Ödemiş Devlet Hastanesi, ilaç paketleme cihazı yaparak kazandı - Son Dakika
Güncel

Ödemiş Devlet Hastanesi, ilaç paketleme cihazı yaparak kazandı

Ödemiş Devlet Hastanesi, ilaç paketleme cihazı yaparak kazandı

İzmir'de Ödemiş Devlet Hastanesi tamamen dijital sisteme geçmek için ilk adımı attı.

08.01.2020 10:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de Ödemiş Devlet Hastanesi tamamen dijital sisteme geçmek için ilk adımı attı. Hastanenin Araştırma ve Geliştirme (Ar- Ge) birimi, kurumda ciddi bir iş yüküne ve zaman kaybına neden olan ilaç paketleme çalışması için cihaz tasarladı. Türkiye'de ilk defa bir devlet hastanesi tarafından tasarlanan, Başhekim Doktor Ömer Çolak'ın 16 yaşındaki oğlu Alp'in adını taşıyan yerli ve milli cihaz, İzmir'deki bir firma tarafından üretildi. Şimdi kurumda kullanılan ve iş gücü ile maddi kazanç sağlayan cihaz, birçok hastane tarafından da talep görüyor.

Ödemiş Devlet Hastanesi, önemli bir başarıya imza attı. Hastanedeki işlemlerin kolay, hızlı aynı zamanda güvenli şekilde sürdürülmesini hedefleyen kurum yöneticileri, ilaç paketleme cihazı geliştirme kararı aldı. Cihaz, Ar- Ge birimi tarafından tasarlandı. Tasarlanan cihaz, İzmir'deki bir firma tarafından da üretildi. Şimdi hastanede kullanılan cihaz, kurumun iş yükünü oldukça hafifletti. Daha önce eczanede ilaçların tek tek paketlenmesini şimdi cihaz tek bir tuşla yapıyor. Cihazın geçiş bandına konulan ilaç, paketlenerek çıkıyor. Başhekim Doktor Ömer Çolak'ın 16 yaşındaki oğlu Alp'in adını taşıyan cihazı, birçok hastanenin talep ettiğini söyledi. Ömer Çolak, hastanede sistemin tamamen dijital olması ile ilgili bir planlamalarının bulunduğunu, amaçlarının bu planlama kapsamında tüm çalışmaların kağıtsız bir ortamda işlerini dijital sistemlerle yapmalarını sağlamak olduğunu bildirdi. Bu nedenle arayış içerisine girdiklerini aktaran Çolak, "Yaptığımız çalışmalar sonucunda bu tür cihazların yurt dışı kaynaklı olduğunu ve maliyetlerinin de yüksek olduğunu gördük. Biz de kendimiz ülkemizde, kendi imkanlarımızla bir şey yapmaya karar verdik. Başka bir firmanın veya başka bir ülkenin sarf malzemesine ihtiyaç duymadan kendi kendimize tamamı yerli olan ve tamamı yerli ürünlerle ikame edilen bir ilaç paketleme sistemi geliştirdik. Makine yapıldı ve çok ciddi tasarruflar sağladık" dedi.'HASTAYA ZAMANINDA DOĞRU İLAÇ VERİLİYOR'Birçok hastanede bu cihazın kullanılmaya başlandığını ve yoğun şekilde talep gördüğünü ifade eden Ömer Çolak, "Görevimiz hastaların güvenliğini sağlamak ve onların memnuniyetini artırmak. Bunu yaparken de insan hatası ortadan kalksın istiyoruz. Tamamen dijital sistemlerle doğru hastaya doğru ilacı verebilmek çok önemli. Bu cihaz, tam da bu görevi üstleniyor" diye konuştu.Eczacı Ayşenur Kaymaz da, ilaçların hasta adına  tek tek, birim doz olarak paketlenmesi gerektiğini ve bu işlemin ciddi bir iş yükünün yanı sıra yine ciddi  bir maliyet anlamına geldiğini, bu nedenle ilaç paketleme cihazı arayışına girdiklerini anlattı. Cihazın genelde Güney Amerika'da 150 bin eurodan üretildiğini gördüklerini belirten Kaymaz, "Bu aslında oldukça heyecan verici bir inancın öyküsü oldu. Büyük emek verdiğimiz süreç başarıyla sonuçlandı. Cihazımız şu anda Türkiye'nin ilk yerli yapım cihazı. Hem tablet, hem de ampul paketleyebiliyorsunuz" dedi.HASTALARA ÖZEL PAKETLEME SİSTEMİ

Cihaz olmadan önce paketleme işlemenin insan gücüyle yapıldığını anlatan Kaymaz, "İlacın büyüklüğüne göre ilaçlar tek tek poşetlere konularak, üzerine barkod yapıştırıyordu. Bir kişi günde 300- 400 ilaç paketleyebilirken, şu anda bu makine ile bir saatte yaklaşık bin ilaç paketleniyor" diye konuştu. İlaç paketleme cihazına konulan ve buradan paketlenerek çıkan ilaçlar, sistemle uyumlu olan ve 'Robotik Hemşire' adı verilen cihaza yerleştiriliyor. Sağlık görevlileri, hastalar adına düzenlenen ilaçları vermek istedikleri zaman, önce hastanın kolunda bulunan ve üzerinde protokol numarasının yer aldığı bilekliği barkod okuma cihazı ile okutuyor. Ardından hastanın ilaçlarının yer aldığı çekmece otomatik olarak açılıyor. İlaçların içinde bulunduğu çekmece, sisteme giriş yapılmadan, yani bilek gücüyle açılamıyor. Böylece yanlış hastaya yanlış ilaç verme gibi insan hatası da ortadan kaldırılmış oluyor.


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ödemiş Devlet Hastanesi, ilaç paketleme cihazı yaparak kazandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sonic the Hedgehog 3 Çekimleri Tamamlandı
    09:10 Sonic the Hedgehog 3 Çekimleri Tamamlandı

    Yönetmen Jeff Fowler, Sonic the Hedgehog 3'ün çekimlerinin tamamlandığını duyurdu. Filmin kapanış sahnelerinden bir fotoğraf paylaşan Fowler, yeni animasyon filminin çekimlerinin bittiğini gösterdi. Sonic the Hedgehog 3'ün vizyon tarihi Aralık 2024 olarak belirlendi ve ilk fragmanın yakında yayınlanması bekleniyor.

  • Bağımsız Oyun Geliştiricileri Xbox Game Pass ve Epic Games Store'a Sitem Etti
    09:09 Bağımsız Oyun Geliştiricileri Xbox Game Pass ve Epic Games Store'a Sitem Etti

    Bağımsız oyun geliştiricileri, Xbox Game Pass ve Epic Games Store gibi platformlarda oyunlarının ön plana çıkarılmadığını ve hizmetlerin sürdürülebilir olmadığını belirtti. Anlaşma şartlarının güncellenmesi talep ediliyor.

  • Togg T10X, Yenilenen Yazılımıyla Kullanıcılarına Yüz Tanıma Özelliği Sunuyor
    09:09 Togg T10X, Yenilenen Yazılımıyla Kullanıcılarına Yüz Tanıma Özelliği Sunuyor

    Togg T10X, Türkiye'nin farklı şehirlerinde 23 binden fazla kullanıcıyla buluşuyor. Yenilenen 1.4.0 yazılımı sayesinde artık kullanıcılarını yüz tanıma özelliğiyle tanıyacak. Bu güncelleme ayrıca, iklimlendirme programlarını önceden planlayarak yolculuğa başlamadan önce kabin ısısını istenilen seviyeye getirme imkanı sunuyor. Yeni yazılım ile T10X'in 29 inçlik uçtan uca akıllı multimedya ekranındaki uygulamalar tam ekran ve farklı renk temalarıyla görülebilecek. Ayrıca, kullanıcılar artık oturum açarken pin girmek yerine yüz tanıma özelliğini kullanabilecekler. Togg, sürekli iyileştirme için T10X kullanıcılarından gelen geri bildirimleri dikkate alarak farklı güncellemeleri hızla hayata geçiriyor. 1.4.0 yazılımı, önceden belirlenen teslim alma sırasına göre tüm T10X kullanıcılarına yüklenmeye başladı.

  • Microsoft, Minecraft PlayStation 5 yerel sürümünü geliştirmeye başladı
    09:09 Microsoft, Minecraft PlayStation 5 yerel sürümünü geliştirmeye başladı

    Microsoft, PlayStation 5 için özel olarak tasarlanmış bir Minecraft sürümü çıkarmayı planlıyor. Oyuncular, yakında PlayStation 5'in gücünden tam olarak yararlanacakları bir Minecraft deneyimine sahip olabilecekler. Yeni sürümün yüksek çözünürlük ve performans özelliklerine sahip olması bekleniyor. Ayrıca, ray tracing gibi gelişmiş grafik özelliklerini destekleyip desteklemeyeceği merak konusu.

  • AMD, Zen 5 mimarisiyle yeni APU işlemcilerini tanıttı
    09:09 AMD, Zen 5 mimarisiyle yeni APU işlemcilerini tanıttı

    AMD'nin son sevkiyat raporlarına göre, Zen 5 çekirdek mimarisine sahip yeni APU işlemcileri olan Strix Point ve Fire Range modelleri ortaya çıktı. Strix Point, yüksek performanslı bir mobil işlemci olarak öne çıkarken, Fire Range ise masaüstü bilgisayarlar için geliştirilen Granite Ridge'i temel alacak. Zen 5 mimarisi, Advanced Vector Extensions (Gelişmiş Vektör Uzantıları) için gelişmiş destek sunarak daha zorlu işlevleri yerine getirmeyi sağlayacak.

  • Depremin Yerle Bir Ettiği Hatay'da Yeni Bir Şehir Oluşuyor
    09:08 Depremin Yerle Bir Ettiği Hatay'da Yeni Bir Şehir Oluşuyor

    Hatay'ın Antakya ilçesinde TOKİ konutlarının her geçen gün yükselmesiyle birlikte ortaya adeta yeni bir şehir çıktı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde yerle bir olan Hatay'ın yeniden ihyası ve inşası için çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor. Hatay'da yapımı tamamlanan konutlar 6 Şubat tarihi itibariyle vatandaşlara dağıtılmaya başlanmıştı. Depremin haritadan yok ettiği Antakya ilçesi Gülderen Mahallesi'nde geçtiğimiz yıl Mayıs ayında afet konutlarının yapımına başlanmıştı. Gülderen Mahallesi'nde inşa edilen yaklaşık 7 bin konuttan yapımı tamamlananların sahipleri kurayla belirlenmeye başlamıştı. Yeni bir şehir olarak ortaya çıkan Gülderen deprem konutlarının ihtişamı dron ile havadan görüntülendi. Ahmet ve Hatice Doğru çifti, yeni evlerinin bulunduğu Gülderen konutlarını gezdi ve mutluluklarını dile getirdi.

  • Vahap Seçer, Erdemli'de yurttaşlarla buluştu
    09:05 Vahap Seçer, Erdemli'de yurttaşlarla buluştu

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Erdemli'de düzenlenen iftar yemeğinde yurttaşlarla bir araya geldi. Seçer, seçimlerde zaferle çıkacaklarına inandığını ve yurttaşlara hizmet etmekten gurur duyacaklarını belirtti.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi, Efeler'de iftar programı düzenledi
    09:04 Aydın Büyükşehir Belediyesi, Efeler'de iftar programı düzenledi

    Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Efeler'in Çeştepe Mahallesi'nde Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen iftar programına katıldı. Çerçioğlu'na, CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz ile CHP Efeler Belediye Başkan adayı Anıl Yetişkin eşlik etti. Büyükşehir Belediyesi, dün 9 ilçede 11 noktada 25 bin Aydınlıyı iftar sofralarında buluşturdu.

  • Kuşadası Gençlik Spor Kulübü'nün efsane isimleri Başkan Ömer Günel'i ziyaret etti
    09:03 Kuşadası Gençlik Spor Kulübü'nün efsane isimleri Başkan Ömer Günel'i ziyaret etti

    Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Kuşadası Gençlik Spor Kulübü'nde forma giymiş efsane futbolcuları makamında ağırladı. Futbolcular, Başkan Günel'e destekleri için teşekkür etti ve hediye takdim etti. Başkan Günel ise Kuşadasıspor'a desteklerinin devam edeceğini belirtti.

  • CHP, İBB, İYİ Parti, Cumhurbaşkanı ve ABB Başkanı'nın Seçim Programları
    09:00 CHP, İBB, İYİ Parti, Cumhurbaşkanı ve ABB Başkanı'nın Seçim Programları

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir'de selamlama turuna başlarken, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Adalar ve Beşiktaş'ta halk buluşmalarına katılacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise İstanbul Sultanbeyli ve Tuzla'da esnaf ziyareti yapacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise İstanbul'da mitingler düzenleyecek. ABB Başkanı Mansur Yavaş ise Büyük Keçiören Mitingi'ne katılacak.

  • Erzincan'da yatağa bağımlı hastaların oy kullanma talepleri değerlendiriliyor
    08:58 Erzincan'da yatağa bağımlı hastaların oy kullanma talepleri değerlendiriliyor

    Erzincan'da 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde yatağa bağımlı olan vatandaşlar ile evde sağlık hizmeti alan hastaların sandığa taşınma talepleri değerlendirilerek oy kullanmaları sağlanacak. İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyonu tarafından yapılan planlamalar dahilinde 9 araç ve 32 sağlık çalışanı Erzincan merkezde, 8 araç ve 24 sağlık çalışanı ise ilçelerde görevlendirildi. Hastaların seçmen sandıklarına nakilleri 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olup, taleplerini iletmek isteyen vatandaşlar belirtilen telefon numaralarını kullanabilecekler.

  • Trabzon'un Of ilçesinde kavga: 3 kişi pompalı tüfekle vuruldu
    08:57 Trabzon'un Of ilçesinde kavga: 3 kişi pompalı tüfekle vuruldu

    Trabzon'un Of ilçesinde dün gece çıkan kavgada, Atatürk Bulvarı'nda bulunan bir meydanda, kimliği belirsiz kişiler tarafından pompalı tüfekle ateş açıldı. Ateş sonucu 3 kişi yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Olayı gerçekleştiren şahıslar ise olay yerinden kaçtı. Polis olayla ilgili inceleme yapmaktadır.


Advertisement