Obezite Cerrahisinde En Popüler Yöntem - Son Dakika
Güncel

Obezite Cerrahisinde En Popüler Yöntem

Kırklareli Lüleburgaz Özel Balkan Hastanesi Genel Cerrahi ve Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli, obezide cerrahisindeki en popüler yöntemleri anlattı.

07.11.2015 08:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"NE YAPTIYSAM KİLO VEREMİYORUM" DİYENLERE TEK ÇÖZÜM CERRAHİ OPERASYON

TÜP MİDE Mİ? GASTRİK BY PASS MI?

"Diyetisyene gittim, spor denedim, egzersiz yaptım; evet kilo verdim ama bıraktığımda verdiğim kiloları fazlasıyla geri aldım" diyenlerin son seçeneği olan obezite cerrahisinde, gelişen tıp imkanları güvenli ve konforlu tedavi sağlıyor.

KİMİ YÖNTEMLER GERİDE KALDI

Obezite cerrahisi nin1960'lardan beri uygulanan, son 10-15 yılda laparoskopik cerrahinin konforu ve güvenliği sayesinde de giderek yaygınlaşan bir tedavi yöntemi olduğunu vurgulayan Op. Dr. Tepeli, "Bu evrimsel süreçte farklı tekniklerin uzun dönem sonuçları, süreçte bazı yöntemleri öne çıkarmış, kimi yöntemleri de geride bırakmıştır" dedi.

MİDE HACMİ KÜÇÜLÜYOR

Son yıllarda uygulanan Slevee Gastrektomi yöntemi sonrası demir ve kalsiyum eksikliklerinin görülmemesi, takip kolaylığı, günümüzde en popüler yöntem olarak yerini almasını sağladığını anlatan Op. Dr. Tepeli, şunları söyledi:

"Slevee Gastrektomi sadece restriktif yani sınırlayıcı bir yöntemdir. Bu yöntemde mide hacmi küçüldüğü için tüketilebilen gıda miktarı azalır. Buna bağlı olarak kilo kaybı ve diğer metabolik değişiklikler oratya çıkar.

HANGİSİ DAHA ETKİLİ?

Gastrik By Pass ameliyatı ise hem restriktif yani sınırlayıcı hem de malabsorbtif (emilimi bozucu) bir yöntemdir. Yani hem alınan gıda miktarı azalır hem de gıdaların emildiği barsak uzunluğu azaldığı için tüketilen gıdaların emilimi de azalmış olur. Bu nedenle Gastrik By Pass ameliyatı özellikle şeker hastalarında daha iyi sonuç vermektedir."

Op. Dr. Tepeli, sıkça sorulan sorulardan birinin de Tüp mide ve GastrikByPass ameliyatlarının kilo vermedeki etkinlikleri olduğunu vurgulayarak, "Fazla kilo kaybında Gastrik By Pass, Tüp mideden bir miktar daha etkilidir. Ancak arada dramatik bir fark yoktur" dedi.

İKİ YÖNTEM ARASINDAKİ RİSK KIYASLAMASI

Tüp mide ameliyatının sadece mideyi içeren bir yöntem olduğunu, Gastrik By Pass ameliyatında ise barsaklarda da cerrahi işlem uygulandığının altını çizen Op. Dr. Tepeli, bu nedenle Gastrik By Pass prosedürünün cerrahi açıdan daha zor, cerrah açısından öğrenilmesi daha uzun, ameliyat sonrası dönemde de risklerin bir miktar daha fazla olduğunu anlattı.

EN İYİ YÖNTEM HASTAYA GÖRE DEĞİŞİR

Op. Dr. Tepeli, herhangi bir yönteme en iyi demenin doğru olmadığını, çünkü bu konuda hastanın yaşı, BMİ değeri, beslenme alışkanlıkları, metabolik durumu gibi göz önünde bulundurulacak bir çok unsur olduğunu bildirdi.

Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli: "Obezite cerrahisi uygulamalarında en popüler ya da cerrahın uygulamak istediği yöntem değil, hekimin hastayla konuşarak ve konu ile ilgili yeterli bilgilendirmesi yapıldıktan sonra hasta ve cerrahın birlikte karar vereceği yöntem uygulanması uygundur" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Obezite Cerrahisinde En Popüler Yöntem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement