Nüfus Hizmetleri Kanunu Tasarısı Genel Kurulda - Son Dakika
Politika

Nüfus Hizmetleri Kanunu Tasarısı Genel Kurulda

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, il ve ilçe müftülüklerine nikah kıyma yetkisi veren düzenlemeyle ilgili, "Bu yapılan iş; Türkiye'de aileyi tahkim eden bir iştir, hukuki sonuç doğuran nikaha ilişkin laik ve seküler devletin bir işidir.

18.10.2017 18:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, il ve ilçe müftülüklerine nikah kıyma yetkisi veren düzenlemeyle ilgili, "Bu yapılan iş; Türkiye'de aileyi tahkim eden bir iştir, hukuki sonuç doğuran nikaha ilişkin laik ve seküler devletin bir işidir. Bu nikahı gerçekleştiren kişiler devletin görevlileridir, tıpkı belediyenin insanları, görevlileri gibi." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor.

Görüşmeler öncesi söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, tasarının bazı maddelerinin anayasaya aykırı olduğunu savunarak, Başkanlık Divanından görüşmelere devam edilmemesini, komisyona iade edilmesini istedi.

Birleşimi yöneten Başkanvekili Ahmet Aydın da İçtüzük gereği süreçleri tamamlayarak gündeme gelen bir tasarının görüşmelerini keserek komisyona göndermelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Ancak Aydın, Özel'in talebi üzerine usul tartışması açtı.

Usul tartışması kapsamında lehte ve aleyhte görüşlerin aktarılmasının ardından tavrında bir değişiklik olmadığını belirten Aydın, tasarının tümü üzerindeki görüşmelere geçti.

-"Kadınlar mücadeleden vazgeçmek istemiyorlar"

HDP Grup adına kürsüye gelen Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, tasarıdaki il ve ilçe müftülüklerine nikah kıyma yetkisi verilmesine ilişkin düzenlemeyi eleştirerek, kadınların buna karşı haftalardır sokakta olduğunu söyledi.

Tasarıyla kadın erkek eşitliğine açıkça inanmadığını ifade eden, kadınlara sürekli boşanmamalarını telkin eden bir kuruma ciddi yetki verileceğini dile getiren Kerestecioğlu, kadınların pek çok hakkının tehlike altında olduğunu savundu.

Düzenlemenin çocuk yaşta evlilikleri ve toplumdaki kutuplaşmayı da artıracağını iddia eden Kerestecioğlu, "Kadınlar mücadeleden vazgeçmek istemiyorlar. Herhangi bir siyasi iktidarın onların medeni haklarını ellerinden almasına izin vermeyecekler. Umudumuzu kaybetmememiz gerektiğini düşünüyorum. Bugün bu yasa geçse de mücadelemiz devam edecek ve daha sonra bunun iptali için uğraşacağız." diye konuştu.

-"Belediyelerin önünde nikah kuyrukları mı oluştu?"

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan da grubu adına yaptığı konuşmada, tasarının ilgili diğer komisyonlarda ele alınmadan, İçişleri Komisyonunda muhalefetin eleştirileri dinlenmeden alel acele geçirildiğini ileri sürdü.

Türkiye'nin ekonomik ve sosyal pek çok sorunla baş başa olduğu bir dönemde tasarının gündeme getirilmesini eleştiren Bakan, "Böyle bir ortamda biz ne konuşuyoruz? Müftülere nikah yetkisi verelim mi, vermeyelim. Milletin derdi, tasası bu mu Allah aşkına?" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yılda 600 bin civarında nikahın yapıldığı ülkemizde insanların nikah kıymasında nasıl bir sorun vardır? Belediyelerin önünde nikah kuyrukları mı oluşmuştur? Köy muhtarlarının sayısı mı yeterli olmamıştır? Ülkede buna ilişkin bir sosyolojik sorun, kanayan yara mı vardır? Elbette hayır. Peki, ülkede nikah kuyrukları yokken, isteyenin dini nikah kıydırmasına herhangi bir engel de yokken bu tasarı niye parlamentoya gelmiştir? Bu düzenleme, bir taraftan ülkenin yakıcı gündeminden vatandaşı uzaklaştırarak yapay gündem yaratmanın aracıdır, diğer taraftan ise ülkemizde her alanda toplumun dinselleştirilmesi stratejisinin bir parçasıdır. Orduda imam, okulda imam, hastanede imam, sivil savunmada imam, şimdi de nikahta imam. Bu tavır muhafazakar demokrat gömleğini çıkarıp siyasal İslamcı gömleğini giymektir."

Evliliğin dini değil, dünyevi bir olgu olduğunun altını çizen Bakan, mirastan boşanmaya, mal edinmeden aile hukukuna kadar çok geniş bir hukuksal alanı kapsadığını vurguladı.

Bakan, "Müftülüklere nikah kıyma yetkisi verilmesi, basit anlatımıyla, halk dilinde imam nikahının resmileştirilmesidir." dedi.

-"Dini değil, medeni alana ilişkin bir düzenleme"

AK Parti Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise tasarıdaki il ve ilçe müftülüklerine nikah kıyma yetkisi verilen maddeye ilişkin eleştirilerle ilgili "Teklif, dini alana ilişkin bir düzenleme değil, medeni alana ilişkin bir düzenlemedir." karşılığını verdi.

Müftü ve imamların, dini alana ilişkin, sosyal ihtiyaçları karşılamak üzere kurumlaşmış bir yapı olduğuna işaret eden Bostancı, şöyle devam etti:

"Bizim burada yapmaya çalıştığımız esasen aile kurumu tahkim etmektir, aile kurumunu hukuki teminat altına almaktır. Genç yaşta evliliklerle hiçbir ilgisi yoktur. Çocuk yaşta evlilik, çok çocuk yapma, az çocuk yapma, şu tür evlilik, bu tür evlilik bu bahsedilenlerin hepsi aslında toplumların sosyolojisinde kayıtlıdır."

Küçük yaşta evliliklerin toplumun kanayan bir yarası olduğunu ve bu sorunun mutlaka çözülmesi gerektiğini dile getiren Bostancı, AK Parti iktidarının da bu yönde çözümler ürettiğini belirtti.

Bostancı, getirilen düzenlemenin çocuk yaşta evliliklerin önünü açacağı iddialarının da gerçekçi olmadığını ifade etti.

Aile kurumunun önemine değinen Bostancı, "Bu yapılan iş; Türkiye'de aileyi tahkim eden bir iştir, hukuki sonuç doğuran nikaha ilişkin laik ve seküler devletin bir işidir. Bu nikahı gerçekleştiren kişiler devletin görevlileridir, tıpkı belediyenin insanları, görevlileri gibi." değerlendirmesinde bulundu.

-"Müftü ve imamların hepsi erkek"

Daha sonra yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Başbakan Binali Yıldırım'ın daha önce yaptığı bir konuşmada, köy muhtarlarına verilen nikah kıyma yetkisinin muhtarlara verileceğini söylediğini, ancak bu düzenlemenin hayata geçirilmediğini ifade ederek, AK Parti Grubuna "Verdiğiniz bu sözü tutacak mısınız?" diye sordu.

HDP Grup Başkanvekili Kerestecioğlu ise düzenlemenin dinler açısından ayrımcılığın yanı sıra cinsiyet ayrımcılığı getirdiğini ileri sürerek, müftü ve imamların hepsinin erkek olduğuna dikkati çekti.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, şahsı adına tasarının tümü üzerinde yaptığı konuşmada, nikahla ilgili maddeye işaret ederek, tasarının son derece lüzumsuz olduğunu, toplumu kutuplaştırmak, gündemi değiştirmek amacı taşıdığını söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Nüfus Hizmetleri Kanunu Tasarısı Genel Kurulda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement