Odd 30. Olağan Genel Kurul Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Odd 30. Olağan Genel Kurul Toplantısı

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, 6485 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un 2. el taşıtların alım satımına yönelik yönetmelik çalışmalarının önümüzdeki günlerde sektör talepleri dikkate alınarak kamuoyunun görüşüne açılacağını bildirdi.

16.03.2016 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, 6485 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un 2. el taşıtların alım satımına yönelik yönetmelik çalışmalarının önümüzdeki günlerde sektör talepleri dikkate alınarak kamuoyunun görüşüne açılacağını bildirdi.

Çiftci, Otomotiv Distribütörleri Derneğinin (ODD) 30. Olağan Genel Kurul Toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisine ilişkin bilgiler verdi.

Türkiye ekonomisinin küresel ticaretin zayıfladığı son yıllarda başarılı bir performans sergilediğini anlatan Çiftci, "Türkiye 2015-2017 orta vadeli program çerçevesinde 2015 için büyümeyi yüzde 4, 2016 ve 2017 büyümesini de yüzde 5 olarak hedefledik. Burada büyümeyi artırırken cari açığımızın da tedrici olarak düşürülmesi amaçlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Çiftci, küresel kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin 2016 büyüme tahminini yüzde 3'ten yüzde 3,5'e yükselttiğini anımsatarak, Türkiye'nin güçlü mali disiplini ve finans sektörüne dikkati çekti.

Türkiye bankacılık sektörünün 2015 aktif toplamının yüzde 18 büyüyerek 2,4 trilyon liraya ulaştığını aktaran Çiftci, "Toplam kredilere yıllar itibarıyla baktığımızda artış eğiliminde. 2009 yılında 392,6 milyar lira olan krediler 2015 yılında 1,4 trilyon liraya ulaşmıştır" dedi.

"İmalat sanayimiz istikrarlı bir büyüme yapısına sahiptir"

Hükümetin küresel belirsizliklere rağmen yapısal reformları ertelemediğini belirten Çiftci, ekonomik gelişmenin buradan kaynaklandığını söyledi. Çiftci, 2008-2012 yıllarında etkili olan küresel ekonomik krizin ardından Türkiye'nin başarılı bir grafik sergilediğini yineleyerek şunları aktardı:

"Kriz sonrası dönemde toplam sanayi üretimimiz yıllık ortalama yüzde 5,8 büyümüştür. İmalat sanayimizde ise söz konusu dönemde yıllık 6,2 büyüme söz konusur. Küresel ekonomilerde süregelen piyasa oynaklıkları göz önüne alındığında imalat sanayimiz istikrarlı bir büyüme yapısına sahiptir."

İmalat sanayisinin lokomotif sektörü konumundaki otomotiv sektörünün Türkiye ekonomisine güç kattığını ifade eden Çiftci, "Otomotiv sektörü toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 15'ini, imalat sanayi ihracatımızın ise yüzde 16'sını oluşturmaktadır. Otomotiv endüstrisi 2002 yılında 4,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken bu rakam 2010 yılında yüzde 312 artarak 17 milyar dolara ulaşmıştır. 2015 yılında ise bir önceki yıla oranla yüzde 5 azalma ile 21,2 milyar dolar olmuştur. 2015 otomotiv satışları bir önceki yıla göre yüzde 23,5 artmıştır" bilgilerini verdi.

Hükümetin ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığının otomotiv sektörüne desteğinin artarak süreceğini belirten Çiftci, sektör paydaşlarının çalışmalarını takdir ettiğini söyledi.

Türkiye ekonomisindeki borçlanma verilerini paylaşan Çiftci, "Borçlanma vadelerine baktığımızda 2007 yılında Hazinemiz 9,4 ay vadeyle borçlanabilirken 2015 yılı 3. çeyrek itibarıyla 70,4 ay vade ile borçlanabilme imkanına ulaşmıştır. Yani neredeyse 8 katlık bir artış söz konusudur" bilgilerini verdi.

"Perakende Kanununun 2. el taşıt yönetmeliği, kamuoyunun görüşüne açılacak"

Türkiye'de ticaretin daha kolay ve daha güvenli yapılması için faaliyet gösteren Gümrük ve Ticaret Bakanlığının çalışmalarını anlatan Çiftci, "Ülkemizdeki 3 milyonu aşkın ticari işletme, 800 milyar dolarlık mal ve hizmet üretmektedir. 350 milyar doları aşan dış ticaretimiz gümrük kapılarımızdan gerçekleşmektedir. 78,7 milyon tüketicimiz bu mal ve hizmetlerden faydalanmaktadır. Sınırlar Bakanlığımızca takip edilmektedir" dedi.

Çiftci, 6485 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun, 2. el taşıtların alım satımına yönelik yönetmelik çalışmalarının önümüzdeki günlerde sektör talepleri dikkate alınarak kamuoyunun görüşüne açılacağını bildirdi.

"Bir milyonluk satış güçlü iç pazarın göstergesi"

ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar ise otomotiv sektörünün geçen yıl 2 genel seçim gördüğünü ve "Auto Show" fuarı ile oldukça yoğun bir yıl yaşadığını anımsatarak, "Bütün zorluklarına rağmen sektörümüz büyümeye devam etti. Türkiye Otomotiv Sektörü 2015 yılını bir önceki yıla göre, ağır ticari dahil yüzde 25 artışla, 1 milyon 11 bin 194'lük satışla kapattı. Üretim yüzde 16 artarak 1 milyon 358 bin 796, ihracat ise yüzde 12 artarak 992 bin 335 olarak gerçekleşti. İhracat değeri ise yüzde 5 azalarak 21 milyar 619 milyon dolar seviyesine geriledi" bilgilerini aktardı.

Geçtiğimiz yılın toplamında satışlarda yüzde 25'lik artış görüldüğünü anlatan Bayraktar, geçen yıl kurdaki oynaklık sebebiyle karlılığın olumsuz etkilendiğini belirtti.

Bayraktar şunları söyledi:

"Malumunuz 2015'te baz etkisi söz konusuydu. 2015'i, 2013 ile kıyaslarsak aslında artış yüzde 13 seviyesinde. Ülkemiz iç pazarında bu yıla kadar 1 milyon çıtasına ulaşamamıştık. 1 milyon aslında ulaşılamayacak bir hedef değildi ama ne zaman sektörümüz bu çıtaya yaklaşacak olsa hep önüne bir engel çıktı. Sektörümüzün 1 milyon adetlerine ulaşması hayatımızda belki çok fazla bir şey değiştirmedi, 1 milyon sadece bir rakam diye düşünebiliriz. Ancak güçlü bir iç pazarın göstergesi olarak önemli bir eşik diye düşünüyorum."

"Türkiye otomotiv sektörünün global rekabetteki yerini sağlamlaştırmak mümkün"

Bu yıl otomotiv sektörü toplam pazarının 2015 rakamlarının biraz altında gerçekleşmesini beklediklerini bildiren Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yıl pazarın 900-950 bin adet aralığında olacağını tahmin ediyoruz. Beklenen düşüşe rağmen, temkinli iyimseriz diyebiliriz. Her platformda dile getirdiğimiz gibi iç pazarımızı otomotiv sektöründe küresel oyuncu durumundaki ülkelerin seviyesine taşıyacak teşvik ve uygulamalara ihtiyaç var. Üretimde küresel oyuncu durumundaki Amerika, Japonya, Almanya, Fransa, Kore gibi ülkelerin iç pazarlarına baktığımızda çok büyük adetlere sahip olduklarını görüyoruz. Büyük ve sürdürülebilir bir iç pazardan gücünü alan Türkiye otomotiv sektörünün, global rekabetteki yerini daha da sağlamlaştırmak mümkün."

ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce de Genel Kurulda pazarı ve ODD çalışmalarını anlatan bir sunum yaptı.

Genel Kurul sonucunda yönetim kurulunda, Baylas Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak, Fiat İş Geliştirme Direktörü Altan Aytaç, Toyota Pazarlama ve Satış Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, General Motors Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik ve Mercedes-Benz Otomobil Pazarlama ve Direktörü Şükrü Bekdikhan yer aldı.

Denetleme Kurulunda ise Ford Otosan Pazarlama, Satış ve Satış Sonrası Genel Müdür Yardımcısı Özgür Yücetürk, Mais Motorlu Araçlar Genel Müdürü İbrahim Aybar ve Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Odd 30. Olağan Genel Kurul Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.

  • Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı
    18:45 Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı

    Et ve Süt Kurumu (ESK), bugün itibarıyla et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı. Kıymanın kilogramı 229 TL'den 279 TL'ye; kuşbaşının kilogramı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamları internet sitesinde yer almasa da mağazalarda güncel fiyatla satılmaktadır.

  • İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!
    18:17 İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!

    İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), son zamanlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi adı kullanılarak yapılan dolandırıcılık olaylarına dikkat çekti. Vatandaşlar, bedava su arıtma cihazı vaadiyle aranarak dolandırılmaya çalışılıyor.


Advertisement