Nisan Ayında En Çok 12 Eylül ve 28 Şubat Konuşuldu - Son Dakika
Güncel

Nisan Ayında En Çok 12 Eylül ve 28 Şubat Konuşuldu

Medya Takip Merkezi (MTM) Nisan ayına damgasını vuran başlıklar arasında, "12 Eylül Askeri Darbesi ve 28 Şubat Postmodern Darbesi"ne ilişkin açılan davalar, 4+4+4 Kesintili Eğitim Yasası ve doktorlara yönelik şiddetin yer aldığını açıkladı Medya...

04.05.2012 13:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Medya Takip Merkezi (MTM) Nisan ayına damgasını vuran başlıklar arasında, "12 Eylül Askeri Darbesi ve 28 Şubat Postmodern Darbesi"ne ilişkin açılan davalar, 4+4+4 Kesintili Eğitim Yasası ve doktorlara yönelik şiddetin yer aldığını açıkladı Medya Takip Merkezi (MTM) Nisan ayına damgasını vuran başlıklar arasında, 12 Eylül Askeri Darbesi ve 28 Şubat Postmodern Darbesi'ne ilişkin açılan davalar, 4+4+4 Kesintili Eğitim Yasası ve doktorlara yönelik şiddetin yer aldığını açıkladı.

MTM'nin ayın en çok konuşulan siyasi konuları, olayları ve kişilerini belirleyen gündem raporuna göre, 12 Eylül'ün 32 yıl sonra mahkeme önüne çıkması, ayın en önemli olaylarından biri olarak kayda geçti. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmaya, sağlık sorunları nedeniyle, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya katılmadı. Dava, medyada 36 bini aşkın haber ve yazıda yer buldu.

-28 ŞUBAT SORUŞTURMASI HÜKÜMET VE MUHALEFETİ BİRLEŞTİRDİ-

Raporda, ayın öne çıkan diğer konu başlığı, 28 Şubat müdahalesine yönelik başlatılan soruşturmalar oldu. Ankara Özel Yetkili Başsavcı Vekilliğince yürütülen soruşturmada ilk olarak, 28 Şubat sürecinin simge ismi Emekli Orgeneral Çevik Bir ile dönemin Tuğgeneralleri İdris Koralp, Ünal Akbulut ve Abdullah Kılıçarslan gözaltına alındı. Dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak'ın da tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiği soruşturma ile ilgili olarak, gerek hükümet gerekse muhalefet tarafından ortak görüşte açıklamalar yapıldı. Darbeler ile ilgili olarak, 54 binden fazla haber ve yazı yayımlandı.

-4+4+4 KESİNTİLİ EĞİTİM YASASI-

Rapora göre, 4+4+4 Yasası'nın, önceki ay olduğu gibi medyada yine sıkça yer bulduğu görüldü. Parlamentoda görüş ayrılığı yaşanmasına rağmen kabul edilen yasa, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasıyla tekrar gündeme yerleşti. CHP, TBMM'de iktidarla muhalefet arasında kavgaya yol açan 4+4+4 Yasası'nı, "şeklen" Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Eğitim Yasası ile ilgili olarak, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak ise yasanın "Milli Görüş" projesi olduğunu ileri sürdü.

-DOKTORA ŞİDDET-

Raporda, Gaziantep'te Doktor Ersin Arslan'ın bir hasta yakını tarafından öldürülmesinin medyada büyük yankı bulduğu ifade edildi. Türk Tabipler Birliği (TTB) yurt genelinde bir günlük iş bırakma eylemi yaparken, iş bırakan hekimler sağlık çalışanlarına yönelik şiddete verilecek cezaların caydırıcı olmasını talep etti.

-SİYASET GÜNDEMİ-

AKP'nin haberlerini bir önceki aya oranla yüzde 10 arttırarak, en çok konuşulan siyasi parti olduğu vurgulanan raporda, 27 Mayıs ve 12 Eylül darbeleri, 12 Mart muhtırası, 28 Şubat postmodern darbesi ve 27 Nisan e-muhtırasının araştırılması için TBMM'ye önerge veren AKP'nin, darbe araştırma komisyonuna 10 üye ile katılacağı hatırlatıldı. Parti üyelerinin, 4+4+4 Kesintili Eğitim Yasası ve darbelerle ilgili davalar hakkında demeçler vermesi nedeniyle de medyada yansıma bulan AKP, Nisan ayını 130 bine yakın haber ve yazı ile tamamlayarak, ayın en çok konuşulan konusu oldu.

-CHP'NİN GÜNDEMİ 4+4+4 YASASI-

Rapora göre, medyada en fazla yer alan ikinci siyasi parti CHP oldu. Ana muhalefet partisinin 4+4+4 Yasası'nı Anayasa Mahkemesi'ne götürmesi, basında geniş yer buldu. Benzin, elektrik ve doğalgaza yapılan zammın iptali için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurmasıyla da basının ilgisini çeken CHP, ay boyunca 92 bin haber ve yazıda yer aldı.

-MHP, TÜRKEŞ'İ ANDI-

Ayın en fazla haber olan üçüncü siyasi partisiyse MHP oldu. 28 Şubat soruşturması ile ilgili, darbenin hedef aldığı partiye karşı kimlerin harekete geçtiğinin de soruşturma kapsamına alınmasını talep eden parti, eski milletvekillerinden Ahmet Çakar'ın MHP Genel Başkanlığı'na adaylığını ilan etmesiyle de gündeme geldi. MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş'i ölümünün 15. yılında anan parti 40 bine yakın haber ve yazı ile yansıma buldu.

-ERDOĞAN ÇİN'DE TÜRKİYE'Yİ ÖVDÜ-

Ay boyunca medyada en çok yer alan siyasetçi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Ay içinde, İstanbul'a gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la bir araya gelen Erdoğan, Suriye başta olmak üzere dış politikayla ilgili yorumlarıyla dikkat çekti. Türk iş adamlarıyla Çin'e gerçekleştirdiği ziyaretle de basında yer bulan Başbakan Erdoğan, bu ülkeden yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin, dünyada 2011 yılını Çin'den sonra büyümede ikinci olarak tamamlayan ülke olduğunu belirtti. Ayrıca, zorunlu eğitimi kademeli 12 yıla çıkaran 4+4+4 Yasası ile statükonun kaybettiğini, değişimin kazandığını vurgulayan Erdoğan, ayı 103 binden fazla haber ve yazı ile tamamladı.

-ABDULLAH GÜL "HOLLANDA ASLANI BÜYÜK ŞÖVALYE NİŞANI"NI ALDI-

Ayın en fazla konuşulan ikinci siyasi ismi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Parlamentoda çok tartışılan 4+4+4 Kesintili Eğitim Yasası'nı onaylayan Gül, 12 Eylül davasına her kesimden gelen müdahillik taleplerini de olumlu bulduğu belirtti. Brunei Sultanı Hassan El Bolkiah'ın Topkapı Sarayı Müzesi gezisine katılan Cumhurbaşkanı Gül, Hollanda Kraliçesi Beatrix'in daveti üzerine Hollanda'ya da bir ziyaret gerçekleştirdi. Hollanda'nın en yüksek nişanı olan "Hollanda Aslanı Büyük Şövalye Nişanı"nın takdim edildiği Gül, 34 binden fazla haber ve yazı ile medyada yansıma buldu. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Nisan Ayında En Çok 12 Eylül ve 28 Şubat Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement