Nobel Tıp Ödülü'nü Üç Bilim Adamı Paylaştı - Son Dakika
Teknoloji

Nobel Tıp Ödülü'nü Üç Bilim Adamı Paylaştı

Nobel Tıp Ödülü, bu yıl üç bilim adamı arasında paylaştırıldı.

05.10.2015 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nobel Tıp Ödülü, bu yıl üç bilim adamı arasında paylaştırıldı.

Nobel Komitesi'nden yapılan açıklamada, bu yılki Tıp Ödülü'nün yarısının "kancalı kurtların neden olduğu enfeksiyonlar için yeni bir tedavi yöntemi geliştiren" İrlandalı William Campbell ile Japon Satoshi Omura'ya diğer yarısının ise "sıtmanın tedavisinde yaptığı keşifler" için Çinli bilim adamı Tu Yoyo'ya verildiğini belirtildi.

Açıklamada "Her iki keşif, her yıl yüzlerce milyon insanı etkileyen bu hastalıklarla mücadelede insanoğluna son derece güçlü, yeni olanaklar sağlamıştır. Keşifler, milyonlarca kişinin hayatını kurtarması açısından çok büyük öneme sahiptir" ifadesi kullanıldı.

Campbell, Omura ve Tu, 8 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 3 milyon lira) tutarındaki ödülü paylaşacak. Üç bilim adamına, Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül töreninde birer diploma ve altın madalya da verilecek.

Nobel Komitesi, yarın fizik dalında Nobel Ödülü'nü kazanan ismi açıklayacak. Çarşamba günü kimya alanında ödül kazanan isim belli olurken, barış ödülünün sahibi perşembe günü, ekonomi ödülünün sahibi de 12 Ekim'de açıklanacak. Nobel Edebiyat Ödülü'nün ne zaman verileceği ise henüz bilinmiyor.

William C. Campbell

İrlanda'nın Ramelton kentinde 1930'da dünyaya gelen Campbell, Dublin Üniversitesinden mezun olduktan sonra çalışmalarına ABD'nin Wisconsin Üniversitesinde devam etti. Campbell, 1984'ten 1990'a kadar Assay Araştırma ve Geliştirme Bölümünün başkanlığını yürüttü. Campbell, halihazırda New Jersey'deki Drew Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

Satoshi Omura

Omura, 1935'te Japonya'nın Yamanashi kentinde doğdu. 1968'de Tokyo Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezun olan Omura, 1970'de de Tokyo Bilim Üniversitesi Kimya Bölümündeki yüksek lisansını tamamladı. 2007'ye kadar Kitasato Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yaptı.

Tu Yoyo

Tu, 1930'da Çin'de dünyaya geldi. 1955'te Pekin Tıp Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezun olan Tu, halen Geleneksel Çin Tıbbı Akademisinde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Tu, Nobel Tıp Ödülü'ne layık görülen ilk Çinli oldu.

- Nobel Tıp Ödülü

1901 ve 2014 yılları arasında 105 kez Nobel Tıp Ödülü verildi. 207 kişinin layık görüldüğü ödüllerden 38'i tek bir kişiye verilirken 32 ödül 2 kişi, 35 ödül de 3 kişi arasında paylaştırıldı.

Nobel Tıp Ödülü'nü şimdiye kadar sadece 11 kadın kazandı. Bu kadınlar şöyleydi:  Gerty Cori (1947), Rosalyn Yalow (1977),  Barbara McClintock (1983), Rita Levi-Montalcini (1986), Gertrude B. Elion (1988), Christiane Nüsslein-Volhard (1995), Linda B. Buck (2004), Françoise Barre-Sinoussi (2008), Elizabeth H. Blackburn ile Carol W. Greider (2009) ve May-Britt Moser (2014).

Nobel Tıp Ödülü'nü alan en genç bilim adamı 32 yaşındaki Frederick G. Banting olmuştu. İnsülini keşfeden Banting, ödüle 1923 yılında layık görülmüştü.

1966 yılında "tümöre neden olan virüsleri" bularak Nobel Tıp Ödülü'nü alan 87 yaşındaki Peyton Rous ise ödülü alan en yaşlı bilim adamı olarak tarihe geçti.

Madalya

Nobel Tıp Ödülü'nü kazananlara ödüllerinin takdim edildiği akşam İsveçli heykeltıraş ve gravürcü Erik Lindberg tarafından tasarlanan madalya da veriliyor.

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi'nin tıp alanında ödül kazananlara takdim ettiği madalyada kucağında açık bir kitap tutan "Tıp Dahisi"nin kabartması yer alıyor. Madalyaya aynı zamanda Vergilius'un Aeneid adlı eserinden "Inventas vitam juvat excoluisse per artes" ifadesi kazınıyor. Latince ifade, "Yeni buluşlar, sanatla güzelleşen hayatı daha da zengin kılar" anlamına geliyor.

Defneden taç

Nobel ödülünü kazananlar için İngilizce "Nobel Laureates" ifadesi kullanılıyor. "Laureate" sözcüğü, defne dalları ve yapraklarından yapılan taç anlamına geliyor. Antik Yunan'da müziğin, güzel sanatların, güneşin, ateşin ve şiirin tanrısı olan Apollon tarafından takılan defne tacı, spor müsabakalarının ve şiir yarışmalarının kazananlarına "gurur sembolü" olarak armağan ediliyordu.

2001-2012 arasında Nobel Tıp Ödülü'ne layık görülenler

2014: Amerikalı John O'Keefe ile Norveçli May-Britt Moser ve Edvard I. Moser

2013: Amerikalı James E. Rothman ve Randy W. Schekman ile Alman Thomas C. Südhof

2012: İngiliz John B. Gurdon ve Japon bilim adamı Shinya Yamanaka

2011: Amerikalı Bruce Beutler, Fransız Jules Hoffmann ve Kanadalı Ralph Steinman

2010: İngiliz Prof. Dr. Robert Edwards

2009: Avustralyalı Elizabeth Blackburn, Amerikalı Carol Greider ve Jack Szostak

2008: Alman Harald zur Hausen, Fransız Barre-Sinoussi ve Luc Montagnier

2007: Amerikalı Mario Capecchi ve Oliver Smithies ile İngiliz Martin Evans

2006: Amerikalı Andrew Z. Fire ve Craig C. Mello

2005: Avustralyalı Barry J. Marshall ve J. Robin Warren

2004: Amerikalı Richard Axel ve Linda B. Buck

2003: Amerikalı Paul C. Lauterbur ve İngiliz Peter Mansfield

2002: İngiliz Sydney Brenner ve John E. Sulston ile Amerikalı H. Robert Horvitz

2001: Amerikalı Leland H. Hartwell ile İngiliz R. Timothy Hunt ve Paul M. Nurse

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji Nobel Tıp Ödülü'nü Üç Bilim Adamı Paylaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırıkkale'de 9 Şüpheli Yakalandı, 7 İşlem Başlatıldı
    11:18 Kırıkkale'de 9 Şüpheli Yakalandı, 7 İşlem Başlatıldı

    Kırıkkale'de siber suçlarla mücadele çalışmaları kapsamında 9 şüpheli yakalandı ve 7 işlem başlatıldı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, sosyal medya hesaplarında suç unsuru tespit edilen 102 kullanıcıyı belirledi. Ayrıca, SİBERAY Projesi kapsamında düzenlenen etkinliklerde 160 vatandaş bilgilendirildi.

  • Türk Savunma Sanayisi Alt Yüklenicileri Kritik Görevler Üstleniyor
    11:03 Türk Savunma Sanayisi Alt Yüklenicileri Kritik Görevler Üstleniyor

    Türk savunma sanayisinin alt yüklenicileri, sahip oldukları teknolojik yetkinlikleriyle milli muharip uçak KAAN'dan milli fırkateyn TCG İstanbul'a Türkiye'nin kritik platformlarında önemli görevler üstleniyor.

  • iOS 18 ile Apple Watch'ta Topografik Haritalar Özelliği Geliyor
    10:34 iOS 18 ile Apple Watch'ta Topografik Haritalar Özelliği Geliyor

    Apple, iPhone'ların işletim sistemi iOS için geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda şirket, önümüzdeki aylarda iOS 18 sürümünü yayınlamaya hazırlanıyor. Merakla beklenen yeni işletim sistemi, önemli yenilikler getirecek. Son iddialara göre bu yenilikler arasında Apple Watch'da yer alan Topografik Haritalar da yer alacak. iOS 18 ile birlikte kullanıcılar, yürüyüş gibi açık hava etkinlikleri sırasında patikaları, rakımı ve uğrayabilecekleri noktaları gösteren Topografik Haritalar özelliğinden faydalanabilecekler. Şu anda yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılabilen bu özellik, iOS 18, macOS 15 ve visionOS 2 işletim sistemlerine de eklenecek ve iPhone, Mac ve Vision Pro gibi cihazlarda da kullanılabilecek. Apple, iOS 18'i WWDC 2024 etkinliğinde tanıtacak ve akabinde kullanıma sunacak. Ayrıca, etkinlikte iPadOS 18, macOS 15 ve watchOS 11 gibi diğer işletim sistemlerinin de tanıtılması bekleniyor.

  • Elon Musk, Grok AI'yı tüm X Premium kullanıcıları için yayınlayacak
    10:34 Elon Musk, Grok AI'yı tüm X Premium kullanıcıları için yayınlayacak

    Elon Musk, Grok AI teknolojisinin tüm X Premium kullanıcıları için yayınlanacağını açıkladı. Grok AI, yapay zeka araçlarına rakip olarak geliştirilmiş ve daha mizahi ve bilgi kaynağı açısından daha gelişmiş olarak tanıtılmıştır. Ayrıca Grok'a akıl almaz bir eğlence modu da eklenmiştir. Grok 1.0 modelinin bu hafta içerisinde tam olarak Premium kullanıcılarına sunulması beklenmektedir.

  • Türkiye'nin gözlem uydusu İMECE, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu çekti
    10:33 Türkiye'nin gözlem uydusu İMECE, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu çekti

    TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından tasarlanan İMECE gözlem uydusu, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun fotoğrafını çekti. Uydu, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezaravcı'nın da görev yaptığı ISS'yi görüntüledi.

  • Mercedes-Benz G-Serisi: Efsanevi Bir SUV
    10:33 Mercedes-Benz G-Serisi: Efsanevi Bir SUV

    Mercedes-Benz'in efsanevi SUV modeli olan G-Serisi, sağlam yapısı, benzersiz tasarımı ve üstün performansıyla dikkat çekiyor. Hem arazi tutkunlarının hem de lüks araç sevenlerin beklentilerini karşılayacak şekilde tasarlanmış bir otomobil olarak öne çıkıyor.

  • İKÇÜ Teknoloji Transfer Ofisi, sermaye şirketi statüsü kazandı
    10:02 İKÇÜ Teknoloji Transfer Ofisi, sermaye şirketi statüsü kazandı

    İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) bünyesindeki teknoloji transfer ofisi, tescil edilerek sermaye şirketi statüsü kazandı. Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, ofisin üniversite-sanayi etkileşimini arttırmayı hedeflediğini belirtti. İKÇÜ Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş, girişimcilik ve inovasyon ekosistemine katkı sunmayı amaçlıyor.

  • It Takes Two, 15 milyon kopya sattı
    08:33 It Takes Two, 15 milyon kopya sattı

    Hazelight Studios tarafından geliştirilen ve Electronic Arts tarafından yayınlanan It Takes Two oyunu, en popüler oyunlar arasında yer alıyor. Oyunculara eğlenceli bir deneyim sunan yapım, 15 milyon kopya satışına ulaştı. Ayrıca oyun, Yılın Oyunu ve En İyi Aile Oyunu ödüllerini de kazandı.

  • Yapay Zeka İşsizliği Tetikliyor: İş Gücünün Yüzde 11'i Tehlikede
    08:33 Yapay Zeka İşsizliği Tetikliyor: İş Gücünün Yüzde 11'i Tehlikede

    Son yıllarda yapay zeka alanında yaşanan gelişmeler, iş gücünün önemli bir kısmını etkileyebilir. Birleşik Krallık'ta yapılan bir araştırmaya göre, yapay zeka tarafından üstlenilebilecek işler nedeniyle yaklaşık 1,5 milyon kişi işsiz kalabilir. Veri tabanı yönetimi gibi alanlar en çok etkilenecek pozisyonlar arasında yer alıyor. Ancak yapay zekayı etkili bir şekilde kullanabilenler için yeni iş fırsatları da ortaya çıkabilir.

  • Çin'deki iPhone Satışları %33 Oranında Düştü
    08:33 Çin'deki iPhone Satışları %33 Oranında Düştü

    Gelen son raporlar, Çin pazarı için tedarik edilen iPhone sayısının geçen yılın şubat ayına göre tam %33 oranında düştüğünü gösteriyor. Bu durum, satışların son 3 aydaki gerilemesini sürdürdüğünü de ortaya koymuş oldu. Apple yönetiminin Çin'e acilen bir çıkarma daha yapmaya hazırlandığı söylenirken, bizzat CEO Tim Cook'un duruma müdahale edebileceği belirtildi.


Advertisement