Öğrenciler Nükleer Eğitimi İçin Rusya Gidecek - Son Dakika
Ekonomi

Öğrenciler Nükleer Eğitimi İçin Rusya Gidecek

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan Mersin'de nükleer santral kurulmasına ilişkin anlaşma çerçevesinde 83 öğrenci, nükleer enerji eğitimi için yarın Moskova'ya gidecek.

09.10.2014 14:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan Mersin'de nükleer santral kurulmasına ilişkin anlaşma çerçevesinde 83 öğrenci, nükleer enerji eğitimi için yarın Moskova'ya gidecek.

Akkuyu Nükleer AŞ'den yapılan açıklamaya göre öğrenciler, bu ay başlayacak akademik dönemde, Rusya'da Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsünde (MEPhI) eğitim görecek.

Lisans eğitim programı veya uzmanlık eğitim programını bitiren öğrenciler, başarı durumlarına ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gerekli kadro listesine göre 2 yıllık yüksek lisans programına devam edebilecek. Bu kapsamda ilk yıl, öğrencilere Rusça eğitimi de verilecek. Eğitim programlarını başarıyla tamamlayan öğrenciler, Rus şirket Rosatom'un eğitim merkezlerinde uygulama eğitimi ve Rusya'da işletmede olan nükleer güç santrallerinde staja tabi tutulacak.

İş imkanı

Rusya'daki eğitimini tamamlayan öğrenciler, nükleer güç santrallerindeki stajın ardından Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde eğitim sürelerinin iki katı kadar mecburi hizmet yapacak.

MEPhI'de nükleer enerji alanında toplam 257 Türk öğrenci eğitim alıyor. Türkiye'nin nükleer enerji sektörü için uzman kadro yetiştirme programı Rusya ile Türkiye arasında 12 Mayıs 2010'da imzalanan anlaşma çerçevesinde yürütülüyor. Anlaşma hükümlerine göre, Rusya toplam 600 öğrenciye nükleer mühendislik eğitimi verecek.

Karabük Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi Ahmet Kasım Aktaş da bu işin öncülerinden olacaklarını belirterek, "Bunu yapmak bizim için bir gurur olur. Memleketimize şu anda olmayan yeni bir teknoloji getirmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencisi Metehan Akdağ da, söz konusu programı arkadaşının annesi sayesinde duyduğunu anlatarak, "Türkiye'de öncü mühendislerden olmak ayrı bir haz ayrı bir zevk" değerlendirmesinde bulundu.

Türk Hava Kurumu Üniversitesi öğrencisi  Can Akyol ise nükleer santralin sanıldığının aksine korkulacak bir şey olmadığını, korkunun bilgisizlikten kaynaklandığını kaydetti.

Bu arada, öğrenciler, yarın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından kabul edilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Öğrenciler Nükleer Eğitimi İçin Rusya Gidecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement