Noterden Zimmetli Saatin Bakımını 25 Yıldır Sürdürüyor - Son Dakika
Güncel

Noterden Zimmetli Saatin Bakımını 25 Yıldır Sürdürüyor

Noterden Zimmetli Saatin Bakımını 25 Yıldır Sürdürüyor

Tokat'ta yaşayan 51 yaşındaki saatçi Ahmet Unan, noterden zimmetle üstlendiği saat kulesindeki saatin bakımını 25 yıldır özenle yapıyor.

17.05.2019 12:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Tokat'ta yaşayan 51 yaşındaki saatçi Ahmet Unan, noterden zimmetle üstlendiği saat kulesindeki saatin bakımını 25 yıldır özenle yapıyor.

Sultan 2. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılı dolayısıyla vatandaşların da yardımıyla 1902 yılında yaptırılan saat kulesindeki aletin bakımını, 25 yıldır Ahmet Unan gerçekleştiriyor.

Kuledeki saatin bakımını yapması için Tokat Belediyesi tarafından noter onaylı verilen zimmette, Unan'ın, saatin her türlü bakımı ile güvenliğinden sorumlu tutulduğu, işi ücret almadan gerçekleştireceği bilgisi yer alıyor.

Babasından öğrendiği mesleğini tarihi saat kulesinin altında bulunan küçük dükkanında sürdüren Unan, her 8 günde bir 33 metre yüksekliğindeki 132 basamaklı kuleye çıkarak Fransa yapımı tarihi saati kurarak bakımını yapıyor.

Ahmet Unan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işini severek yaptığını, tarihi saat kulesindeki saate ise özel önem verdiğini söyledi.

Saat kulesinin kentin her yerinden görülebildiğine, insanların zamanı saatin çanları sayesinde öğrendiğine işaret eden Unan, "1994 yılından bu yana saate ben bakıyorum. Bu saatin bakımını noterden zimmetle aldım. Hayır amacıyla bu işe hizmet etmeye çalışıyorum." dedi.

Parçasını yapacak usta yok

Saatin mekanizmasını kurarak bakımını yaptığını belirten Unan, bu nedenle hayatını saatin çalışma şekline göre ayarlamak zorunda olduğunu anlattı.

Saatin bakımının düzenli yapılması gerektiğini vurgulayan Unan, "Örneğin bayram tatillerinde bir yere gitmeden önce arife günü saati kuruyorum. Her 8 günde bir saati mutlaka kuruyorum." dedi.

Saatin açıkta bulunması nedeniyle dişlilerinin arasına toz girdiğine dikkati çeken Unan, "Saatin üzerinde 250 kilogram yük var. Fırça yardımıyla benzinle yıkıyorum, yağlamasını yapıyorum. Halatlarda kışın sıkıntı olabiliyor. Kışın yelkovan ve akreplerinin arası kar dolduğu için donma yapıyor. Bu yıl oldukça fırtına vardı, saati dört gün çalıştırmadığım oldu." diye konuştu.

Unan, saatin parçalarını yapacak bir ustanın artık bulunmadığının altını çizerek, bu nedenle işini titizlikle sürdürdüğünü dile getirdi.

Yüzyılı aşkın süredir saatte en ufak bir aşınma bulunmadığını vurgulayan Unan, şunları kaydetti:

"Ben kime emanet edeyim bunu. Benden sonrası için bir şey diyemiyorum. Bu işi de mesleğimi de çok seviyorum. Bu saatle uğraşmak hoşuma gidiyor. Hafta sonu geliyorum, yağlıyorum, tozunu alıyorum. Oturuyorum, 10-15 dakika sesini dinliyorum. Artık böyle bir sistem kalmadı."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Noterden Zimmetli Saatin Bakımını 25 Yıldır Sürdürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi
    23:11 Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi

    Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Müslüman diplomatlar ve siyasetçiler ile Tüm Gürcistan Müslümanlar İdaresi yetkililerine iftar verdi. Programda konuşan Kobakhidze, ülkesinde yaşayan Müslümanların, Gürcistan'ın gelişmesi ve kalkınmasına önemli katkı sağladıklarını ifade etti. Gürcistan'daki tüm Müslümanların kardeşlik ve barış içinde yaşadıklarını kaydeden Kobakhidze, devletin Müslüman toplumuna sağladığı desteklerin artacağını belirtti.

  • İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız
    23:05 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, seçimlerin huzur ve güven ortamında yapılması görevinin İçişleri Bakanlığı'na ait olduğunu belirterek, 600 bin mesai arkadaşıyla seçim sürecinde bu huzuru ve güveni sağlayacaklarına inandıklarını söyledi. Yerlikaya ayrıca, terör örgütleri ve organize suç örgütleriyle mücadelede elde ettikleri başarıları vurgulayarak, devletin ve milletin iradesinden daha büyük bir güç olmadığını ifade etti.

  • AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor
    23:02 AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor

    AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, İl Başkanı Raşit Ocak liderliğinde gerçekleştirdiği çalışmalarla seçmenleri etkilemeye devam ediyor. Örgütlü bir şekilde yapılan bilgilendirme ziyaretlerinde sorular samimiyetle cevaplanırken, sıkıntı yaşanan alanlarda çözümler üretiliyor. Kadınlar ve gençlerin talepleri ise öncelikli olarak değerlendiriliyor.

  • İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması
    22:55 İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ı eleştirerek, "O artık CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olmuştur.

  • ABD Rusya'yı terör saldırısı konusunda uyardı
    22:53 ABD Rusya'yı terör saldırısı konusunda uyardı

    ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya'yı 22 Mart'ta düzenlenen terör saldırısı hakkında uyardıklarını belirterek, 7 Mart günü saat 11.15'te Rus güvenlik birimlerine yazılı uyarıda bulunduklarını açıkladı.


Advertisement