O Müvekkilin Avukatı Süngerli Odayı Anlattı - Son Dakika
Güncel

O Müvekkilin Avukatı Süngerli Odayı Anlattı

O Müvekkilin Avukatı Süngerli Odayı Anlattı

İzmir 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, koğuş kapısına vurduğu için süngerli odaya konan ve süngeri söktüğü için hakkında dava açılan Gökhan Çoban’ın avukatı Serdar Gültekin, söz konusu görüntüleri yorumlayarak; “Mevzuatta yok ama keyfi bir uygulama ile müvekkiller süngerli odalarda tıutuluyor" dedi.

06.01.2014 15:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde, koğuş kapısına vurduğu için süngerli odaya konan ve süngeri söktüğü için hakkında dava açılan Gökhan Çoban'ın avukatı Serdar Gültekin, söz konusu görüntüleri yorumlayarak; "Mevzuatta yok ama keyfi bir uygulama ile müvekkiller süngerli odalarda tıutuluyor" dedi.

DHKP/C'ye yönelik operasyonda tutuklanan Gökhan Çoban'ın İzmir 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde kapısını tekmeleyince süngerli oda diye tabir edilen hücreye atıldığı, 6 saat odada tutulunca döşemeyi söküp zımba tellerini çıkararak, duvara 'DHKP/C' yazdığı ve bu nedenle 436 TL 23 kuruşluk hasarı karşılamadığı için "kamu malına zarar" suçlamasıyla İzmir 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakkında dava açılıp 5 ay süreli bir ceza aldığı belirtildi.

Ceza almasının ardından Avukatı Serdar Gültekin, süngerli odanın varlığına ilişkin şöyle değerlendirmelerde bulundu: "Bu görüntülerle cezaevi idaresi bize 'süngerli oda yoktur' diyemeyecek. Çünkü, cezaevinde kalan kişiler için bir disiplin mekanizması vardır. Ama bu cezalar arasında mevzuatta süngerli odaya kapatmak gibi bir durum yok. Bu insanların neden buraya kapatıldığına dair ciddi bir açıklama yapılması gerekiyor. Doyurucu bir açıklama gerekiyor. Hangi mevzuat ve yönetmeliğe göre hareket ettiklerini açıklamaları gerekiyor. Biz şikayetlerimizi yaptık bu görüntüler ortaya çıktı. Durum gündeme geldi diye cezaevlerinde süngerli odaların kullanılmayacağını zannetmiyorum."

"UZMAN DAHİLİNDEKİ RAPORLA OLMALI"

Avukat Gültekin sadece müvekkilinin değil Türkiye'de birçok hükümlü ve tutuklunun süngerli oda uygulamasına tabi tutulduğunu aktardı. Söz konusu odanın kullanım amacının bir uzman raporu sonrasında yapılması gerektiğini hatırlatan Avukat Gültekin; şöyle konuştu: "Cezaevinde süngerli odanın var oluş sebebi ne ise ona uygun kullanması gerekiyor. Kişi cezaevinde kendisini kaybetmiş ve kendisine zarar verme ihtimali mi var. Ama neticede bir hekimden rapor alınması gerekiyor, bu durumun kayıt altına alınması gerekiyor. Bir gardiyan buna karar veremez. İnsanlar buralara kapatılıyorsa bunun uzmanından alınan bir rapor ya da karara dayandırılması gerekiyor."

SÜNGERLİ ODAYI ANLATTI

Avukat Serdar Gültekin son olarak müvekkilinin bulunduğu ve görüntülerle varlığı kanıtlanan 'süngerli' odanın fiziki yapısına ilişkin bilgi vererek şunları söyledi: "Süngerli oda bizim çok yabancı olmadığımız çok fazla cezaevlerinde şikayet aldığımız bir konu. Yetkililer odayı kabul etmiyor ama bazen başka açıklamalarla kabul ediyorlar."

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) olarak ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını aktaran Avukat Serdar, sözlerini şöyle tamamladı: "Odada sadece bir kamera var. Tamamı süngerimsi bir malzemeden yapılmış. Bir kapı var sadece. Alan çok küçük. Odada oturulabilecek ya da yatabilecek bir şey yok. Tuvaletin görüntülenmesi de bir mahremiyet suçudur. Yaklaşık 4-5 metrekalik bir alan." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel O Müvekkilin Avukatı Süngerli Odayı Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement