ABD'de yarın Oklahoma, Tennessee ve Teksas'ta yeni kürtaj yasakları yürürlüğe giriyor - Son Dakika
Güncel

ABD'de yarın Oklahoma, Tennessee ve Teksas'ta yeni kürtaj yasakları yürürlüğe giriyor

ABD\'de yarın Oklahoma, Tennessee ve Teksas\'ta yeni kürtaj yasakları yürürlüğe giriyor

NEW ABD Yüksek Mahkemesinin ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan "Roe-Wade kararı"nı haziranda iptal etmesinden sonra yarın Oklahoma, Tennessee ve Teksas'ta kürtajı yasaklayan yeni yasalar yürürlüğe girecek.

24.08.2022 22:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NEW ABD Yüksek Mahkemesinin ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan "Roe-Wade kararı"nı haziranda iptal etmesinden sonra yarın Oklahoma, Tennessee ve Teksas'ta kürtajı yasaklayan yeni yasalar yürürlüğe girecek.

Ülkedeki siyasi yelpazede en tartışmalı konularından biri olan kürtaj yasağı, 8 Kasım'da yapılacak ara seçimler öncesinde gündemde tartışılmaya devam ediyor.

Anayasa Mahkemesinin iptal kararından 2 ay sonra etkili hale gelen kürtaj yasağı, yarın Oklahoma, Tennessee ve Teksas'ta daha katı şekilde uygulanmaya başlanacak.

Roe-Wade kararının iptalinden önce kürtajın anne sağlığı ve tecavüz dışında zaten yasaklandığı Teksas'ta yarın uygulamaya girecek yeni yasa, kürtaj yapan doktorlara ömür boyu hapis ve en az 100 bin dolar para cezası gibi ağır maddeler içeriyor.

Kuzey Dakota ve Idaho'nın da bu hafta sonuçlanması beklenen yargı kararlarına bağlı olarak yarın veya cuma günü daha kısıtlayıcı kürtaj yasalarını uygulamaya koyabileceği kaydediliyor.

Roe-Wade kararının iptalinden sonra kürtaj yasağı konusunda ilk yeni yasayı geçiren Indiana eyaletinde 15 Eylül'de, Arizona'da da 24 Eylül'de ilgili yeni yasalar yürürlüğe girecek.

Tetikleyici yasaklar

Oklahoma'daki mevzuat hariç, diğer 4 eyaletteki yasalar, "tetikleyici yasak" şeklinde değerlendiriliyor. Geçmişte kürtajı yasaklamak için çıkarılmış ancak Yüksek Mahkemede 1973 yılında alınan Roe-Wade kararından dolayı tam hayata geçirilemeyen bu yasalar, kararın iptalinden dolayı uygulamaya konuluyor.

Tetikleyici yasakların birçoğunun yürürlüğe girmesi için, Yüksek Mahkemenin kararının üzerinden, her eyaletin kendi yasalarına bağlı olarak 1-2 ay civarında bir sürenin geçmesi gerekiyor.

ABD'de 26 eyaletin tetikleyici yasaklardan etkilenebileceği kaydedilirken, bunlardan Arkansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri ve Güney Dakota'da kürtajı yasaklayan yasalar şu ana kadar yürürlüğe girmiş bulunuyor.

Yeni kürtaj yasaları ağır cezalar öngörüyor

Cumhuriyetçilerin hakim olduğu Teksas'ta ve Tennessee'de kürtaj yasağı 2019'da eyalet meclislerinden geçmiş, ciddi sağlık sorunları dışında döllenmeden sonraki tüm kürtaj prosedürü yasaklanmıştı.

Idaho'da da 2020'de kabul edilen ve 5 yıla kadar hapis cezası öngören kürtaj yasağının, Adalet Bakanlığının itirazı üzerine 22 Ağustos'ta görülen davadan sonra, bugün bölge yargıcı tarafından ilgili yasanın engellenmesi veya yarın yürürlüğe girme kararının verilmesi bekleniyor.

Kuzey Dakota'daki kürtaj yasağının, kürtaj taraftarlarının açtığı dava çerçevesinde iddiaları geçen hafta dinleyen bir eyalet mahkemesi yargıcının kararına bağlı olarak cuma günü yürürlüğe girebileceği kaydediliyor.

Utah ve Wyoming eyaletlerindeki tetikleyici yasaklar ise kürtaj taraftarlarının açtığı davalar sonucu yerel mahkemeler tarafından geçici olarak engellenmiş durumda.

Sadece Oklahoma'da geçen yıl kabul edilen kürtaj yasağı, halihazırda yürürlükte olan bir yasanın yerini aldığı için Yüksek Mahkemenin Roe-Wade kararına bağlı tetikleyici bir yasa olarak değerlendirilmiyor. Bu eyaletteki kürtaj yasağı, ihlali halinde 10 yıla kadar hapis ve 100 bin dolar para cezası öngörüyor.

Kürtaj karşıtı bir savunuculuk grubu olan Ulusal Yaşam Hakkı Komisyonu, yaptığı yazılı açıklamada, yeni kürtaj yasalarının "binlerce çocuğun hayatını kurtaracağını", öte yandan da "annenin hayatını ve sağlığını korumak için kürtaja izin vermeye devam edeceğini" belirtti.

Kürtaj hakkını savunan "Planlı Ebeveynlik" organizasyondan yapılan karşı açıklamada da artan para ve hapis cezaları ile yasalardaki belirsiz yasal dilin, birçok tıp uzmanını acil tıbbi bakım sağlamanın sonuçları konusunda endişelendirdiği kaydedildi.

???????- Haziranda kürtaj hakkını anayasal garanti altına alan karar iptal olmuştu

ABD Yüksek Mahkemesi, 24 Haziran'da ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararı"nı 9 yargıçtan 6'sinin oyuyla iptal etmişti.

Kararla kürtaj, anayasal bir hak olmaktan çıkarken, bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakılmıştı.

Söz konusu karar, sağ kesimde memnuniyetle karşılanırken, ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere liberal cephe, kararı "kadın sağlığına saldırı" olarak yorumlamıştı.

Kararın ardından Yüksek Mahkeme önünde ve ABD'nin çeşitli kentlerinde, zaman zaman protesto gösterileri düzenlenmişti.

ABD'de 2 Ağustos'ta yapılan ön seçimlerde de Kansas'ta kürtaj yasağı referanduma girmiş, seçmenlerin yüzde 60'ı kürtaj hakkının korunmasını sonlandıran eyalet anayasasında yapılmak istenen değişikliğe "hayır" oyu vermişti.

Kansas'taki referandum, ABD Yüksek Mahkemesinin haziranda kürtaj hakkını anayasada korumaya alan Roe-Wade kararını bozmasından bu yana halk nezdindeki ilk oylama olması nedeniyle önemli bulunmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'de yarın Oklahoma, Tennessee ve Teksas'ta yeni kürtaj yasakları yürürlüğe giriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Kayseri'de kaçak silah ve mühimmat ticareti yapan bir kişi yakalandı
    21:17 Kayseri'de kaçak silah ve mühimmat ticareti yapan bir kişi yakalandı

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, kaçak silah ve mühimmat sattığı tespit edilen bir kişi yakalandı. Yeşilhisar İlçe Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan aramalarda 2 adet 9 mm tabanca, 1 adet seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve bin 846 adet tabanca fişeği bulundu. İş yeri sahibi H.Ç. gözaltına alındı.

  • Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde vatandaşlar yağmur duasına çıktı
    21:14 Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde vatandaşlar yağmur duasına çıktı

    Kütahya'nın Hisarcık ilçesine bağlı Kutluhallar köyünde muhtarlık ve köy halkının düzenlediği yağmur duası programında vatandaşlar bir araya geldi. Yağmur duasının ardından vatandaşlara yemek ikramı yapıldı.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.

  • Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı
    21:10 Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı

    Magazin dünyasının tanınmış isimlerinden Neşe Aksoy, yaklaşık 10 ay önce akciğer kanseri teşhisi konulduğunu ve yaşadıklarını magazinci.com'daki köşesinde paylaştı. Aksoy, son tahlillerinde yeni kitlelerin görüldüğünü belirterek gelecek süreç hakkında bilgi vermedi.

  • Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu
    21:10 Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu

    Geçen yıl tanıtılan Alfa Romeo Milano, hükümetin talebi üzerine isim değişikliğine giderek Junior adını aldı. İtalyan otomobil üreticisi Alfa Romeo, Milano'nun Polonya'da üretiliyor olması sebebiyle hükümetin eleştirilerine maruz kalmıştı. Ticaret ve Made in Italy Bakanı ise bu eleştirileri doğrulayarak isim değişikliğinin yasalara aykırı olduğunu belirtti. Şirket ise Milano isminin tüm yasal gerekliliklere uyduğunu savunsa da uzlaşmaya giderek Junior ismini seçti.

  • Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde
    21:10 Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde

    Son dönemin en çok konuşulan uygulamalarından Twitch, Türkçe dil desteği kararıyla gündeme geldi. Türk oyunseverleri çileden çıkaran bu kararın sebebi henüz bilinmiyor. Twitch'in Türkçe dil desteği sunmaması büyük tepki çekti. Twitch'in bu kararı, ülkeden istediği finansal getiriyi sağlayamamasından dolayı aldığı iddia ediliyor. Ayrıca Korece, Lehçe ve Rusça dilleri de Twitch'ten kaldırılacak. Oyuncuların bu karara nasıl tepki vereceği merak konusu.

  • Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir
    21:10 Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir

    Qualcomm, 24 Nisan'da önemli bir gelişme yaşanacağını duyurdu. Şirketin Snapdragon X Plus işlemcilerini tanıtabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, Snapdragon X Elite işlemcisinden güç alan ilk dizüstü bilgisayarın da tanıtılabileceği söyleniyor.

  • Huawei'nin yeni Kirin 9010 işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3'ü geride bıraktı
    21:09 Huawei'nin yeni Kirin 9010 işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3'ü geride bıraktı

    Huawei'nin yakında piyasaya sürülecek olan Pura 70 serisinde kullanılacak Kirin 9010 işlemcisi, yapılan performans testlerinde Snapdragon 8 Gen 3'e göre %8 daha iyi bir performans sergiliyor. Ancak sektör otoriteleri, günlük kullanımda büyük bir fark yaratmayacağını belirtiyor.

  • Netflix, gelir ve abone sayısını açıklamama kararı aldı
    21:09 Netflix, gelir ve abone sayısını açıklamama kararı aldı

    Netflix, önümüzdeki yıldan itibaren abone sayısını ve elde ettiği geliri açıklamayacağını duyurdu. Şirket, abone sayısının gelecek potansiyelini gösterme konusunda eskisi kadar önemli olmadığını belirtti. Finansal raporlarını sadece abone sayısında önemli başarılara ulaştığında yayımlayacak.


Advertisement