New York: U Botanickoj Bašti Predstavljeno İmprovizovano Dvorište İ Kuca Meksicke Slikarke Fride... - Son Dakika

New York: U Botanickoj Bašti Predstavljeno İmprovizovano Dvorište İ Kuca Meksicke Slikarke Fride...

5 yıl önce

NEW U sklopu izlozbe "Frida Kahlo: Umjetnost, Dvorište, Zivot" u New Yorku je otvorena izlozba "Casa Azul" (Plava kuca") na kojoj je predstavljeno improvizovano dvorište i kuca meksicke slikarke Fride Kahlo koja je umrla prije 60 godina, javlja Anadolu Agency (AA). Zidovi improvizovane kuce obojeni su u plavo a dvorište je ukrašeno razlicitim vrstama cvijeca i biljki. Poznato je da je Frida Kahlo u toj kucu i dvorištu provela svoje djetinstvo, te da je u njoj zivjela i sa svojim suprugom poznatim slikarom Diego Rivera 1940-tih godina. Kahlo i Rivera smatraju se najupecatljivijim umjetnicima meksicke umjetnosti 20.-tog vijeka. Frida Kahlo preminula je u svojoj kuci 1954. godine, a njen suprug Rivera je 1955. godine tu kucu poklonio drzavi. Prva izlozba posvecena Fridi otvorena je prije deset godina u botanickoj bašti u Bronxu u New Yorku. Na njoj su izlozeni njeni rijetko videni radovi kao i njeni autoportreti.

New York: U Botanickoj Bašti Predstavljeno İmprovizovano Dvorište İ Kuca Meksicke Slikarke Fride..., System.String[]

NEW U sklopu izlozbe " Frida Kahlo: Umjetnost, Dvorište, Zivot"  u New Yorku je otvorena izlozba "Casa Azul" (Plava kuca") na kojoj je predstavljeno improvizovano dvorište i kuca meksicke slikarke Fride Kahlo koja je umrla prije 60 godina, javlja Anadolu Agency (AA).


Zidovi improvizovane kuce obojeni su u plavo a dvorište je ukrašeno razlicitim vrstama cvijeca i biljki. Poznato je da je Frida Kahlo u toj kucu i dvorištu provela svoje djetinstvo, te da je u njoj zivjela i sa svojim suprugom poznatim slikarom Diego Rivera 1940-tih godina. Kahlo i Rivera smatraju se najupecatljivijim umjetnicima meksicke umjetnosti 20.-tog vijeka.


Frida Kahlo preminula je u svojoj kuci 1954. godine, a njen suprug Rivera je 1955. godine tu kucu poklonio drzavi.


Prva izlozba posvecena Fridi otvorena je prije deset godina u botanickoj bašti u Bronxu u New Yorku. Na njoj su izlozeni njeni rijetko videni radovi kao i njeni autoportreti.


Na dan otvaranja izlozbe u New Yorku paznju je privuklo da su posjetioci pretezno bile zene te da je nekoliko njih ukrasilo kosu ruzama kao što je to radila Frida Kahlo.


Izlozba otvorena u cast Fride Kahlo u botanickom vrtu u New Yorku bice otvorena do 16. novembra.


Frida Kahlo rodena je 1907. godine i sa šest godina preboljela je djeciju paralizu i zadobila je trajne posljedice deformacije stopala i stanjene noge. Sa 18 godina dozivjela je saobracajnu nesrecu nakon cega je operisana 32 puta. Uz poticaj porodice, te zeleci pobjeci od dosade i boli Kahlo je pocela slikati.


Bol i patnja dominiraju na njenim slikama kao i autoportreti kojih ima 55.

Haber Yayın Tarihi: 18.05.2015 12:52 Kaynak: AASon Dakika

Sinop, Türkiye'de trafik lambası olmayan tek il olma özelliğini kaybetti
Uygunsuz görüntüleri ortaya çıkan oyuncu Berk Oktay'dan dava sonrası ilk açıklama: Namus davamdır İçişleri Bakanı Soylu: Her şeyi bırakıp gazetecilik yapmak istiyorum