NGO Equal Measure-Cinsiyet eşitliğinin en yüksek düzeyde sağlandığı ülke Danimarka - Son Dakika
Ekonomi

NGO Equal Measure-Cinsiyet eşitliğinin en yüksek düzeyde sağlandığı ülke Danimarka

Birleşik Krallık merkezli NGO Equal Measure 2030, cinsiyet eşitliğinin en yüksek olduğu ülkenin Danimarka olduğunu duyurdu.

26.07.2019 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşik Krallık merkezli NGO Equal Measure 2030, cinsiyet eşitliğinin en yüksek olduğu ülkenin Danimarka olduğunu duyurdu.

Hükümetlerin cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalarını inceleyen NGO Equal Measure 2030'un Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Cinsiyet Endeksi raporu, cinsiyet eşitliğinin en yüksek ve en düşük düzeylerde sağlandığı ülkeleri sıraladı. Rapor, dünyanın yüzde 95'ini temsilen 129 ülkenin, sağlık, eğitim ve temiz suya erişim de dahil olmak üzere bütün alanlarda Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) kapsamında cinsiyet eşitliği çalışmalarını inceledi. Söz konusu rapor, 59 ve aşağısındaki düzeylerin eğitim, enerji kaynakları ve ekonomik fırsatlar gibi çeştili konularda cinsiyet eşitliği sağlamada başarısız olduğunu gösterdiğini belirtti.

Rapora göre, cinsiyet eşitliğinin en yüksek düzeyde sağlandığı ülke 89.3 puanla Danimarka olurken, Danimarka'yı 88.8 puanla Finlandiya, 88 puanla İsveç, 87.7 puanla Norveç ve 86.8 puanla Hollanda izledi. Bunun yanında Birleşik Krallık 17'nci sıradaki yer alırken, ABD ise Bulgaristan'la aynı puanı alarak 28'inci sırayı paylaştı.

Cinsiyet eşitliğinin en düşük düzeylerde sağlandığı ülkeler arasında da 33.4 puanla Çad, 38.2 puanla Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 44 puanla Kongo, 44.7 puanla Yemen ve 44.9 puanla Nijer oldu.

Bunun yanında 2019 Cinsiyet Endeksi'ne göre açlık ve beslenme, su ve hijyen, sağlık ve eğitimin, ülkelerin cinsiyet eşitliğini en yüksek düzeyde sağladığı alanlar olurken, dünyadaki kadın nüfusunun yüzde 40'ı hala cinsiyet eşitliği hedeflerini tamamlayamamış ülkelerde yaşıyor.

Rapor ayrıca, iklim değişikliği, bütçeleme ve kamu hizmetleri, güçlü pozisyonlarda temsil, ücret eşitliği ve cinsiyete dayalı şiddet kapsamında cinsiyet eşitliğinin en yüksek düzeylerde sağlandığı ülkelerde bile başarısız olunduğunu ortaya koydu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi NGO Equal Measure-Cinsiyet eşitliğinin en yüksek düzeyde sağlandığı ülke Danimarka - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement