Nusret' Mayın Hattına Çelenk Döktü - Son Dakika
Güncel

Nusret' Mayın Hattına Çelenk Döktü

Nusret\' Mayın Hattına Çelenk Döktü

Çanakkale Boğazı'na döktüğü mayınlarla Deniz Savaşları'nın kaderini değiştiren Nusret'in anısına Gölcük'te aslına uygun olarak inşa edilen TCG Nusret Gemisi, 99 yıl önce yaşanan kahramanlığı halka hatırlatmak amacıyla bu kez mayın dökülen hatta çelenk bıraktı.

08.03.2014 09:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Boğazı'na döktüğü mayınlarla Deniz Savaşları'nın kaderini değiştiren Nusret'in anısına Gölcük'te aslına uygun olarak inşa edilen TCG Nusret Gemisi, 99 yıl önce yaşanan kahramanlığı halka hatırlatmak amacıyla bu kez mayın dökülen hatta çelenk bıraktı. Şehitler Abidesi önündeki törenle Çanakkale şehitleri anıldı.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin efsane mayın gemisi Nusret'in 8 Mart 1915 tarihinde Erenköy Koyu'nda sahile paralel döktüğü 26 mayınla tarihin akışını değiştirmede üstlendiği rol ve önemi halka duyurmak amacıyla, 2010 yılında Gölcük'de inşa edilen TCG Nusret tarafından anma töreni gerçekleştirildi. TCG Nusret'in 99 yıl sonra mayın hattına yaptığı seyre Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Enver Aydın, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Deniz Albay Hasan Tunay, ile terör şehidi Jandarma Kıdemli Başçavuş Ahmet Eryılmaz'ın eşi Tülay Eryılmaz ile Gazi Mesut Candan katıldı. Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı yüzer iskelesinde bağlı olan TCG Nusret, 99 yıl önceki gibi bu sabah yine sessiz sedasız mayın dökülen hatta doğru yol aldı. Seyir sırasında Çanakkale Savaşları ve Nusret Mayın gemisinin kahramanlığını anlatan film gösterildi. Saat 07.10'da 99 yıl önce mayınların dökülmeye başladığı Erenköy Koyu'na intikal edilerek tören başladı. Gemi Komutanı Üsteğmen Burak Kandaş, yaptığı konuşmada, '18 Mart 1915, ağır yenilgi alan itilaf donanması için bir hezimet, boğazın kahraman savunucuları için bir deniz zaferi olarak tarihe geçmiş, bu zafer Nusret'e dünyanın en ünlü mayın gemisi unvanını kazandırmıştır. Nusret Mayın Gemisinin Erenköy Koyu'na kurduğu bu engel Çanakkale Deniz Savaşı'nın ve tarihin akışını değiştirmiştir. Yüzbaşı Hakkı Bey'in komuta ettiği Nusret'in büyük katkısıyla kazanılan bu zafer Türk askerine moral, Türk milletine sevinç kaynağı olmuşturö dedi.

Konuşmanın ardından Vali Ahmet Çınar ile Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, mayın hattının başlangıç ve bitiş hattına iki çelenk bıraktı. Daha sonra Nusret Mayın Gemisinin boğaza döşediği mayınlara çarparak batan Ocean, Bouvet, Goliati, Irresistible batıklarının bulunduğu bölgelere intikal yapıldı. Boğazın Ege Denizi girişindeki Çanakkale Şehitler Abidesi önünde ise, Gelibolu Yarımadası'nda şehit düşen Mehmetçikler ile Atılay ve Dumlupınar şehitleri için selamla töreni icra edildi. Bu sırada 'Çanakkale Şehitlerine' isimli şiir okundu.

Vali Ahmet Çınar, Nusret Mayın Gemisinin Çanakkale Savaşları sırasında çok büyük bir görev üstlendiğini belirterek, 'Burada dökmüş olduğu mayınlarla birkaç dakikalık sürelerle koca zırhlıların battığı bir işlem gerçekleştirdi. Bugün bunu sembolize eden bir etkinliği burada komutanlarımızla, ilimizdeki diğer yönetici arkadaşlarımızla gerçekleştirdikö dedi. Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin ise, 'Çanakkale Deniz Zaferi, Türk milletinin kaderini ve tarihin akışını değiştiren çok önemli bir olaydır. Çanakkale Deniz Zaferi denildiği zamanda ilk akla gelen kahraman Nusret Mayın Gemisi'dir. 8 Mart 1915 sabahı Yüzbaşı Hakkı Bey komutasında Erenköy Koyu'nda döktüğü 26 mayın bir anlamda tarihin akışını değiştirmiş ve Türk milletine Çanakkale Deniz Zaferi'nin elde edilmesine en önemli rol oynamıştırö dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Nusret' Mayın Hattına Çelenk Döktü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Contitech Lastik A.Ş. İşçileri, İşten Çıkarılan Arkadaşları İçin Eylem Başlattı
    14:46 Contitech Lastik A.Ş. İşçileri, İşten Çıkarılan Arkadaşları İçin Eylem Başlattı

    Alman Continental Grup bünyesinde faaliyet gösteren Contitech Lastik A.Ş. işçileri, arkadaşlarının keyfi uygulama sonucu işten çıkarıldığını öne sürerek fabrika önünde eylem başlattı. Petrol-İş Bursa Şube Başkanı Ersin Birgül, yapılan haksızlığın herkese tehdit olduğunu belirtti.

  • Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan öğrencilere tören düzenlendi
    14:45 Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan öğrencilere tören düzenlendi

    Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan 7 öğrenci için tören düzenlendi. Müftü Vekili Abdullah Aksoy, törende öğrencilere hafızlık belgelerini takdim etti. Aksoy, Kur'an-ı Kerim'in bozulmadan kıyamete kadar korunacağını ve bu süreçte hafızların önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.

  • Muş'ta 150 Çiftçiye 100 Ton Korunga Tohumu Dağıtıldı
    14:45 Muş'ta 150 Çiftçiye 100 Ton Korunga Tohumu Dağıtıldı

    Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 'Mera Islah ve Amenajman Projesi' kapsamında 150 çiftçiye 100 ton korunga tohumu dağıtıldı. Muş Valisi Avni Çakır, çiftçilere yönelik desteklerin devam ettiğini belirterek, tarım konusunda bilimsel çalışmalara teşvik edeceklerini vurguladı. Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise korunga bitkisinin hayvanlara verildiğinde sütün yağlı olmasına vesile olduğunu söyledi ve çiftçilere korunga bitkisini tavsiye etti. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün ise projenin ilimize ve ülke meramıza hayırlı bereket getirmesini diledi.

  • Türkiye, Belarus'ta düzenlenen 'Leisure 2024' turizm fuarına katıldı
    14:44 Türkiye, Belarus'ta düzenlenen 'Leisure 2024' turizm fuarına katıldı

    Türkiye'nin Minsk Büyükelçiliği, Belarus'ta düzenlenen 'Leisure 2024' turizm fuarında stant açtı. Fuarda Türkiye'nin doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri tanıtıldı. Türkiye'nin Minsk Büyükelçisi, Belaruslu turistleri Türkiye'yi keşfetmeye çağırdı. Belarus Başbakan Yardımcısı, Türkiye'yi takdir ederek ulaşım bağlantılarının geliştirilmesini istedi. Türkiye-Belarus turizm işbirliği konusunda mutabık kalındı.

  • Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, belediye başkanı Murat Daban'ı ziyaret etti
    14:39 Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, belediye başkanı Murat Daban'ı ziyaret etti

    Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, yerel seçimde belediye başkanı seçilen Murat Daban'ı ziyaret etti. Okumuş, Daban'a görevinde başarı diledi. Ziyaretten duyduğu mutluluğu dile getiren Daban da iş birliği içinde çalışacaklarını belirtti.

  • Kırklareli'nde Metro Turizm otobüsü devrildi, 11 kişi yaralandı
    14:39 Kırklareli'nde Metro Turizm otobüsü devrildi, 11 kişi yaralandı

    Kırklareli'nde Bulgaristan'a gitmek için yola çıkan Metro Turizm'e ait otobüs, Kavaklı Beldesi Koru mevkiinde yoldan çıkarak ağaçlık alana devrildi. Kazada sürücü dahil 11 kişi yaralandı. Olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar çevredeki hastanelere sevk edildi.

  • Yalova'da trafik kazasında hayatını kaybeden genç kız organlarıyla 4 cana umut oldu
    14:39 Yalova'da trafik kazasında hayatını kaybeden genç kız organlarıyla 4 cana umut oldu

    Yalova'da geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden 22 yaşındaki Melek Karakaş, organlarını bağışlayarak 4 hastaya umut oldu. Melek'in cenazesi Yalova'da defnedildi.


Advertisement