK

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın bu konuşmaya tepkisi "Yeni bir şey yok" oldu. Obama tepkisini soran gazetecilere, "Başbakan İran konusunda hayata geçirilebilir bir alternatif sunmadı" dedi. İran ise konuşmayı "sıkıcı ve tekrardan ibaret" buldu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marziye Afkam, konuşmanın İsrail'de yaklaşan seçimlere yönelik sertlik yanlısı bir tutumu yansıttığını belirtti.

OBAMA İSTEMEDİ

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Başkan Obama ve Beyaz Saray'a danışmadan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Kongre'de bir konuşma yapması için Washington'a davet etmişti. Netanyahu daveti kabul etti. Ancak Beyaz Saray'ın tepkisini çeken bu davet ABD'de bir protokol krizine sebep olmuştu. Obama ise, "Netanyahu ile görüşmeyi reddediyorum" demişti.

Obama, Ocak ayında CNN International ile yaptığı özel mülakatta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, İsrail'deki seçimlere iki hafta kala ABD'ye gelecek olmasını 'uygunsuz' olarak nitelendirmiş ve "Çünkü bizim genel siyasetimize göre, dünyada herhangi bir liderle ülkesinde seçimlerden iki hafta önce görüşmeyiz" demişti.

Netanyahu'nun yaşanan protokol kriziyle alakalı eleştirilerine tepki veren Obama, "Biz ülkedeki seçimlere bir şekilde müdahale ediyormuş gibi görünmemek için bu şekilde davranıyoruz" ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'ün bu ziyaret ile ilgili olarak 'İlginç' ve 'Normal diplomatik protokolün ihlali' açıklaması yapması üzerine, Netanyahu "İsrail'in geleceğini teminat altına almak için davet edildiğim her yere gideceğim" açıklamasını yapmıştı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Kongresi\'nde İran\'a Yüklendi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Kongresi'nde İran'a Yüklendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • el sebap: BU BIR OYUN ISRAIL IRAN ILLE IYYI ANLASIYORLAR 19 3 Yanıtla
  • kamerfurkan: İsrail terör devletinin sonunu ALLAHIN izniyle Türkiye bitirecek... 19 3 Yanıtla
  • adil: israilin suyu ısınıyor ey ümmet!! 13 1 Yanıtla
  • esra yılmaz: sayın netanyahu çok haklı. iran devamlı israili tehdit ediyor. iran ilerde herkesin başına bela olucak. devamlı nükleer silah üretiyorlar. iran acilen birleşmiş milletler kararıyla durdurulmalı. . . 1 3 Yanıtla
  • ben inanırımda: binyaminmisin bünyaminmi iranla aranızdaki gizli görüşmeleri ne yapacaz 1 2 Yanıtla
  • SezerBaskan: Dünya'daki tek Yahudi devleti de Müslümanlar'ı yok etmek istiyor ve yapıyor o nasıl olacak 1 1 Yanıtla
  • MANUELLA: HEY AKILLI YAHUDİLER - AMA DUNYANİN SONU GELİNCE TANRIYA BİR CEVAP VERECEKSNIZ NE İÇİN SORUYA ????? 2 0 Yanıtla
  • Ahmet: Bu adam kim ki ABD lileri dize getiriyor. Para herkesi dize getirir. 2 0 Yanıtla
  • NİĞDE: İsrailoğulları lanetlenmiş bir kavimdir. Geberince cehennemi boyladığınız zaman pişmanlıklarınız fayda vermeyecektir. 2 0 Yanıtla
  • yavuz: İran İsrail ve Amerika büyük dostur bunlarinki danışıklı dövüş 1 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, Dodurga Belediye Başkanı İsmail Çetinkaya'yı ziyaret etti
    20:14 Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, Dodurga Belediye Başkanı İsmail Çetinkaya'yı ziyaret etti

    Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, Dodurga Belediye Başkanı İsmail Çetinkaya'yı 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde MHP'den seçilmesi dolayısıyla ziyaret etti. Gelgör, ziyarette Çetinkaya'yı tebrik ederek başarı dileklerini iletti. Çetinkaya da ziyaretten memnuniyetini dile getirerek Gelgör'e teşekkür etti. Ziyarete Osmancık Belediye Meclis Üyesi Fatih Eren de katıldı.

  • Hamza Dağ, Aliağa ve Menemen Belediye Başkanlarını ziyaret etti
    20:14 Hamza Dağ, Aliağa ve Menemen Belediye Başkanlarını ziyaret etti

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, İzmir'de Aliağa ve Menemen Belediye Başkanlarını ziyaret etti. Dağ, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan'a yeni dönemde başarılar diledi.

  • Afyonkarahisar'da yakalanan firari FETÖ hükümlüsü, cezaevine gönderildi
    20:13 Afyonkarahisar'da yakalanan firari FETÖ hükümlüsü, cezaevine gönderildi

    Afyonkarahisar'da FETÖ'ye üye olmak suçundan hüküm giyen Ş.E, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yakalandı. Örgütün kadın yapılanmasında yer aldığı ve kamudan ihraç edildiği öğrenilen hükümlü, işlemlerinin ardından cezaevine gönderildi.

  • Bitlis Turizm Haftası Programı Düzenlendi
    20:08 Bitlis Turizm Haftası Programı Düzenlendi

    Bitlis'te Turizm Haftası dolayısıyla Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) iş birliğiyle program düzenlendi. Vali Erol Karaömeroğlu, turistlerin farklı destinasyonlara olan ilgisinin arttığını belirtti. Bitlis'in turizm potansiyelini ortaya çıkarmak için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Karaömeroğlu, Bitlis'in doğal güzelliklerinin ve tarihi eserlerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını amaçladıklarını ifade etti.

  • Afganistan'da Şiddetli Yağışlar ve Sel Felaketi: 70 Ölü, 50'den Fazla Yaralı
    20:08 Afganistan'da Şiddetli Yağışlar ve Sel Felaketi: 70 Ölü, 50'den Fazla Yaralı

    Afganistan Ulusal Afet Kurumu Sözcüsü Molla Canan Saik, ülkede son birkaç gün içinde meydana gelen şiddetli yağışlar ve sel nedeniyle 70 kişinin hayatını kaybettiğini ve 50'den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

  • Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı
    20:04 Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan yemek etkinliği sonrası tavuk pilavı yiyen 30 öğrenci rahatsızlandı. Öğrenciler ambulansla hastaneye kaldırılırken, polis olayla ilgili inceleme başlattı.


Advertisement