Nihat Hatipoğlu'ndan Paris Saldırısı Yorumu - Son Dakika
Güncel

Nihat Hatipoğlu'ndan Paris Saldırısı Yorumu

Nihat Hatipoğlu\'ndan Paris Saldırısı Yorumu

Charlie Hebdo dergisine yönelik saldırıyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Nihat Hatipoğlu "Sözün özü; kutsala hakaret de, şiddet de kabul edilemez" dedi.

16.01.2015 10:19  Güncelleme: 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa'nın başkenti Paris'te yayınlanan Charlie Hebdo dergisine saldırı düzenlendi. Saldırıda 10'u gazeteci 2'si polis 12 kişi hayatını kaybetti. Konuyla ilgili farklı yorumlar yapılırken, bir değerlendirmede ünlü ilahiyatçı Nihat Hatipoğlu'ndan geldi.

Sabah gazetesindeki köşesinde yapılan saldırıyı kınayan Hatipoğlu, şu ifadelere yer verdi: "Kur'an-ı Kerim'in ne dediği ortada. Hiçbir ayet durup dururken kavgayı emretmez. Kaosa müsaade etmez. Teröre onay vermez. Hacc suresi 41-42, Enfal suresi 61, Şura suresi 41, Mümtehine suresi 8; bu konuda bizlere önemli ders mahiyetindedir. Kur'an-ı Kerim saldırmazlığı esas alır. Ama aynı Kuran, saygıyı emreder. İslam'ın kutsallarına saldırmamayı, edepli olmayı, iman etmesen bile iman edene anlayışla ve saygıyla muamele yapmayı hatırlatır. Ve neticede senin dinin sana, benimki bana der. Bu apaçık ortada."

İşte Hatipoğlu'nun yazısındaki o kısım;

"Son Paris saldırısını camiye bırakılan çocuk gibi kucağımızda bulduk. İşin rahatsız edici tarafı, kendi kendilerine karar veren birkaç kişinin yaptığı eylemi, bütün İslam âleminin sırtında hissediyor olmasıdır. Şiddet Avrupa'da yaşayan ve günden güne gelişen Müslümanları ve İslami müesseseleri zora sokuyor. Fayda sağlamıyor, zarar veriyor. İslam'a bağnazca bakanlara kendilerini anlatma fırsatı veriyor.

"BAZI MEDYA UNSURLARININ..."

Elbette İslam'ın kutsallarına ve Muazzez Peygamberimiz'e (s.a.v.) yapılan çirkin yakıştırmalar canımızı yakıyor. İncitiyor. Muhataplarımız, belki de bizim için ne kadar anlamlı olduklarını anlayamıyorlar. Veya özellikle anlamak istemiyorlar. Bir kısmının da özellikle kaşımadan haz aldığı da ortada. İnsanca olan bir eleştiri ile hareket arasındaki ince çizgi onlar için bir özgürlük meselesidir. Batılı siyasetçilere, medya mensuplarına toplumların dine bakışlarının ve kutsallara yaklaşımlarının farklı olabileceği anlatılmalı. Hz. İsa, Hz. Meryem veya Hz. Musa'ya yapılacak bir hakaretin de bizi inciteceği anlatılmalı. Anlamak isterlerse.

Almanya'nın karikatürlerin yayınlanmaması konusundaki uyarısı son derece önemli. Aklın yolu bir. Doğru bir karar. Ancak bazı medya unsurlarının inatla saygısızlığa devam ettiğini ibretle izliyoruz.

"DENGESİZLİKLER ŞİDDETİ ÇAĞRIŞTIRMAMALIDIR"

Bizi incitse de dengesizlikler şiddeti çağrıştırmamalıdır. Şiddete davet etmemelidir. Çünkü şiddet, dünyayı 'medeniyetler çatışması' alanı olarak ilan eden müneccimlerin kapkara falını doğrulamak anlamı taşır. Şiddet dini hassasiyet gösterseydi, namlular Müslüman'a da döner miydi? Son Paris saldırısında öldürülen Müslüman polis bunun ispatı mahiyetindedir veya diğer bir bakışla Ortadoğu'da yüzbinlerce din kardeşi birbirini öldürmezdi.

"KUTSALA HAKARET DE ŞİDDET DE KABUL EDİLEMEZ"

Kişiler eylemlerine ne ismi verirlerse versinler, hangi sıfatı eklerseler eklesinler bunu 'İslamcı terör, din terörü' gibi isimlendirmek ancak saptırmadır ve psikolojik yıpratma merkezlerinin amaçlarına hizmet etmektir. Bu tartışma Müslümanlarla Hristiyanlar arasında karşılıklı söz düellosuna dönüşürse kime faydası olur? Hiç kimseye. Müslümanlar, Hristiyan âlemini hiçbir zaman din üzerinden tarihen sorgulama hafifliğini göstermedi. Sözün özü; kutsala hakaret de, şiddet de kabul edilemez.

"HEPİMİZİN OTURUP DÜŞÜNMESİ LAZIM"

Kutsala yapılan hakaret fikir özgürlüğü içinde düşünülemeyeceği gibi, yanlışa tepki olarak şiddet göstermek de kabul edilemez. İnsanlar aynı şeylere inanmasalar da saygı, akıl, vicdan ve karşılıklı anlayış ilişkilere hâkim olmalıdır. Hz. Peygamber veya Kur'an-ı Kerim'e saygısızlık, hakaret veya benzeri bir tavır ahlaki bütün kriterleri çiğnemektir. Ve aynı anlamda bütün peygamberlere saygısızlıktır. Hepimizin bazı konularda oturup düşünmesi gerekir."

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Nihat Hatipoğlu'ndan Paris Saldırısı Yorumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (22)

  • ERCİŞLİ EMRAH: SAYIN HOCAM NEDEN ROBOSKİ İÇİN BİRŞEY DEMEDİN NEDEN KOBANİ VE ŞENGAL İÇİN BİRŞEY DEMEDİN ÖLEN KÜRT OLDUĞU İÇİNMİ TAMAM HERŞEYİ BIRAK HİÇBİRŞEY DEMEDİN İŞİD İÇİN SENİ GÖRÜNCE KANAL DEĞİTİRİYORUM DİNİ KONUŞORSUN GİYA KANALDAN ALDIĞIN PARALARIDA OTEL YAP ODA KAÇAK 16 21 Yanıtla
  • HALİL KARTALLAR: BU ADAMA SAHTEKAR DİYEN ASIL SAHTEKARDIR İLMİ BİLGİNİZ ÇOK YÜKSEK SANIRIM O YÜZDEN KONUŞUP DURUYORSUNUZ BOŞSUNUZ BOŞ. HALEN AYRIMCILIK YAPMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ. ÇÜNKÜ EKSİKSİNİZ. BEN BUNLARI YAZIYORUM DİYE BEN SİZDEN BİLGİLİ OLDUĞUMU İDDA ETMİYORUM AMA EN AZINDAN İLMİ BİLGİSİ OLANLAR HAKKINDA KONUŞAMAYACAK KADAR BİLGİLİYİM YORUM SİZE KALMIŞ ALLAH SİZE HİDAYET ETSİN 16 20 Yanıtla
  • terminator: Hoca hoca kac yildir burnunun dibinde katliam yasaniyor isid elnusra elkaide kopekleri bir gun cikip bu itleri kinadinmi zulumdur diye cunku olen kurtler olunca ne hikmetse kimseden ses cikmiyor hoca sende kurtsun olen kim olursa olsun onemli olan insanlik sengal kobami icinde birşey desen anlarim am maalesef hoca hepiniz menfaatci olmussunuz allah sizi islah etsin inşallah 15 18 Yanıtla
  • MUSTAFA KEMAL: ELEŞTİRENLER İÇİN SÖYLÜYORUM SİZİN DERDİNİZ HOCAYLA DEĞİL DİNLE İSLAMLA NE KADAR İSLAMA DEĞER VEREN VARSA LİNÇ EDİP HAKARET EDİP İFTİRALAR ATIYORSUNUZ 7 19 Yanıtla
  • cengiz6161: hocami desek tacirmi ne oldu su kacak otelin. 11 8 Yanıtla
  • Erka joe: Oteli bahara açılıyor hergun ordan gciyorum ???? 6 7 Yanıtla
  • Yurtsever demokrat: halkın inancıyla uğraşan bir gün taş olacaktır Allah kul arasına girip siyaset yapanlar bu kanda boğulacak 11 0 Yanıtla
  • EBU ZINDIK ANTİ HIZARNİ ADOLF HİTLER: hacı memleketin haline bak üstüne zeytinyağlı işkembe çorbası dökülmüş kıymalı baklava gibi şimdi de tek derdimiz paris 3 8 Yanıtla
  • PORTAKALI SOYDUM: hocanın dedini yap yaptını yapma 7 2 Yanıtla
  • Hilmi Sanci: Iyiki saldiriyi yapmislar hem peygamberimiz bizim icin ne kadar onemli oldugunu anlarlar hemde musluman genclere cesaret gelir 1 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı
    02:26 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı

    İstanbul'da yüzlerce taksici, gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na cenazeyi getirdi ve güvenlik önlemleri altında basın açıklaması yaptı.


Advertisement