Niğde'de üretilen kantalup kavunu Avrupa'ya satılıyor - Son Dakika
Ekonomi

Niğde'de üretilen kantalup kavunu Avrupa'ya satılıyor

Niğde\'de üretilen kantalup kavunu Avrupa\'ya satılıyor

Niğde'de üretilen ve dünya standartlarında kurulan tesiste paketlenen ' Kantalup Kavunu ' ihracatına başlandı.

12.09.2019 11:29  Güncelleme: 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Niğde'de üretilen ve dünya standartlarında kurulan tesiste paketlenen ' Kantalup Kavunu ' ihracatına başlandı.

Orta Amerika ve Avrupa'nın bazı ülkelerinde yetiştirilen kantalup, Uzak Doğu ve Avrupa'da büyük ilgi gören bir kavun türü.

Türkiye'de 2014 yılına kadar üretimi bulunmayan kantalup kavununun farkı ise yola dayanıklı, raf ömrü uzun ve daha yoğun aroması bulunan egzotik bir tür olması.

Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Desteği Projesi kapsamında desteklenerek inşa edilen tesiste 500 dekar alanda üretilen kantalup ve çekirdeksiz karpuz işleniyor ve paketleniyor.

Niğde'de üretilen Singapur, Dubai, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelere ihraç edilen kantalup daha çok meyve salataları ve smoothielerde tercih ediliyor.

Tesiste incelemelerde bulunan Niğde İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, artan ürün çeşitliliği sayesinde dış pazara girmeye, dünyayla rekabet etmeye başlanıldığını söyledi.

Baş ; "Bakanlığımızın yüzde 50 hibe destekleri kapsamında 12.etapta desteklediğimiz ve faaliyete geçirdiğimiz bir tesis. Dış pazarda rekabet edebilmek adına bu tür tesislerimizin faaliyete geçmesi gerekiyor. Bu tesisimizden 12. Etapta 2 milyonluk bir projelendirme maliyeti vardı bunun yüzde 50'sini yani 1 milyonunu bakanlığımız kırsal kalkınma yatırımlarından hibe olarak verdi."dedi.

Tesisin Hollanda, İngiltere, Singapur, Dubai'ye ürün gönderdiğini söyleyen Asım Baş bundan sonra da bu tarz tesisleri faaliyete geçirmeye çalışacaklarını belirtti.

Ürün hakkında bilgi veren Tesis Yönetici Ortağı ve Genel Müdürü Ersan Yazgan; " Bu ürün dünyada çok geçerli ve Türkiye'deki geleneksel ürünlerimizden biraz daha farklı. Türkiye'de 2014 yılına kadar üretimi bulunmamaktaydı. Farkı yola daha dayanıklı, raf ömrü uzun ve daha aromatik bir ürün olması" dedi.

Kantalupun daha çok meyve salataları ve smoothielerde kullanıldığı için Avrupa'da ve Uzak Doğu'da çok ilgi gördüğünü söyleyen Yazgan ; "En çok Orta Amerika ve Avrupa'nın bazı sayılı ülkelerinde yetişen bu ürünü biz her ne kadar kavun diye adlandırsak da yurt dışında kantalup olarak ayrı bir egzotik bir meyve olarak isimlendiriliyor. Ürün Niğde gibi bir bölgede bu üretildiğine göre Türkiye'de bir çok bölgede bu üretilebilecek durumda. Biz bu farklılığı görüp çalışmalar yaptık. Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında paketleme tesisi ve soğuk hava deposu inşa ettik ve buradan şuanda başlangıç olarak 4-5 ülkeye ihracatlara başladık. Bugün itibariyle Singapur, Dubai, Hollanda ve İngiltere'ye ihracatlarımız devam ediyor.Farklı pazarlardan da talepler de geliyor fakat şuan kendimizi geliştirme aşamasındayız gelişim tamamlanınca farklı ülkelere de ihracatlara başlayacağız" dedi.

Böyle yatırımların yatırımcının tek başına yapabileceği şeyler olmadığına dikkati çeken Yazgan, " Bakanlıktan Kırsal Yatırım Desteği Projesine projemizi sunduk. Türkiye'deki tek kavun ve karpuz boylama tesisi olduğu için projemiz kabul gördü ve bakanlık, tarım il müdürlüğü aracılığıyla bu tesisi çok kısa sürede inşa edip aktif hale getirdik" dedi. - NİĞDE

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Niğde'de üretilen kantalup kavunu Avrupa'ya satılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.


Advertisement