'ödenmeyecek, Ödemiyoruz' Adlı Tiyatro Oyunu Dün İstanbul'da Prömiyer Yaptı - Son Dakika
Güncel

'ödenmeyecek, Ödemiyoruz' Adlı Tiyatro Oyunu Dün İstanbul'da Prömiyer Yaptı

İtalyan oyun yazarı Dario Fo’nun eseri, Türkiye'nin de gündeminde olan gıda maddelerindeki fahiş fiyatlar ve onun önüne geçebilmek için atılan adımlar ile sonrasındaki gelişmeleri konu edinen 'Ödenmeyecek, Ödemiyoruz' adlı komedi oyunu, ünlü oyuncu Füsun Demirel’in çevirisi, Zeynep Kankonde, Aşkın Şenol, Volkan Girgin, Fatih Sevdi ve Su Şanad’ın oyunculuğu ve Ebru Kara’nın yönetmenliğiyle dün İstanbul'da prömiyer yaptı.

04.02.2023 17:50  Güncelleme: 18:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber: FAHRETTİN ÖZTÜRK - Kamera: ÇAĞATAN AKYOL

İtalyan oyun yazarı Dario Fo'nun eseri, Türkiye'nin de gündeminde olan gıda maddelerindeki fahiş fiyatlar ve onun önüne geçebilmek için atılan adımlar ile sonrasındaki gelişmeleri konu edinen 'Ödenmeyecek, Ödemiyoruz' adlı komedi oyunu, ünlü oyuncu Füsun Demirel'in çevirisi, Zeynep Kankonde, Aşkın Şenol, Volkan Girgin, Fatih Sevdi ve Su Şanad'ın oyunculuğu ve Ebru Kara'nın yönetmenliğiyle dün İstanbul'da prömiyer yaptı.

Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu'nun sahneye koyduğu, Füsun Demirel'in çevirdiği ve Ebru Kara'nın yönettiği 'Ödenmeyecek, Ödemiyoruz' adlı oyun dün akşam Mecidiyeköy Trump Gösteri Merkezi'nde prömiyer yaptı. Oyuncu kadrosunda Zeynep Kankonde, Aşkın Şenol, Volkan Girgin, Fatih Sevdi ve Su Şanad'ın yer aldığı tiyatro oyununun konusu İtalya'da geçiyor. Marketler zamlı tarifeden mal satabilsin diye pazarcıların indirim yapması yasaklanır. İsyan eden halkın tüm marketleri yağmalamasıyla olaylar gelişir. Polis, fakir mahalleleri kuşatır, tek tek evleri aramaya başlar. Karısının yağmacılığından habersiz olan sistem yanlısı bir adam kendini karmaşanın içinde bulur.

"HEM EĞLENCELİ HEM DE DÜNYA GÜNDEMİ"

Oyun öncesinde ANKA Haber Ajansı'na konuşan ve oyuna dair açıklamalar yapan oyunculardan Zeynep Kankonde, "Oynanması gereken bir tekst olduğuna karar verdik. Hem eğlenceli hem de dünya gündemi, pandemiden sonra temel gıda ürünlerine ulaşımın zorlaşması vesaire bununla alakalı. Biz okurken çok eğlendik. Ve. Aynı zamanda nabız da tuttuğu için tercih ettik. Oturup yazılabilir ama anlatılamaz bir süreç" dedi.

"OYUN BUGÜNÜ ANLATIYOR"

Oyunun, kendisinin doğduğu yıl olan 1974'te ve hala güncelliğini koruduğunu söyleyen ünlü oyuncu Volkan Girgin ise "İyi oyunların böyle bir kaderi oluyor. İyi yazılmış bir oyunun süresi olmuyor. Bu, yüz sene sonra da iki yüz sene sonra da oynanan bir oyun oluyor. 'Ödenmeyecek Ödemiyoruz' böyle bir tekst. 1974 yılında yazılmış, doğduğum yıl. Ama bugün hala geçerliliğini koruyor ve belki yüz sene sonra da koruyacak. Tekstin seçilmesi ve bizim başında buluşmamızın sebebi birazcık bu. Çok bugünü anlatıyor. ve neşeli bir taraftan anlatıyor aslında ağlanacak halimizi. Birazcık o tarafın seyircinin ilgisini çekeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

"İŞLER ZORLAŞMAYA BAŞLADI, DAHA DA ZORLAŞACAK"

Bu oyunun gündemden düşmesinin çok zor olduğunu söyleyen oyuncu Aşkın Şenol da oyunla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Dünyanın bir değişiklik yaşadığı kesin. Ben böyle çok kötücül bir tablo da çizebilirim. Yakında ben gıdayla da ilgili bir kriz bekliyorum. Ondan sonra başka şeyler de olacak. Sadece ben değil, çok büyük otoriteler de bunu bekliyor. İşler zorlaşmaya başladı, daha da zorlaşacak. Türkiye özelinde bir vaziyet varmış gibi gözükse de aslında bu şey dünyada oluyor. Hikaye değişiyor. Hatta bazıları kapitalizmin sona erdiğini ya da aslında şey diyebiliriz, el değiştirdiğini söylüyorlar.

"BU OYUNUN GÜNDEMDEN DÜŞMESİ ÇOK ZOR"

Bu oyunun gündemden düşmesi çok zor. Çünkü bu, son kullanıcılara hitap ediyor. Yani marketten alışveriş yapan kişiler, kredisi olan insanlar, parasını dikkatli harcamaya çalışan insanlar. Bu, dünyada hiçbir zaman kaybolamaz. Çünkü dünyanın bütün şeyi buradan besleniyor. Biz son kullanıcılarız. En büyük ödemeleri yapan biziz. Sadece Türkiye olarak düşünmeyin bence, dünya bu halde."

"ÖNEMLİ VE EĞLENCELİ BİR TEKST"

Oyuncu Su Şanad ise "Ben çok keyif alarak çalıştım. Oyuna son dahil olan insan olmama rağmen bunu hiç hissetmedim. Herkese tekrardan çok teşekkür ederim. Önemli bir tekst ve eğlenceli de bir tekst olduğu için kulis de eğlenceli. Eğleniyoruz biz, umarım siz de eğlenirsiniz demek istiyorum" dedi.

"ŞUBAT VE MART AYINDA İSTANBUL'UN BİRÇOK SEMTİNDE OYNAYACAĞIZ"

Seyircide bir memnuniyet uyandırmayı beklediklerini söyleyen oyuncu Fatih Sevdi de şubat ve mart aylarında İstanbul'un birçok noktasında seyirciyle buluşacaklarını söyledi. Sevdi, "Elbette yani her oyuncu, oynadığı oyunda seyircinin salondan memnun ayrılmasını ister. Biz o memnuniyeti finaldeki alkıştan sezeriz. Yine aynı o mutluluğu ve o fısıltı gazetesinin devam edeceğini de aslında bir şekilde o seyircinin alkışından anlarız. Tabii ki de beklentimiz yine seyircide bir memnuniyet uyandırmak. Onun haricinde biz şubat ayında ve mart ayında İstanbul'un hemen hemen birçok semtinde, yani Beylikdüzü'nde, Ataköy'de ondan sonra Kadıköy'de Caddebostan'da, Trump Mecidiyeköy'de birçok yerde oynayacağız. Mart ayında da buradaki oyunlar devam edecek. Bütün seyircileri bekliyoruz. 'Ödenmeyecek Ödemiyoruz'a" diye konuştu.

"İNŞALLAH SEYİRCİDE KARŞILIĞINI BULURUZ"

Oyunun yönetmenliğini üstlenen Ebru Kara ise "Oyun Dario Fo'nun yazdığı bir metin. 1974 yılında. Dilimize Füsun Demirel tarafından çevrilmiş. Ben naçizane oyun yönetmenliğini üstlendim. Dekorumuz Serkan Kavrut, ışığımızı Yakup Çartık yaptı. Müziklerimizi Orhan Enes Kuzu besteledi. Oyuna ben de aslında oyuncu ekipten sonra katıldım. 'Biz böyle bir ekip kurduk gelip yönetir misin' dediler. Koşa koşa gittim. Aysa tiyatronun bir prodüksiyonu. Güzel eğlenceli çalıştık. İnşallah seyirci de karşılığını buluruz hep beraber. Herkese kolaylıklar diliyorum. Bugün ilk oyun, artık benim görevim bitiyor. Arkadaşlar güzel güzel inşallah oynayacaklar" dedi.

ŞUBAT AYI İÇERİSİNDE SAHNELENECEĞİ YER VE TARİHLER

Yönetmen yardımcılığını Andaç Sayın'ın, dekor tasarımını Serkan Kavurt'un, ışık tasarımını Yakup Çartık'ın ve müziğini Orhan Enes Kuzu'nun yaptığı ve dün akşamı prömiyer yapan oyun, bugün saat 20.30'da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde, 9 Şubat Perşembe saat 20.30'da Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi'nde,12 Şubat Pazar saat 20.00'da Caddebostan Kültür Merkezi'nde (CKM), 14 Şubat Salı saat 20.30'da Fişekhane'de, 19 Şubat Pazar saat 20.30'da Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde, 26 Şubat Pazar saat 20.00'da Kozyatağı Kozzy Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi'nde sahnelenecek.

\'ödenmeyecek, Ödemiyoruz\' Adlı Tiyatro Oyunu Dün İstanbul\'da Prömiyer Yaptı
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 'ödenmeyecek, Ödemiyoruz' Adlı Tiyatro Oyunu Dün İstanbul'da Prömiyer Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Fidan, Hollanda Başbakanı Rutte ile görüştü
    13:44 Bakan Fidan, Hollanda Başbakanı Rutte ile görüştü

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar'daki temaslarının ardından Hollanda'ya gelerek Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir araya geldi. Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

  • Kars'ta Uyuşturucu Ticareti Yapan 2 Kişi Yakalandı
    13:43 Kars'ta Uyuşturucu Ticareti Yapan 2 Kişi Yakalandı

    Kars'ta İl Jandarma Komutanlığı tarafından uyuşturucu ticareti yapanların yakalanması için başlatılan çalışmalar sonucunda, Kağızman Akçay köyü kırsalında hareketlerinden şüphelenilen 2 kişi yakalandı. Jandarma ekipleri tarafından yapılan aramalarda, tarlada 60 gram sentetik uyuşturucu ele geçirildi ve şüphelilerin evlerinde uyuşturucu kullanma aparatı bulundu. Şüphelilerin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • 10. Kamu Bilişim Zirvesi başladı
    13:42 10. Kamu Bilişim Zirvesi başladı

    Kamu Bilişim Derneği tarafından düzenlenen, '10. Kamu Bilişim Zirvesi' Antalya'da başladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, zirvenin Türkiye'nin güçlü ilerleyişine ışık tutacağını belirtti. Kamu hizmetlerinde dijitalleşme konusunda Türkiye'nin hızlı yol kat ettiğini vurgulayan Sayan, e-Devlet ve e-Nabız'da 70 milyon kişiye ulaşıldığını söyledi. Zirvenin ilk gününde, çeşitli özel ve kamu kurumlarının projeleri paylaşıldı.

  • GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi
    13:41 GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi

    Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB), 2023 yılı Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Toplantıda, 2023 yılında yaşanan ihracat düşüşü ve sektördeki zorluklar değerlendirildi. GATHİB Başkanı Fikret Kileci, üyelerin dirençli bir duruş sergilediğini belirtirken, uluslararası talep daralması ve 6 Şubat depremlerinin ihracatı olumsuz etkilediği vurgulandı. Ayrıca, 2023 yılında en fazla ihracat yapılan mal grupları ve ülkeler de açıklandı. GATHİB, 2024 yılında da yoğun bir takvimle çalışmalarına devam edeceğini duyurdu.

  • Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi
    13:39 Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi

    Türkiye-Çin Ekonomik Forumu, İstanbul'da gerçekleşti. Forumda, iki ülkenin ikili ekonomik ve ticari ilişkilerinin büyüme kaydettiği vurgulandı. Türk ve Çinli şirketlerin temsilcileri, yeni ortaklıklar geliştirmek üzere ikili görüşmelerde bulundu. Türkiye ve Çin arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği güçlü seyrediyor.

  • Beylikdüzü'nde Bir Dükkanın Camına Ateş Açıldı
    13:39 Beylikdüzü'nde Bir Dükkanın Camına Ateş Açıldı

    Beylikdüzü'nde bulunan bir butik giyim dükkanının camına gece saatlerinde 5 el ateş açıldı. Dükkan sahibi tehdit almadıklarını belirtirken, olayla ilgili polis ekipleri inceleme başlattı.

  • ABD, Filistin Devletinin BM Üyeliğini Veto Etti
    13:38 ABD, Filistin Devletinin BM Üyeliğini Veto Etti

    Birleşmiş Milletler'in Filistin devletini tanıması önerisiyle Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada ABD veto kullanarak Filistinlilerin kuruluşa tam üyeliğini engelledi. İngiltere ve İsviçre çekimser kalırken, konseyin geri kalan 12 üyesi lehte oy kullandı.

  • İzmir Balçova'daki Teleferik Tesislerinde Bakım Tamamlandı
    13:36 İzmir Balçova'daki Teleferik Tesislerinde Bakım Tamamlandı

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova'daki teleferik tesislerinde yapılan titiz bakım çalışmalarının tamamlandığını duyurdu. Tesislerin Avrupa Birliği standartlarında hizmet verdiği ve güvenli bir şekilde kullanılabileceği belirtildi.

  • CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi
    13:35 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi

    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun et fiyatlarına yaptığı yüzde 25 zammın geri alınmasını talep etti. Gürer, dar gelirli vatandaşların et alabilme imkanının zorlaştığını belirterek, zamın geri alınması ve sübvansiyonlarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

  • Mersin'de yasa dışı bahis operasyonu: 5 şüpheli gözaltına alındı
    13:34 Mersin'de yasa dışı bahis operasyonu: 5 şüpheli gözaltına alındı

    Mersin'de internet üzerinden yasa dışı bahis oynattıkları iddia edilen 5 şüpheli, Jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan operasyonda cep telefonları, banka kartları ve harici bellekler ele geçirildi. Şüphelilerin işlemleri devam ediyor.


Advertisement