Niğde'de Yılın Ahisi'ne Ahilik Kaftanı Giydirildi - Son Dakika
Yerel

Niğde'de Yılın Ahisi'ne Ahilik Kaftanı Giydirildi

Niğde\'de Yılın Ahisi\'ne Ahilik Kaftanı Giydirildi

Niğde Valiliği, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (NESOB) ortaklaşa düzenlediği "9. Ahilik Kültür ve Esnaf Bayramı" gerçekleştirilen törenle kutlandı.

26.05.2016 13:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Niğde Valiliği, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin (NESOB) ortaklaşa düzenlediği "9. Ahilik Kültür ve Esnaf Bayramı" gerçekleştirilen törenle kutlandı. Tören, Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk anıtına çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Niğde Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde İl Jandarma Komutanı Albay İbrahim Taşkın, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Şener, kurum müdürleri, oda başkanları, esnaf ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Erdoğan Aykin, ahilik kültürüne, geleneğine sahip çıkılması ve yaşatılması gerektiğini söyledi.

Aykin, "Ahilik,iş ahlakını savunan, sermayeyi ve işçinin alın terini koruyan akıl,ahlak,bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurulan günümüzün kooperatifçilik, sendikacılık, sosyal güvenlik, kalite ve fiyat kontrol sistemine benzer yönleri olan bir teşkilattır" dedi.

Ahilik Haftası nedeniyle açıklamada bulunan Aykin: "Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz; yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz; toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür. Anadolu'da Ahilik, Ahi Evran tarafından 1171 yıllarında kurulmuştur. 'Ahi' kelimesi arapça 'kardeş' demektir.Ahilik ise kelime olarak kardeş, eli açık, cömert, yiğit ve konuksever gibi anlamlara gelmektedir. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz." diye konuştu.

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan da "Ahiliğin bugün baktığımız zaman işlevini yerine getiren esnaf teşkilatlarımız var. Esnaf odaları birliklerimiz var. Esnafımızı, sanatkarımız, tüccarımız, sanayicimiz hepsi kendi meslek dallarına göre bu odalarımızın üyesi. Ahilik günümüzde de en iyi şekilde yaşatılması hatta ve hatta dünden daha iyi yaşatılması yine Ahiliğin dünden daha iyi olması gerekiyor." dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, "Eskiden senet yoktu, çek yok yalnızca söz vardı. Ahlak, çalma, çırpma dostunu arkadaşını yanıltma olgusu yok emek vardı alın teri vardı. Bu Bölgemizde 30'a yakın meslek vardı, çancı, kepenekçi, keçeçi, bıçakçı, derici gibi yapılan işler Niğde'yi bir çekim merkezi kılmıştı. Kayseri'den Niğde'ye Pazar için tren kalkardı, biz toplum olarak çok şeyi yitirdi." şeklinde konuştu.

Niğde Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel de yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"Ahilik sadece esnaf teşkilatı değil aynı zamanda insanı merkez alan insan odaklı çeşitli ahlaki değerleri içerisinde yaklaşık 1000 yıla yakın Anadolu'muzda medeniyetimizde var olan bir değerler kültürü. Belki biraz unutulmaya yüz tutmuş belki çağın gerektirdiği şekilde arka planda kalsa da devletimizin ve yerel yönetimlerimizin öncülüğünde Ahilik kültürünü gelecek nesillere çok iyi anlatılması ve öğretilmesi gerekiyor."

Konuşmaların ardından Niğde Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü öğretmenlerinin hazırladığı şed kuşatma töreni gerçekleştirildi.

Törenin ardından yılın Ahisi seçilen 46 yıllık erkek berberi olan 70 Yaşındaki Cuma Demircan'a Niğde Vali Yardımcısı Süleyman Kerem Yüksel ve NESOB Başkanı Erdoğan Aykin tarafından kaftan giydirildi.

Protokol üyeleri tarafından 2016 yılı deneyimli, genç ve bayan ahilerine plaket, Ahilik konulu kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere de ödülleri verildi.

Ödüllerin verilmesinden sonra mehteran takımı eşliğinde esnaflar kortej geçişi gerçekleştirdi.

Törenlerin sona ermesinin ardından Kent Meydanı'nda konuklara pilav, tatlı ve sıkmadan oluşan Ahilik ikramları dağıtıldı. - NİĞDE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Niğde'de Yılın Ahisi'ne Ahilik Kaftanı Giydirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement