Okul Alışverişini Sağlığa Uygun Yapın - Son Dakika
Sağlık

Okul Alışverişini Sağlığa Uygun Yapın

Okul Alışverişini Sağlığa Uygun Yapın

Çocuklarınızın omurga sağlığı için uygun çanta seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar hakıında Dr. Şelale Kesginci ebeveynlere uyarılarda bulunuyor.

12.09.2014 14:27  Güncelleme: 16:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yanlış veya uygun olmayan çanta seçimi ve kullanımı sonucu çocuklarda; bel ağrısı, omurgada eğrilik, diz ve kalça eklem problemleri, yaygın kas ağrıları ( el- kol, omuz, baş ve boyun ) görülebilir.

Çantanın kendisi hafif olmalıdır. Bununla beraber çanta kitap ve defter konulduktan sonra da çocuğunuzun ağırlığının % 15 den fazlası olmamalıdır. Daha ağır olan çanta ağırlıkları problem yaratacaktır.

Mümkünse tekerlekli ve çekmek için uzayabilen sapı olan çantalar tercih edilmelidir.

Çanta yerleştirilirken ağır olan kitap ya da materyaller sırt çantasının sırtla temas eden tarafına yakın olarak konulmalıdır. Dengeli yük dağılımı sağlanmalı, sağa sola doğru çantanın eğilmesine ve çocuğun tek tarafına, sağ veya sol yükün daha fazla etki etmesine izin verilmemelidir.

Çocuğunuza gereksiz eşyaları yanında taşımasının uygun olmadığı anlatılmalı fazla yüklerin boşaltılması sağlanmalıdır.

Sırt çantasının askı genişliği dar olmamalı, askı tek taraflı değil mutlaka iki kol için de bulunmalı, süngerle omuzda oluşturabileceği tahriş engellenmiş olmalıdır. Çocuğunuzu her iki askıyı da omzundan geçirmesi gerektiği konusunda uyarmanız faydalı olacaktır

Bazı sırt çantalarında mevcut olan bel kemeri daha dengeli taşıma için faydalı olacaktır.

Ayakkabıların rahatlığı

Çocukların bütün gün ayaklarının içinde hapsolduğu ayakkabıların seçimi de okul alışverişi öncesinde dikkat edilmesi gereken bir konudur. Öncelikle ayakkabıların uzunluğu, genişliği ve yüksekliğine dikkat edilmelidir. Uygun boyutta olmayan ayakkabılar tırnak batması, çekiç parmak, nasır gibi hastalıklara neden olabilir.

Hazır ayakkabıların çoğu yeterli genişliğe sahiptir. Yükseklik kontrol edilirken parmak üzerlerine baskı olmaması parmakların rahat hareket etmesine dikkat edilmelidir.

İlk giyildiğinde yandan burun ya da topuk kısmından sıkan veya huzursuzluk hissettiren ayakkabılar nasılsa bollaşır denilerek alınmamalıdır. Aynı şekilde dar ayakkabı kadar büyük ayakkabı da ayak sağlığı açısından tehdit oluşturacaktır.

Ayakkabı yapısı

Ayakkabı yapısı denince 4 bölüm akla gelir. Bunlar; üst parça, iç taban, dış taban ve topuktan oluşur.

Üst Parça

Ayakkabının üst kısmı deri, kanvas veya delikli bir materyalden yapılmış olmalıdır. Bu malzeme hava geçiren, terleme ile ayakta oluşan nemi dışarı atabilen malzemeden yapılmış olması önemlidir. Plastik gibi yapay maddelerden kaçınılmalıdır.

Taban içi

Taban içinin ter emici bir maddeden yapılmış olduğundan emin olunmalıdır. İç kısmı destekli taban tercih edebilirsiniz.

Taban altı

ayakkabının taban malzemesi yeri sağlam tutan, kaymayan ve esnek bir malzemeden yapılmış olmalıdır. Mümkün olduğunca küçük çocuklarda sert ve yüksek tabanlardan kaçınılmadır. Sendelemelere ve düşmeye neden olabileceği unutulmamalıdır.

Topuk

Büyük çocuklarda 2 cm'yi geçmeyen topuklar kullanılabilir. Daha yüksek topuklar ayağın öne doğru kayarak parmakların bükülmesine neden olur. Bu da parmak deformiteleri, nasır ve ayak anatomisinde bozukluğa neden olacaktır aynı şekilde çorapların pamuklu , teri emebilen yapıda olmaları günlük olarak değiştirilmeleri ve mümkünse bir çorabın ve hatta ayakkabını iki gün üst üste giyilmememsi hem ayak hem ayakkabı sağlığı açısından önemlidir.

Forma gömlek tekstil ürünleri

Ucuz, leke tutmayan, ütü gerektirmeyen sentetik ürünler her ne kadar cazip görünse de çocuğunuz için bir o kadar sağlıksızdır. Forma ve tekstil ürünlerinde pamuk ve kış ayları için yünlü ürünler tercih edilmelidir. Çünkü bu tür doğal materyaller hem vücut ısısını dengelemekte, hem de terlemeyi önleyerek çok daha uygun olmakla beraber emicilikleri de fazla olmaktadır. Bu emicilikleri sayesinde toplumda üşütme, soğuk algınlığı olarak tabir edilen hastalıklardan uzak durmak daha büyük oranda mümkün olacaktır. Aynı zamanda boyar madde içermeyen, içerse bile analizleri yapılmış ve kanserojen özelliği olmayan boyaların kullanıldığına dikkat etmek gerekir.

Kırtasiye malzemeleri

Kırtasiye ürünlerinin fonksiyonel, kaliteli ve işe yarar olmasından çok çocuklar için eğlenceli, değişik ve moda olması çok daha önemlidir. Bu durumda velilerin çok dikkatli ve yönlendirici olması gerekmektedir. Kırtasiye seçimi asla çocuğa bırakılmamalı, ancak uygun ürünlerden 2- 3 tanesi arasında seçim yapmasına fırsat tanınmalıdır. Piyasada bulunan pek çok ürün kanserojen içerik açısından denetlenmemiş, kimyasal boyalarla zenginleştirilmiş yapıda ve güvenlik sınırları dikkate alınmadan satışa sunulmuş olabilir. Kokulu, kimyasal madde içeren kırtasiye ürünlerinden uzak durulmalı, mümkün olduğunca boyasız ve kokusuz ürünler tercih edilmelidir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Okul Alışverişini Sağlığa Uygun Yapın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı
    21:45 Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' söyleyişine katıldı.

  • Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli
    18:26 Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili mücadele kapsamında tuzak asılımı gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında feromon içeren 'hunili tuzaklar' üreticilere dağıtıldı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi
    17:53 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi

    Bozüyük Belediyesi İlaçlama Ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını hızlandırdı. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, parklar ve yeşil alanlarda düzenli olarak ilaçlama yapıyor.

  • Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı
    17:38 Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı

    Karabük'ün Yeşil Mahallesi'nde oynayan 2 yaşındaki Ömer Ali A, dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten bir apartmanın istinat duvarı ile toprak zemin arasına düştü. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Yaralanan çocuk, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi
    17:17 Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi

    İstanbul'da yaşayan 61 yaşındaki Sabiha Eldenüstün, kilo vermek için mide balonu ameliyatı oldu. Ancak kısa süre sonra midesinin delindiği ortaya çıktı. Eldenüstün, 2 ayrı mide ameliyatı geçirdi ve toplamda 1 milyon 400 bin lira ödeme yaptı. Şikayetçi olduğu doktor ise iddiaları reddetti.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.


Advertisement