Nike'ı, Efsane Kurucusu Görevini Bırakıyor - Son Dakika
Ekonomi

Nike'ı, Efsane Kurucusu Görevini Bırakıyor

Nike\'ı, Efsane Kurucusu Görevini Bırakıyor

Araba bagajında satmaya başlayıp, dünya markası yaptığı Nike'ı, efsane kurucusu Phil Knight başkanlık görevini bırakıyor.

02.07.2015 08:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Arabasının bagajında satmaya başladığı Nike'ı dünyanın en büyük spor ayakkabı markalarından bir haline getiren Phil Knight, köşesine çekiliyor. 77 yaşındaki Knight, Nike'ın başkanlığından ayrılacağını açıkladı.
Oregon Üniversitesi'nde okuduğu yıllarında orta mesafe koşucusu olan Knight, 1964 yılında okulun atletizm antrenörü Bill Bowerman ile birlikte Nike'ın temelini attı. 500'er dolar sermaye koyan ortaklar, daha sonra Nike adını alacak Blue Ribbon Sports (Mavi Kurdele Spor) şirketini kurdu. Eski model bir Plymouth Valiant'ın bagajında ürettiği ayakkabıları satmaya başlayan Knight, 1969 yılına kadar da bütçesini denkleştirebilmek için muhasebecilik yaptı. O tarihten sonra tüm vaktini ayakkabılarına ayırdı.

LOGOYU 35 DOLARA ÇİZDİ

1971 yılında grafik tasarımcı Carolyn Davidson'a 35 dolar ödeyerek tüm dünyanın yakından tanıdığı Nike logosunu çizdirdi. Logoya, suyun ani dökülmesi anlamına gelen 'swoosh' (Türkçe'deki foş karşılığı) adı verildi. 1978 yılında bir arkadaşının tavsiyesi üzerine markayı Blue Ribbon'dan Yunan mitolojisinin kanatlı zafer tanrıçasından ilhamla Nike'a çevirdi. Nike ismi için o dönem, "Sevmedim ama alışırım" yorumunu yaptı.
Basketbol yıldızı Michael Jordan ve ünlü golfçü Tiger Woods gibi isimleri kullanarak büyük pazarlama kampanyaları düzenleyen Knight, markasını ve amblemini dünya çapında tanınır hale getirdi.
Zaman içinde serveti de katlanarak büyüyen Knight, 24 milyar dolar parasıyla Forbes dergisi tarafından dünyanın en zengin 50 ismi arasında sayılıyor.

VELİAHTI BELİRLEDİ

Knight ayrılık kararını açıklarken, "Nike benim için her zaman bir şirketten fazlası oldu. Hayatım tutkusuydu" dedi. Ayrılık sürecini 2016 yılı içinde tamamlaması beklenen Knight, yerine 2006'dan beri Nike CEO'su olan Mark Parker'ın geçmesini istediğini söyledi. Phil Knight'ın ayrılmasının ardından yine de Nike'la ilgili büyük kararlarda söz sahibi olması bekleniyor. Elindeki A sınıfı hisselerden yüzde 15'lik payı Swoosh adlı bir şirkete devredecek olan Knight, şirketi Mark Parker'ın yanı sıra Nike yöneticileri Alan Graf ve John Donahoe ile birlikte yönetecek. A sınıfı hisseler sayesinde Swoosh Nike yönetiminin dörtte üçünü belirleyebilecek. Knight'ın Nike'ı birlikte kurduğu Bill Bowerman 1999 yılında hayatını kaybetti.

ANİMASYONCU OĞLU NIKE YÖNETİMİNDE

Phil Knight'ın oğlu Travis de artık Nike'ın yönetim kurulunda yer alacak. Animasyon stüdyosu Laika'nın başında olan 41 yaşındaki Travis Knight, Boxtrolls filminin yapımcısı olarak tanınıyor. Son rakamlara göre yıllık kârını yüzde 22 artırarak 3.2 milyar dolara taşıyan Nike'ın cirosu da yüzde 10 artışla 30.6 milyar dolar oldu.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Nike'ı, Efsane Kurucusu Görevini Bırakıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • adsız kahraman: eski modelleri daha güzeldi. 11 0 Yanıtla
  • GÖRMEMİŞ: NİKE MAŞKA MARKA GİYMEM ... 4 5 Yanıtla
  • ÇAKIR: ADIDAS 4 4 Yanıtla
  • keko: soli tırek giygiyiniz gunleri unutunuz :))) 1 2 Yanıtla
  • hfjbj: Kesin akpnin isidir :) 0 1 Yanıtla
  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement