Odunpazarı Belediyesi'nden Çevre Haftası Farkındalık Sergisi - Son Dakika
Güncel

Odunpazarı Belediyesi'nden Çevre Haftası Farkındalık Sergisi

Odunpazarı Belediyesi\'nden Çevre Haftası Farkındalık Sergisi

Odunpazarı Belediyesi'nin Çevre Parkı'nın açılışı ile başlayan Çevre Koruma Haftası etkinlikleri "Çevre Haftası Farkındalık Sergisi" ile devam etti.

06.06.2018 14:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akademisyen Bilge Kınam Dokuzlar tarafından hazırlanan, "Çevre Haftası Farkındalık Sergisi"nin açılışı Hamamyolu Caddesi Sanat Köprüsü altında gerçekleşti. Çevrenin korunması ile ilgili bilgilerinde yer aldığı grafiklerden olaşan serginin açılışına Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Akademisyen Bilge Kınam Dokuzlar ile çok sayıda vatandaş katıldı.

"GÖREVİMİZİ YAPTIK"

Serginin açılışında konuşan Başkan Kurt, Odunpazarı Belediyesi'nin Çevre Koruma Haftası nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlediğini söyledi. Çevre Koruma Haftası Etkinlikleri kapsamında ilk olarak Vadişehir Mahallesi'ne Çevre Parkı açtıklarını belirten Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Şimdi de Bilge Hocanın hazırladığı grafiklerle sergi açıyoruz. Eskişehirlilerin, Hamamyolu'nda gelip gidenlerin bu sergiyi dikkatlice izlemesini öneriyoruz. Odunpazarı Belediyesi olarak biz son 4 yıl içinde çevre ile ilgili, çevreyi korumayla ilgili bazı adımlar attık. Bunun sonucunda şunları elde ettik; Eskişehirlileri bu konuda bilgilendirmek isterim. 2017 yılının sonuna kadar; 117 bin ağacın kesilmesini önledik. 407 bin metre kare alanı ağaçlandırdık, 16 bin ton petrol tasarrufu sağladık. 38 bin 180 megawatt saat enerji tasarrufu gösterdik. 275 bin ton su tasarrufu sağladık ve 310 ton birkisel atık yağın geri dönüşümünü sağladık. 350 milyon suyun kirlenmesini engelledik. Bunlar Odunpazarı

Belediyesi gibi bir belediye için ciddi adımlardır. 6 bin 5 kg atık pil ve batarya topladık, 2 milyon 669 bin toprağın kirlenmesini engelledik. 2bin 930 kişiye çevre eğitimi verdik. 60 kg jilet atığı topladık ve sokak hayvanlarına bu jiletlerin zarar vermesini engelledik. 2 bin 28 kg elektronik atığı, lisanslı bertaraf tesislerimize topladık. Yani, görevimizi yaptık. Bunu yaparken elbette Bile Hocam gibi pek çok aydın ve sivil toplum örgütü bize yardım etti. Hem kent konseyinden hem diğer oluşumlardan yararlandık. Bugün, bu sergi biraz daha dikkat çekecek, biraz daha ilgi çekecek. Bizlerin çevre ile uyumlu bir kent yaratmamıza katkı sunacak. Ben öncelikle Bilge Hocama teşekkür ediyorum. Katılan bütün hemşehrilerime de ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Saygılar sunuyorum."

"GELECEĞİMİZ İÇİN PLASTİK TÜKETİMİNİ DURDURMALIYIZ"

Açılış programında konuşan bir diğer isim de Akademisyen Bilge Kınam Dokuzlar oldu. Çevre koruması ve geri dönüşümün önemine dikkat çeken Dokuzlar, konuşmasında şu sözlere yer verdi: "Bugünkü ve gelecek nesiller için çevreyi koruma ve geliştirmeye yönelik sorunların vurgulandığı 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Eskişehir'de bir arada olmak çok güzel. Tüketimin arttığı, denizlerin plastiklere boğulduğu, doğal kaynaklarımızın tükendiği, fosil bazlı tüketim nedeniyle havamızın ve toprağımızın giderek kirlendiği ve dolayısıyla hastalıkların arttığı bir çağda çevreyi sadece Çevre Günü'nde değil her gün hatırlamalıyız. İçinde bulunduğumuz çağda kaynaklarımız kendini yenileyebilmesinden daha büyük hızla tükenmektedir. Fosil bazlı atıklar, nüfus artışı, fosil enerji kullanımı, çeşitli tüketim biçimleri, karbon salınımı tüm Dünyada etkisini gösteren küresel ısınmayı getirmiştir. Son zamanlarda uzmanlar çevre konusunda en büyük ölümcül tehditlerden birisi olarak plastik tüketimini öne sürmektedirler. Sizin için önemsiz olan bir plastik şişenin geri dönüşüm yerine çöp tenekesine atılması Dünyanın bir ucundaki bir canlıya zarar vermekte ve yaşamını yitirmesine neden olmaktadır. Karalardan denizlere ve okyanuslara karışan plastikler deniz suyu ve güneşle mikro plastik denen küçük parçacıklara ayrılmakta ve bunları yiyen deniz canlıları plastik sindirimi nedeniyle ölmektedir. Dolayısı ile besin zinciri yoluyla sofralarımıza ve su

kaynaklarına karışan mikro plastikler artık insan sağlığını da tehdit etmektedir. 10 binlerce

biyolojik canlı çeşitliliğine ve bizlere ev sahipliği yapan Dünya bizim ve tüm canlıların yuvasıdır. Ona sahip çıkacak, bugün ve yarınlar için koruyacak olan bizleriz. Hepimiz temiz bir hava solumaya, temiz su içmeye, temiz bir çevrede yaşamayı hak ediyoruz. Bunun için sürdürülebilir yaşam ilkelerini hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz. Tüketim alışkanlıklarımızı düzenlemeli, özellikle fosil bazlı ürünler olan plastik tüketimimizi en aza indirgemeli, onları geri dönüştürmeli hatta geleceğimiz için plastik tüketimini durdurmalıyız. Yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş, su, rüzgâr enerjisini kullanarak enerji üretmeliyiz. Son olarak sürdürülebilir yarınlar için hayati bir konu olan geri dönüşümü şehrimizde titizlikle yürüten Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü personeline teşekkür etmek istiyorum. Özellikle geri dönüşüm konusunda yaptıkları ayrıştırma çalışmaları ve anaokulundan üniversiteye bilinçlendirici eğitim çalışmaları sadece Eskişehir için değil Dünyamız için, tüm canlılar için çok büyük önem taşımaktadır. Çok teşekkür ederim."

Konuşmaların ardından Rapçı Ömür Özgür, Eskişehir'in Alpu ilçesine yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı yazdığı rap tarzındaki şarkıyı söyledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Odunpazarı Belediyesi'nden Çevre Haftası Farkındalık Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement