"Obrukları uydu verileriyle izleyeceğiz" - Son Dakika
Güncel

"Obrukları uydu verileriyle izleyeceğiz"

"Obrukları uydu verileriyle izleyeceğiz"

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) bünyesinde Obruk Uygulama Araştırma ve İzleme Merkezi kurulacak.

23.09.2019 11:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) bünyesinde Obruk Uygulama Araştırma ve İzleme Merkezi kurulacak.

KTÜN Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda obruk oluşumlarının arttığını söyledi.

Geçmişte obrukların dağlık bölgelerde, şimdi ise düz alanlarda meydana geldiğine işaret eden Arık, obrukların yerleşim ve tarımsal alanlarda oluşmaya başladığına dikkati çekti.

Bunun tehlikeli bir durum olduğunun altını çizen Arık, "Bugün itibarıyla obruk sayısı 340 seviyelerindedir. Vatandaşların haber vermediklerini de saydığımızda bu sayının 350 civarında olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

Arık, Konya Teknik Üniversitesi bünyesindeki Obruk Uygulama Araştırma ve İzleme Merkezinin yakın zamanda faaliyete gireceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu merkezin temel araştırma alanı obruklar ve bunların oluşum nedenleri olacak. Merkezde mevcut obrukların tespiti, gelecekte obruk oluşabilecek alanların belirlenmesi ve izlenmesi sağlanacak. Uydu görüntüleri, araziye yerleştirilecek sensörler ve jeokimyasal çalışmalarla artık obruk oluşabilecek bölgeleri erken uyarı sistemiyle önceden tespit edeceğiz. Obrukları uydu verileriyle izleyeceğiz. O bölgede geçmişteki yüksekliklerle şimdiki yükseklikleri kıyaslayarak çökme alanlarını belirleyeceğiz. Bazı bölgelerde obruk oluşmadan yüzeyde yarık ve kırıklar meydana gelebiliyor. Bunları da oraya yerleştireceğimiz sensörler sayesinde ya da radon gazı ölçümleriyle belirleyerek obrukları önceden tespit edeceğiz. Obruk oluşumları ani çökmelerin yanı sıra bazen topraktaki hafif çökmelerle de oluşabiliyor. Merkezimizde bunları da tespit ederek orada yaşayan insanların tahliyesi için zaman kazanmış olacağız. Tabii bu bütün obrukları olmadan önce tespit edeceğimiz anlamına gelmemeli."

Merkez bünyesinde danışma kurulu oluşturulacak

Merkezdeki faaliyetlerin alanında uzman akademisyen ve kişiler tarafından yürütüleceğini aktaran Arık, bir de danışma kurulu oluşturulacağını bildirdi.

Arık, "Danışma kurulunda AFAD İl Müdürlüğümüz, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımız, MTA Bölge Müdürlüğümüz, büyükşehir belediyesi ve konuyla ilgili diğer kurumlar bulunuyor. Dönemsel izleme toplantılarında onların önerileri doğrultusunda çalışmalarımıza yön vereceğiz. Böyle bir merkez ilk defa bizim bünyemizde kurulacak. Yani bu zamana kadar Türkiye'de obrukları araştıran bir merkez ya da enstitü yoktu. İnşallah bizimle birlikte böyle bir merkez çalışmalarına başlayacak. Dünyada da bunun örnekleri çok nadir." diye konuştu.

Merkezde çeşitli sebeplerden dolayı oluşan obruklar için çözüm üreteceklerini aktaran Arık, şunları kaydetti:

"Obruklar artık Orta Anadolu'nun bir sorunu olmaktan çıktı. Çünkü Konya'nın belli alanlarının dışına çıkmaya başladı. Eskişehir'de, Çankırı'da ve Şanlıurfa'da oluşan obruklar var. Çeşitli sebeplerle tüm buralarda oluşan obruklar için merkezimiz adeta çözüm merkezi haline gelecek. Obruk oluşum anını tespit ettiğimizde de bölgede yaşayanların tahliye çalışmaları da başlayacaktır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Obrukları uydu verileriyle izleyeceğiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şanlıurfa'da çıkan bıçaklı kavgada 4 kişi yaralandı
    18:18 Şanlıurfa'da çıkan bıçaklı kavgada 4 kişi yaralandı

    Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 4 kişi yaralandı. Ahmet Yesevi Mahallesi Açıksu Caddesi'nde iki grup arasında henüz bilinmeyen nedenle çıkan tartışma bıçaklı kavgaya dönüştü. İhbar üzerine olay yerine 112 Acil Servis ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılar kentteki hastanelere kaldırıldı.

  • Konya Karapınar'da Trafik Kazası: 5 Yaralı
    18:17 Konya Karapınar'da Trafik Kazası: 5 Yaralı

    Konya'nın Karapınar ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 5 kişi yaralandı. Ereğli'den Karapınar istikametine seyir halinde olan bir otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kaldırıma çarptı. Kazada otomobil sürücüsü ile araçta bulunan 4 kişi yaralandı ve Karapınar Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu belirtiliyor. Kazayla ilgili tahkikat devam ediyor.

  • Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Bir memlekette özgür bir şekilde yaşayabilmek, birbirleri ile hemhal olabilmek o memleketin en büyük zenginliği
    18:15 Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Bir memlekette özgür bir şekilde yaşayabilmek, birbirleri ile hemhal olabilmek o memleketin en büyük zenginliği

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde düzenlenen AK Parti mitinginde yaptığı konuşmada, bir memlekette özgür bir şekilde yaşayabilmek ve birbirleri ile hemhal olabilmek o memleketin en büyük zenginliği olduğunu belirtti. Yumaklı, Pınarbaşı'nın doğal güzelliklerini ve yapılacak hizmetleri anlatarak, birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaptı.

  • Balıkesirli doğa yürüyüşçüleri Everest Ana Kampı'na doğru yola çıktı
    18:14 Balıkesirli doğa yürüyüşçüleri Everest Ana Kampı'na doğru yola çıktı

    Balıkesir'in Edremit Körfezinden bir grup doğa yürüyüşçüsü dünyanın çatısı olarak bilinen Everest Ana Kampına gitmek için yola çıktı. Adramut Doğa Gezginleri grubu, 16 günlük bir program gerçekleştirerek Himaleya'ların güzellikler ve zorlukları eşliğinde Everest Ana Kampı'na ulaşmayı hedefliyor.

  • Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Türkiye'nin ikinci yüzyılını yerel yönetimlerle inşa edeceğiz
    18:13 Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Türkiye'nin ikinci yüzyılını yerel yönetimlerle inşa edeceğiz

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ikinci yüzyılını yerel yönetimlerle inşa etmek için gayret sarf edeceklerini belirtti.

  • Boyabat'ta sandık kurulu başkan ve üyelerine eğitim verildi
    18:12 Boyabat'ta sandık kurulu başkan ve üyelerine eğitim verildi

    Sinop'un Boyabat ilçesinde 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde görev alacak sandık kurulu başkan ve memur üyelere eğitim verildi. İlçe Seçim Kurulu Müdürlüğünce düzenlenen eğitimde, sandık başkanlarına görevleri, yetki ve sorumlulukları ile seçim kuralları hakkında bilgi verildi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ye 24 milyar lira prim teşviki verdik
    18:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ye 24 milyar lira prim teşviki verdik

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli'de düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Kocaelili işverenlere 24 milyar lira tutarında prim teşviki verdiklerini ve ildeki aktif sigortalı sayısının 276 binden 786 bine çıktığını belirtti. Ayrıca, ulaştırma alanında yapılan yatırımları da anlatan Erdoğan, Kocaeli'nin yüksek hızlı tren merkezi haline getirildiğini ve birçok alanda hizmetlerin devam ettiğini söyledi.

  • Anavatan Partisi, Mersin'de Cumhur İttifakı'nın adayına destek vereceğini açıkladı
    18:09 Anavatan Partisi, Mersin'de Cumhur İttifakı'nın adayına destek vereceğini açıkladı

    Anavatan Partisi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, Mersin'de Cumhur İttifakı'nın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Serdar Soydan'a destek vereceğini duyurdu. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Semih Narlı, Mersin ziyaretinde yapılan toplantıda Soydan'a destek kararını açıkladı ve bu birlikteliğin tüm Türkiye'ye sinerji yaratacağını belirtti. Anavatan Partisi, Soydan'ın başkanlığında Mersin'in tekrar Akdeniz'in incisi haline geleceğine inandıklarını ifade etti.


Advertisement