Norveç Büyükelçisi Genç Türk Şeflerle Somon Pişirdi - Son Dakika
Güncel

Norveç Büyükelçisi Genç Türk Şeflerle Somon Pişirdi

Norveç Ulusal Günü kapsamında Norveç Deniz Ürünleri Konseyi tarafından düzenlenen etkinlikte, Norveç Ankara Büyükelçisi Janis Bjørn Kanavin, genç Türk şeflerle Türk usülü Norveç deniz ürünleri pişirdi.

21.05.2015 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Norge tarafından düzenlenen etkinlikte Norveç Büyükelçisi Janis Bjørn Kanavin, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 'Türk usülü Norveç Deniz Ürünleri Yarışması'nı kazanan genç Türk şefler Altuğ Tezer, Gökhan Dilmaç ve Hasan Tatar ile birlikte mutfağa girdi. Türk damak tadına uygun Norveç deniz ürünleri hazırlayan Büyükelçi ve genç şefler, kağıtta levreği somona uyarlayarak; somon ve sotelenmiş sebzeleri kremalı balık sosu ile ikram ettiler.

"Türk halkı balık ekmekte Norveç uskumrusu seviyor"

Norveç Ankara Büyükelçisi Janis Bjørn Kanavin, genç Türk şeflerle yemek pişirmenin harika bir deneyim olduğuna dikkat çekerek, "Norveç deniz ürünlerini Türk usülü pişirdik. Sonuç çok lezzetli oldu" diye konuştu.

Janis Bjørn Kanavin sözlerine şöyle devam etti: "Norveç deniz ürünlerine olan ilgi Türkiye'de her geçen gün artıyor. Son 10 yılda Norveç'ten Türkiye'ye deniz ürünleri ihracatı 5 kat arttı. Deniz ürünleri tüketicilere birçok sağlık faydası sunuyor. Norveç deniz ürünleri de tazeliği ve özellikle iyi kalitesiyle biliniyor. Türkiye özellikle sağlık turizminde de giderek artan oranda önemli bir destinasyon oldu. Sağlıklı ve lezzetli deniz ürünleri de bu ilgiyi tamamlayacak. En çok tercih edilen Norveç deniz ürünleri uskumru, somon ve ringa balığı. Türkler özellikle balık ekmekte Norveç uskumrusunu tercih ediyor."

Kanavin, iki ülke arasındaki ticaret hacminin gelişeceğine dikkat çekerek; "2014 yılında Norveç'in deniz ürünleri ihracatı yüzde 32 oranında arttı. Norveç, 2014 yılında Türkiye'ye 6.846 ton somon ihraç etti. 2015 yılında da somon ihracatında yüzde 130'luk bir artış söz konusu. 2015 yılı sonunda çok daha iyi rakamlara ulaşılmasını öngörüyoruz. İki ülke arasındaki ticaretin gelecekte daha da gelişeceğine inanıyorum. Türk halkının ortalama balık tüketimi yılda 8 kg. Bu oran Norveç'te ise 22 kg seviyelerinde. Bu açıdan Türkiye önemli fırsatlar barındırıyor" diye konuştu.

Türk şefler Türk usulü tarifleri ile parmak ısırttı

Geçtiğimiz yıl düzenlenen 'Türk usulü Norveç Deniz Ürünleri Yarışması'nı kazanan genç Türk şefleri Altuğ Tezer, Gökhan Dilmaç ve Hasan Tatar, yarışma ödülü olarak Norveç'te eğitim kazanmışlar ve dünyanın önde gelen Norveçli şeflerinden eğitimler almışlardı. Genç şefler, "Norveç Büyükelçisi ile yemek pişirmek bizim için onur verici. Balığın anavatanı olan Norveç'te balık nasıl pişirilir?, balık pişirme yöntemleri gibi birçok konuda dünyanın önde gelen Norveçli şeflerinden eğitimler aldık ve şimdi Norveç deniz ürünlerini Türk usulü pişiriyoruz. Norveç Deniz Ürünleri Konseyi'ne bize bu fırsatı tanıdığı için çok teşekkür ediyoruz' diye konuştu. Genç şefler ayrıca Norveç Ulusal Günü resepsiyonu için de somon, uskumru ve morina balığından oluşan özel mönüler hazırladı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Norveç Büyükelçisi Genç Türk Şeflerle Somon Pişirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement