Okul çantaları çocuğu fıtık edebilir - Son Dakika
Sağlık

Okul çantaları çocuğu fıtık edebilir

Okul çantaları çocuğu fıtık edebilir

Yanlış seçilen okul araç gereçleri ile sırt çantalarının çocuklarda fıtığa neden olabileceğini belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şadiye Sarataş, aileleri uyardı.

04.12.2019 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yanlış seçilen okul araç gereçleri ile sırt çantalarının çocuklarda fıtığa neden olabileceğini belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şadiye Sarataş, aileleri uyardı. Bel ve boyun ağrısını çocuğun büyümesine bağlı olduğunu düşünmenin tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Şadiye Sarataş, "2 haftayı geçen bel boyun ağrısı, yürüme ve duruş bozukluğunda doktora başvurun" dedi.

Omurgadaki tüm fıtıkların yaklaşık yüzde 90'ının bel bölgesinde görüldüğünü belirten Fındıkzade Medipol Üniversitesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şadiye Sarataş, yanlış seçilen ve kullanılan okul çantalarının çocuklarda fıtığa neden olabileceği uyarısında bulundu.

RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT

Fıtığın erişkinlere göre çocuklarda daha az görüldüğüne dikkati çeken Uzm. Dr. Sarataş "Özellikle 10 yaşın altında nadiren rastlıyoruz. Ancak kızlarda erkeklere göre daha sık fıtık görüyoruz. Omurgadaki tüm fıtıkların yaklaşık yüzde 90'ı bel bölgesinde yaşanıyor. Risk faktörleri arasında akut travma, ani yük kaldırma, kifoz dediğimiz omurganın öne doğru fazla eğriliği, ailede fıtık öyküsü ve aşırı kilo bulunuyor. Uzun süreli ve uygun olmayan pozisyonda bilgisayar, telefon kullanımı ile ağırlık kaldırma, güreş, halter ve jimnastik gibi sporlar da fıtığa neden olabilen nedenler arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı.

OKULLARDA ERGONOMİ ÖNEM TAŞIYOR

Sarataş, özellikle ağır çantaların ve okuldaki yüksek masa, sandalyelerin çocukların omur kemiklerini olumsuz etkileyebileceğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Çocuklarda omur kemikleri doğumdan itibaren alt ve üst her iki yüzeyde birer kıkırdak plak ihtiva eder. Bu kıkırdak plakların kemik gövdesi ile temas ettiği kısımda epifiz yer alır ve omur kemikleri her iki plakta bulunan bu bölgelerden kemikleşir. Çocuklar olgunlaşırken omurlar bu kısımlardan büyür. Öğrencilerin ağır çantaları, bunları sürekli aynı tarafta taşımaları, okul çantalarının ergonomik kullanıma uymaması, okuldaki masa, sandalye gibi araç gerecin yüksekliğinin çocuğa uygun olmaması omur kemiklerinde bulunan epifizler üzerine yükü dengesiz şekilde bindirerek sağlıklı kemik gelişimini engeller."

BEL KEMERLİ, HAFİF MODELLERİ TERCİH EDİN

Çantanın ağırlığının kullanıcının ağırlığının yüzde 10 ila 20'sinden daha fazla olmaması gerektiğine işaret eden Uzm. Dr. Sarataş "Bu oranların üzerindeki çanta ağırlığı gelişim dönemindeki omurga için önemli bir risk faktörü oluşturur. Ağırlık çanta içerisinde uygun dağıtılmalı, daha ağır eşyalar sırta ve bele yakın gözlere konmalı" dedi.

Sarataş, sağlıklı okul çantası için dikkat edilmesi gereken hususları ise şöyle sıraladı:

"Çantanın sırt ile temas ettiği yüzeyi ped veya viskoelastik doku ile desteklenmiş olmalı. Böylece çantanın içerisinde bulunan cisimlerin keskin kenarlarının veya uç kısımlarının sırta baskı yapması önlenmiş olur ve taşımada rahatlık sağlanır. Çanta hafif ancak dayanıklı malzemeden üretilmiş olmalı. Sırt çantaları uzun süre taşınmamalı. Uzun süre ayakta kalınacaksa çıkarılmalıdır. İki geniş, destekli omuz askısı ve bel kemeri bulunan, hafif çantalar tercih edilmeli. Sırt çantası her iki omuzdan asılarak düzgün şekilde taşınmalı. Sırt çantasının her iki kayışı birlikte kullanılmalı ve belin 5 cm yukarısında duracak şekilde, sağlam bir biçimde tespit edilerek ayarlanmalı. Eğer okul kuralları veya ulaşım (çim, toprak gibi düzgün olmayan yüzeylerde ve basamaklarda kullanım zorluğu dikkate alınmalı) için ciddi bir sıkıntı oluşturmuyorsa tekerlekli sırt çantası tercih edilebilir."

BÜYÜME AĞRISI DEYİP GEÇMEYİN

Ailelerin 2 haftadan uzun süren ağrılarda doktora başvurması gerektiğini vurgulayan Sarataş, şöyle devam etti:

"2 haftadan uzun süren bel boyun ağrısı, gece uykudan uyandıran ağrı, ağrının kola ve bacaklara yayılım göstermesi, yürüme bozukluğu, duruş bozukluğu durumunda doktora başvurulmalı. Çocuklarda görülen bel-boyun ağrısını büyümeye bağlı kemik ağrısı olarak görmek, tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Tedavide dinlenme, ilaç tedavisi, geçici korse kullanımı, fizik tedavi ajanlarıyla destekli egzersiz programı, dirençli vakalarda omurga enjeksiyonları yapılır. His, kuvvet ve refleks kaybı gibi nörolojik bulgularla idrar ve büyük abdest kaçırma veya yapamama gibi şikayetler varlığında ise cerrahi girişim düşünülebilir."


Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Okul çantaları çocuğu fıtık edebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı
    21:45 Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' söyleyişine katıldı.

  • Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli
    18:26 Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili mücadele kapsamında tuzak asılımı gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında feromon içeren 'hunili tuzaklar' üreticilere dağıtıldı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi
    17:53 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi

    Bozüyük Belediyesi İlaçlama Ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını hızlandırdı. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, parklar ve yeşil alanlarda düzenli olarak ilaçlama yapıyor.

  • Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı
    17:38 Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı

    Karabük'ün Yeşil Mahallesi'nde oynayan 2 yaşındaki Ömer Ali A, dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten bir apartmanın istinat duvarı ile toprak zemin arasına düştü. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Yaralanan çocuk, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi
    17:17 Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi

    İstanbul'da yaşayan 61 yaşındaki Sabiha Eldenüstün, kilo vermek için mide balonu ameliyatı oldu. Ancak kısa süre sonra midesinin delindiği ortaya çıktı. Eldenüstün, 2 ayrı mide ameliyatı geçirdi ve toplamda 1 milyon 400 bin lira ödeme yaptı. Şikayetçi olduğu doktor ise iddiaları reddetti.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.


Advertisement