Nuri İyem 100 Yaşında Sempozyumu" - Son Dakika
Kültür Sanat

Nuri İyem 100 Yaşında Sempozyumu"

Mimar Sinan Üniversitesi ve Evin Sanat Galerisi, "Nuri İyem 100 Yaşında/Portre" sergisi kapsamında sempozyum düzenledi.

05.10.2015 17:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mimar Sinan Üniversitesi ve Evin Sanat Galerisi, "Nuri İyem 100 Yaşında/Portre" sergisi kapsamında sempozyum düzenledi.

Üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi Fındıklı Kampüsünde gerçekleştirilen sempozyumda Türkiye sanatında modernleşme dönemi ve Nuri İyem'in figür resmi konuları irdelendi.

Sempozyumda, "Türkiye Sanatında Modernleşme Sorunları Bağlamında Nuri İyem" konulu bir konuşma yapan serginin direktörlerinden Feyyaz Yaman, Nuri İyem'in sanatsal yaklaşımına ilişkin bilgi vererek, sanata yönelik modernleşmenin sadece Avrupa merkezli konuşulmaması gerektiğini vurguladı.

Günümüzde farklı modernitelerin de konuşulmasını gerektiğini ve bunun daha esnek, daha farklı bir dilin nasıl oluştuğunu yorumlama imkanı sunduğunu aktaran Yaman şunları kaydetti:

"O yıllarda modernleşmenin sadece, şekilci, biçimci, aktarmacılık olarak değerlendirilmesini konuşmak kolaydır. Cumhuriyetin ilk dönemlerine ilişkin yorumlarda böyle bir değerlendirmeyi yapmak artık kolaycılığa kaçıyor. Nuri hoca bu iklimin, akademik bir kurumun içerisinde ve tek parti döneminde çok sert bir modernleşme iradesinin içinde, kendi öz temsiliyet kurma imkanını hayata geçirebilmiş sanatçılarımızdan biridir."

Sergi kapsamında yayımlanan kitabın yazarlarından Prof. Dr. Erhan Karaesmen de Nuri İyem konulu bir konuşma yaparak, ünlü ismin yaşamına ilişkin çeşitli bilgiler aktardı. Uzun yıllar birlikte çalıştığı İyem'in, her zaman genç, vakur, bilge, yol gösterici bir şahsiyet olduğunu belirten Karaesmen, konuşmasında Toplumsal Gerçeklik, Liman Sergisi Olayı, Asmalı Mescit Atölyesi gibi konu başlıklarını irdeledi.

Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Kemal İskender ise sanatçının figür resimleri ve portreleri üzerine konuştu. İyem'in, Türk resim sanatı içinde benzersiz bir sanatçı olduğuna vurgu yapan İskender, sanatçının portrelerindeki Anadolu kadınının yüz ifadesine dikkati çekti.

İki oturumdan oluşan sempozyumda ayrıca, Doç. Dr. Burcu Pelvanoğlu, Özcan Türkmen ve Ali Kayaalp de konuşmacı olarak yer aldı.

"Nuri İyem 100 Yaşında/Portre" sergisi, 31 Ekim'e kadar Evin Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Nuri İyem 100 Yaşında Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement