O Çiziyor Yardımcısı Dikiyor - Son Dakika
Kadın

O Çiziyor Yardımcısı Dikiyor

O Çiziyor Yardımcısı Dikiyor

Yeşilçam'ın en şık kadınları arasında yer alan usta oyuncu Filiz Akın, yıllardır kendi tasarladığı kıyafetleri giyiyor.

23.03.2012 09:03  Güncelleme: 09:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeşilçam'ın unutulmaz oyuncularından Filiz Akın, her zaman şıklığıyla dikkat çekiyor.

Kendi kıyafetlerini kendi tasarlayan Akın, son dönemde hemen hemen tüm vaktini çizim yaparak geçirdiğini söylüyor.

Akın'la yaptığı tasarımları ve projelerini konuştuk...

Ne zaman kendi kıyafetlerinizi tasarlamaya başladınız?

Uyuyamadığım bir dönem oldu. Kendimce, tasarım diyemeyeceğim ama kadını güzel gösterecek bir şeyler düşünüp çizerek eğlendim. Bizim ailede kadınların hepsi modacı.

Annem çok zevkli, iyi bir terziydi. Küçük kız kardeşim Günseli (Bis): hem İstanbul, hem Paris'te butiği olan önemli bir markanın sahibiydi. Yeğenim Zeynep Tosun ise genç tasarımcıların en başarılısı.

Param Kıyafete Gitti

Eskiden de tasarıma merakınız ve çalışmalarınız var mıydı?

Okulda resimleri yarışma kazanan öğrencilerdendim. Önemli Türk ressamlarından Turgut Zaim'in sevgili talebesiydim. Resim insana; renkleri kullanma ve çizim yeteneği ile günün trendlerini takip edebilme becerisi verir. Filmlerde çoğunlukla zengin ve modern kızları oynadığım için kazancımın çoğu kıyafetlere gitti. O zamanlar yapım şirketleri değil, biz yapardık bu harcamaları. 'Emine', 'Reyhan', 'Ankara Ekspresi' gibi birçok filmde kendi tasarladığım ve annemin diktiği kıyafetleri giydim. Film çevirdiğimiz dönemde Ajda Pekkan ve Gönül Yazar'la birlikte yıllarca 'En iyi giyinen üç kadın' seçildik...

Kendi markanızı yaratmayı düşünüyor musunuz?

Gönlümden geçen; bir firmanın yüzü olmaktan ziyade, bir hazır giyim firmasıyla birlikte ama özel bir koleksiyon hazırlamak... Kendime de uyguladığım gibi, kadını; kumaş ve dokunuşlarla olduğundan daha ince göstermek, daha olgun bir kadını da olduğundan genç gösteren bir çizgiye oturtmak istiyorum. 44 bedeni 42, 42'yi 40, 40 bedeni ise 38 gösterebilmek mümkün. Yıllardır beni hep olduğumdan daha zayıf zannetmelerinin nedeni de bunu başarmam... Ben günümüzün; klasik ama modern bir duruşu olan, kadını asil ve zarif yapan, her zaman, her yıl, her sezon geçerliliğini koruyan şeyler yapmak istiyorum. Zamansız ve rafine bir tarz yani...

Düşünürken Eğlendim

Sizin sevdiğiniz tarz bu mu?

Ben, bohem şıklığı seviyorum. Yani Kate Moss, Meg Ryan, Diane Keaton gibi biraz maskülen ve spor bir tarz... Spor dışında giymek için şık eşofman bulmakta zorlanıyoruz. O konuda çalışma yapmak isterim. Bütün bunları; tercihlerimi, seçimlerimi anlatmak için söylüyorum. Yoksa kendimi çok ciddiye almıyorum. Bu kıyafetleri düşünürken çok eğlendim, en önemlisi o...

Tasarım konusunda yardım alıyor musunuz?

Sadece evdeki yardımcımla çalışıyorum. Yani bir ekibim yok... Daha deneme dönemindeyim. Benim kendime tasarladığım birkaç kıyafeti evdeki yardımcım dikti. Biliyorsunuz markalar artık zevki, stili beğenilen ünlülere de koleksiyon hazırlatıyorlar. Bizim henüz bir markayla anlaşmamız yok ama görüşmelerimiz devam ediyor.

Modacı yeğeniniz Zeynep Tosun'dan bu konuda yardım aldınız mı?

Almadım ama onunla bir çalışma yapmak çok hoşuma gider.

Gençler De Beğeniyor

Her zaman zarif ve çok güzel giyinen isimlerdensiniz. Daha önce de kıyafetlerinizi kendi tarzınıza göre yeniliyor muydunuz?

Evet; Thierry Mugler, Armani, Guy Laroche gibi kıyafetlerimi güne göre değişiklikler yaparak revize ettiğim oldu.

Tasarımlarınıza çevrenizdekilerin tepkileri nasıl oldu?

Kibarlıktan kimse "Beğenmedim" demiyor. Beni şaşırtan ise gençlerden de isteyenlerin olması oldu.

Derlediğim Tarifleri Yemek Kitabı Yaptım

Bir yemek kitabı üzerinde çalışıyormuşsunuz. Bu merakınız nereden geliyor?

Annem benim yemek yapmamı hiç istemezdi. Kendisi o kadar bıkmıştı ki, beni hiç mutfağa sokmadı. Hasbelkader Paris'te oturmaya başladığım yıllarda, 40 yaşlarında başladım yemek yapmaya. İstanbul'a telefon açar, rahmetli arkadaşım Demet'e sorardım yemek tariflerini. Sonra yemeğin bir sanat oluşu beni çok ilgilendirdi. Paylaşılabilen bir tarafı olduğu için; her yeni öğrendiğim lezzeti dostlarım için hazırladım... Eşim Sönmez Köksal, Paris'te büyükelçiyken çok işime yaradı. Oradaki davetler için üç ay çalıştım mutfak ekibiyle ve çok beğenildi ikramlarımız.

Kitapta nasıl tarifler var?

Ev sahibi yemek hazırlarken genelde; "Giriş, ana yemek, tatlı olarak ne verebilirim; ne, neyle daha iyi gider?" diye sorun yaşar. Ben bu sorunu iyi bildiğim için; 15-20 farklı mönü hazırladım. Bu mönülerin içinde 40-50 tarif yer alıyor. Dünya mutfağından öğrendiğim veya önemli lokantalardan aldığım tarifler de var bunların içinde. "Keşke elimde böyle bir kitap olsaydı" mantığıyla derlediğim için kitap hanımların hoşlarına gidebilir.

Dizi Şartları Bana Uygun Değil

Geçtiğimiz aylarda 'Gün Akşam Oldu' dizisinin bir bölümünde yer almıştınız. İzleyicilere böyle küçük sürprizler yapmaya devam edecek misiniz?

Ben yıllardır dizilere direniyorum. 'Gün Akşam Oldu'da, dizide çalışma şartlarının benim gibi tedavi görmüş biri için çok zor olduğunu bir kere daha gördüm. Yani projelerde olmayı düşünmüyorum ama dizilerin komşu ülkelerdeki başarısı, filmlerimizin festivallerde kazandığı büyük ödüler beni çok heyecanlandırıyor. Genç oyunculara da güzelliklerinden ve yeteneklerinden dolayı hayranlık duyuyorum.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Kadın O Çiziyor Yardımcısı Dikiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Oğlunun telefonundan mesaj atıp kapıyı açtırdığı boşanma aşamasındaki eşini öldürdü
    18:21 Oğlunun telefonundan mesaj atıp kapıyı açtırdığı boşanma aşamasındaki eşini öldürdü

    Ankara'da 36 yaşındaki bir şahıs, boşanma aşamasındaki eşi Yonca Kazan Coşkun'a oğlunun telefonundan "Anne çok hastayım, okulun bahçesinde seni bekliyorum" mesajı gönderdi. Oğlunun yanına gitmek üzere kapıyı açan Yonca Kazan Coşkun, bu sırada içeri giren boşanma aşamasındaki eşi tarafından önce tecavüze uğradı, daha sonra da bıçaklanarak öldürüldü.

  • Aydın'ın Söke ilçesinde Balık Ağı Örme Kursları Devam Ediyor
    10:04 Aydın'ın Söke ilçesinde Balık Ağı Örme Kursları Devam Ediyor

    Aydın'ın Söke ilçesinde hayata geçirilen balık ağı örme kursları Doğanbey ve Serçin'den sonra Güllübahçe'de de 4 yıldır aralıksız devam ediyor. Kadınların meslek edinmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen kurslar ise yoğun talep görüyor.

  • Kırklareli'nde KADES ve HAYDİ uygulamaları tanıtıldı
    09:48 Kırklareli'nde KADES ve HAYDİ uygulamaları tanıtıldı

    Kırklareli'nde İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan trafik ve asayiş kontrollerinde sürücülere ve yolculara Kadın Destek (KADES) ve Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) uygulamaları hakkında bilgi verildi. Kontrollerde toplamda 255 kişiye uygulamalar tanıtıldı.

  • Edirne'de jandarma ekipleri aile içi şiddetle mücadele ve KADES hakkında bilgilendirme çalışması yaptı
    18 Nis Edirne'de jandarma ekipleri aile içi şiddetle mücadele ve KADES hakkında bilgilendirme çalışması yaptı

    Edirne'de İl Jandarma Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliği ekipleri, aile içi şiddetin önlenmesi konusunda bilgilendirme çalışması gerçekleştirdi. Ekipler, Uzunköprü ilçesine bağlı köylerde KADES'in amaçları ve kullanımı hakkında bilgi verdi ve broşür dağıttı. Ayrıca, Enez ilçesinde sivrisinekle mücadele çalışmaları kapsamında sulak alanlar ve bataklıklar ilaçlandı. Havsa Belediye Başkanı Hüseyin Özden de ziyaretlerle görevinde başarı diledi.

  • Adıyaman Belediye Başkanı 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi
    18 Nis Adıyaman Belediye Başkanı 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi

    Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, kadınların tekstil sektöründe istihdam edilmesini sağlayacak olan 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı olarak ilk açılışını gerçekleştiren Tutdere, 'Adıyaman Belediyesi olarak projelerimizle kadınlarımızın yanında olacağız' dedi.

  • İZGİM, kadın girişimcilerden büyük rağbet görüyor
    18 Nis İZGİM, kadın girişimcilerden büyük rağbet görüyor

    İzmit Belediyesi Kadın Girişimciler Merkezi'nde (İZGİM) kadınlar yaptıkları ürünleri kolay pazarlama yöntemleri ile satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor. Ayrıca merkezde stres atmak için de bir araya geliyorlar.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması'nın Üçüncüsünü Gerçekleştirecek
    18 Nis Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması'nın Üçüncüsünü Gerçekleştirecek

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2008 ve 2014 yıllarında yapılan Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması'nın üçüncüsünü gerçekleştireceğini duyurdu. TÜBİTAK iş birliğiyle hazırlanacak proje kapsamında, kadına yönelik şiddetin mevcut durumu sosyodemografik özelliklere göre incelenecek ve veri ambarı oluşturulacak. Ayrıca, psikososyal ihtiyaçların tespiti için nitel görüşmeler yapılacak ve mağdurlara psikososyal destek sunulacak.

  • Kadın girişimci evinin önünde kurduğu serada mantar yetiştiriyor
    18 Nis Kadın girişimci evinin önünde kurduğu serada mantar yetiştiriyor

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, evinin önünde kurduğu serada mantar yetiştiren kadın girişimci Saadet Seray, yoğun talep ve siparişlere yetişemiyor. Saadet Seray, eşinin desteğiyle başladığı mantar yetiştiriciliğini ilçe tarımın desteğiyle büyüterek çevre il ve ilçelere mantar satışı yapmaktadır. İşlerini daha da büyütmek isteyen Seray, destek ve imkanlar sağlandığı takdirde üretim kapasitesini artırmayı hedeflemektedir.

  • Şanlıurfa'da Siverekli kadın girişimci mantar yetiştiriyor
    18 Nis Şanlıurfa'da Siverekli kadın girişimci mantar yetiştiriyor

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, evinin önünde kurduğu serada mantar yetiştiren kadın girişimci Saadet Seray, yoğun talep ve siparişlere yetişemiyor. Saadet Seray, İlçe tarımın desteğiyle kurduğu 3 büyük çadır sera içinde işini büyüterek ilçe merkezi dahil, çevre il ve ilçelere mantar satışı yapıyor. Seray, daha fazla destek alarak işini daha da büyütmek istediğini belirtti.


Advertisement