Öğrencilerin Yüzde 90'ı Fast-food ile Okulda Tanışıyor" - Son Dakika
Güncel

Öğrencilerin Yüzde 90'ı Fast-food ile Okulda Tanışıyor"

ÖĞRENCİLERİN yüzde 90'ının fast-food ile okulda tanıştığını, dünyada her 10 çocuktan 1'inin obez, her 3 çocuktan 1'inin ise fazla kilolu olduğuna dikkat çeken Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, "Gençlerde obezitenin önlenmesinde devlete, okullara büyük sorumluluk düşüyor" dedi.

23.02.2018 15:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖĞRENCİLERİN yüzde 90'ının fast-food ile okulda tanıştığını, dünyada her 10 çocuktan 1'inin obez, her 3 çocuktan 1'inin ise fazla kilolu olduğuna dikkat çeken Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, "Gençlerde obezitenin önlenmesinde devlete, okullara büyük sorumluluk düşüyor" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Diyabet Vakfı, TOÇEV ve AstraZeneca Türkiye işbirliği ile hayata geçirilen ve Türkiye'de dokuzuncu sınıf seviyesindeki 11 bin gence ulaşarak onları daha sağlıklı ve doğru beslenmeye, daha fazla hareket etmeye yönlendiren "Hey Genç! Harekete Geç!" projesi düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantıya TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve Park Antalya Spor Kompleksi Genel Müdürü ve Okullarda Hareket Eğitimi Koordinatörü Güneş Erkoç katıldı.

"DÜNYADA HER 10 ÇOCUKTAN 1'İ OBEZ"

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz projeyle ilgili olarak, "Türkiye Diyabet Vakfı olarak yaptığımız 100 okul araştırmasında, 98 okulda çocukların önüne sadece kantinden beslenme seçeneğinin konulduğunu gördük. Bugün okula başlayan öğrencilerin yüzde 90'ı devlet okullarında ya da özel okullarda fast-food beslenme kültürüyle tanışıyor ve buna alışıyor. Araştırmalar, dünyada her 3 çocuktan 1'inin fazla kilolu, her 10 çocuktan 1'inin obez olduğunu gösteriyor. Özellikle gençlerde obezitenin artışında en önemli iki etken var; hareketsiz yaşam ve kötü beslenme. Bilim insanları arasında en önemli soru; hangisinin asıl neden olduğu. Gençler hareketsiz olduğu için mi kilo alıyor, kötü beslendiği için mi kilo alıyor? Doğru cevap; her ikisi. Gençlerin çok önemli bir bölümü hayatının önemli bir bölümünü bilgisayar, tablet, akıllı telefon önünde geçiriyor ve sadece hazır gıdalarla besleniyor. Karbonhidratı, yağ oranı yüksek gıdalar obeziteyi tetikliyor. Gençlerde obezitenin önlenmesinde devlete, okullara, ailelere, medyaya ve hepimize büyük sorumluluk düşüyor" dedi.

"TİP 2 DİYABETİN GÖRÜLME YAŞI 15'E KADAR İNDİ"

Artık daha az hareket edip daha kötü beslenildiğini söyleyen Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, "Ülkemizdeki obezitenin artış oranı ve obezitenin beraberinde getirdiği TİP 2 diyabet, kalp hastalıkları, hipertansiyon, karaciğer yağlanması bunlar dünya ortalamasının neredeyse iki katı oldu. Burada en önemli nokta ülke olarak spor yapmayı çok sevmediğimiz ancak bunun aksine teknolojiyle çok iç içe olduğumuz. TİP 2 diyabet önceden ellili yaşlarda ortaya çıkan bir orta yaş hastalığıydı, şimdi ise bu on beş, yirmili yaşlardaki kişilerde hatta çocuklarda görülüyor. Bu durum böyle devam ederse bundan 10 - 20 sene sonra kalp hastalıklarının, beyin-damar hastalıklarının, hipertansiyonun patlaması demek. Bizim bu noktada hızla önlem almamız lazım. Burada TOÇEV bunun en güzel örneğini veriyor. Biz de bu programın içindeyiz ve elimizden geldiğince destek olacağız" diye konuştu.

"PİLOT ÇALIŞMALARDAN ALINAN SONUÇLAR OLUMLU"

Projenin saha kısmını yöneteceklerini söyleyen TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, "İlk önce bir eğitim verilecek. Türkiye Diyabet Vakfı işin bilimsel tarafını üstlenecek. Besinin nasıl doğru kullanılması gerektiği konusunda gençleri bilinçlendirecek. Ardından beden eğitimi ve spor yüksekokulundan bir eğitmenimiz gençlere gün içinde yapmaları gereken fiziksel aktiviteleri öğretecek. Daha sonra yapacağımız testlerle de çocukların aldıkları birikimi görmeye çalışacağız. Daha güzeli ise yine belirlenen okullardaki öğrenciler bir yarışmaya katılabilecekler. Hazırladıkları bir koreografi ile video çekerek bu yarışmaya başvuruda bulunabilecekler ve ödüllendirilecekler. Bu da bizim için güzel bir veri olacak" dedi.

Projenin pilot çalışması kapsamında 5 okuldan 781 öğrenciye ulaştıklarını belirten Uygun, "Pilot çalışmalardan gördüğümüz kadarıyla bizim yaptığımız çalışmalar çok hoşlarına gidiyor. Genellikle ders çalışmaya odaklandıkları için bu hareketlilik hoşlarına gitmeye başladı. Onlara evde yapabilecekleri hareketleri de gösteriyoruz. Tüm bunlar sonucunda pozitif veriler almaya başladık" diye konuştu.

Türkiye'de bundan önce de gençlere yönelik projeleri olduğunu söyleyen AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ise, "Ben Ergenim projesinde de yine benzer ortaklarımızla çalışma fırsatımız olmuştu. Onların sonucu da hatırlıyoruz. Yine gençlerimizin sağlıklı hareket edebilmesi, farklı düşünebilmesi için çabalarımız ve projelerimiz olmuştu. Onların sonuçlarına baktığımızda oldukça gelişim sağladığımızı gördük. Bu projenin sonun da gençlerimizin muhtemelen harekete geçmiş olacağını ve gelecekte ortaya çıkabilecek sağlık sorunları ile sağlık okuryazarlığı konusunda ciddi anlamda bilinçleneceklerine inanıyoruz" dedi.

11 BİN ÖĞRENCİYE ULAŞILACAK

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 9 ilde 55 farklı okulda toplam 11 bin öğrenciye ulaşmayı hedefleyen proje kapsamında,  gençlerin sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konusunda bilinçlenmelerini sağlamak amacıyla okullarda eğitim ve atölyeler düzenlenecek. Uzman diyetisyen ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunu sporcular tarafından aktarılacak interaktif içerikler ve diğer eğitim faaliyetlerinin yarattığı farkındalık seviyesi, eğitim öncesi ve sonrasında yapılan değerlendirmeler ile ölçülecek. Proje kapsamında bir de yarışma düzenlenecek. Eğitim sürecine dahil olan öğrenciler kendi takımlarını oluşturarak, beden eğitimi öğretmenlerinin rehberliğinde çekecekleri videolarla yarışmaya katılabilecek. Videolar, proje jürisi tarafından "en çok izlenen", "en çok hareket içeren", "en çok beğenilen", "en çok video yükleyen okul" kategorileri kapsamında değerlendirilecek.

(-VİDEO) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Öğrencilerin Yüzde 90'ı Fast-food ile Okulda Tanışıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Amedspor, şampiyonluğunu ilan edecek maça hazırlanıyor
    12:09 Amedspor, şampiyonluğunu ilan edecek maça hazırlanıyor

    TFF 2. Lig Kırmızı Grupta lider olan Amedspor, şampiyonluğunu ilan edecek maça hazırlıklarını sürdürürken, maçın oynanacağı stadyumda da hazırlıklar tamamlandı. Ligin bitimine 3 hafta kala en yakın rakibine 6 puan fark atan Amedspor, bu hafta kendi saha ve seyircisi önünde oynayacağı Iğdır FK maçına büyük bir kararlılıkla hazırlanıyor. Stadyumun kapasitesi olan 33 bin kişinin tamamının maça gelmesi beklenirken, taraftarlardan sahaya zarar verilmemesi ve stadyumu korumaları konusunda özellikle hassasiyet göstermeleri isteniyor.

  • Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği 2023 Yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı Yapıldı
    12:09 Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği 2023 Yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

    Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, Gaziantep'in halı sektörünün lokomotifi olduklarını belirterek, sektörün birlik ve beraberlik içinde hareket ederek yeni başarı öyküleri yazması gerektiğini söyledi. Genel kurulda, 2023 yılı yönetim kurulu ve denetim çalışma raporu oy birliği ile kabul edildi. Birliğin 2023 yılı Türkiye geneli halı sektörü ihracatı içerisindeki payı yüzde 67,3 oldu. Halı ihracatının en fazla yapıldığı ülke ise Birleşik Devletler oldu.

  • İnegöl'deki Mobilya Fabrikasında Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı
    12:09 İnegöl'deki Mobilya Fabrikasında Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan bir mobilya fabrikasında çıkan yangın, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

  • İzmir'de 8 yaşındaki çocuk, yumurtalık tümörü ameliyatıyla sağlığına kavuştu
    12:08 İzmir'de 8 yaşındaki çocuk, yumurtalık tümörü ameliyatıyla sağlığına kavuştu

    İzmir'de karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye giden 8 yaşındaki çocuğun sol yumurtalığında tümör tespit edildi. Robotik cerrahi teknolojisiyle gerçekleştirilen ameliyat sonucunda çocuğun vücudundaki tümör alındı ve sağlığına kavuştu. Robotik cerrahi teknolojisi, çocuklarda da kullanılan bir yöntemdir ve hassas bir şekilde çalışmayı sağlar.

  • TSKB, deprem bölgesindeki firmaların yeşil dönüşümüne destek oluyor
    12:04 TSKB, deprem bölgesindeki firmaların yeşil dönüşümüne destek oluyor

    Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), deprem bölgesindeki firmaların yeşil dönüşümüne destek olmak amacıyla kaynak anlaşmalarıyla çalışmalarını sürdürüyor. Banka, deprem bölgelerindeki yeniden yapılanma çalışmalarını yerinde inceleyerek iş insanlarıyla temaslarda bulunuyor. TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, bölgenin ekonomik ve sosyal anlamda iyileşebilmesi için çalışmaların kapsamını her geçen gün büyüttüklerini belirterek, depremden etkilenen illerin kalkınması ve bölge ekonomisinin dayanıklı hale getirilmesi için tüm faaliyet kollarıyla çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

  • Türkiye'nin Hamsi İhracatı Yüzde 33 Arttı
    12:00 Türkiye'nin Hamsi İhracatı Yüzde 33 Arttı

    Türkiye'nin hamsi ihracatı bu sezon yüzde 33 artışla 9 milyon 477 bin 178 dolara ulaştı. İhracat miktarı ise yüzde 101 artışla 2 bin 745 ton olarak gerçekleşti. Hamsiye en çok talep ise Belçika, Fransa ve Almanya'dan geldi.

  • Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı
    11:59 Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı

    Türk Kızılay öncülüğünde temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve uyku tulumu gibi acil ihtiyaç ürünlerinin yüklendiği 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı'na ulaştı. Gemiden indirilecek olan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, tır ve kamyonlarla Refah Sınır Kapısı'na taşınacak ve İsrail saldırıları altındaki Gazzelilere ulaştırılacak.

  • Kilis'te uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı
    11:58 Kilis'te uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı

    Kilis İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, uyuşturucu operasyonu düzenledi. Operasyonda gözaltına alınan 3 şüpheli tutuklandı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramada sentetik uyuşturucu, tabanca, fişek ve 15 bin 615 TL ele geçirildi.


Advertisement