Okul Harçlıklarıyla Akıllı Ev Sistemi Yaptılar - Son Dakika
Güncel

Okul Harçlıklarıyla Akıllı Ev Sistemi Yaptılar

Erdemli ilçesindeki Akdeniz Ortaokulu öğrencileri, okul harçlıklarından biriktirdikleri 200 liraya akıllı ev sistemi geliştirdi.

24.05.2017 16:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erdemli ilçesindeki Akdeniz Ortaokulu öğrencileri, okul harçlıklarından biriktirdikleri 200 liraya akıllı ev sistemi geliştirdi.

Akdeniz Ortaokulundaki TÜBİTAK Bilim Fuarı'nda öğrenciler, projelerini sergiledi. 8. sınıf öğrencileri Yurdaşen Alp Yeni ve Musa Onur Dağ da 200 liraya mal ettikleri akıllı ev sistemini ziyaretçilerin beğenisine sundu.

Hazırladıkları sistemi tanıtan 8. sınıf öğrencisi Yeni, amaçlarının ucuza üretilen sistemin her eve girmesi ve oluşabilecek zararların en aza indirilmesi olduğunu söyledi.

Akıllı ev sistemini okul harçlıklarından biriktirerek 200 liraya yaptıklarını anlatan Yeni, "Asıl amacımız bu sistemin her eve girmesi ve herkesin yararlanması. Akıllı ev sisteminin yazılımını da yine kendimiz yaptık." dedi.

Yeni, yangınlarda, su baskınlarında, evin içinde ütü unutulduğunda oluşabilecek tehlikelerin bertaraf edilmesi için bu sistemin uygulanmasını istediklerini aktardı.

Telefon yazılımı, sistemin programlanması, devrelerin kurulmasını da kendilerinin yaptıklarını vurgulayan Yeni, "Tamamen deneme yanılma yöntemiyle teker teker programladık. Bu sistemi görme engellilerin de kullanmasını sağlayarak zararların en aza indirilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Yeni, cep telefonuyla evin elektrik sistemini kapatıp açmaya imkan veren projeyi tahtadan yaptıkları ev portatifi üzerinde uyguladıklarını sözlerine ekledi.

"Genç yeni mucitler yetişiyor"

Erdemli İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Metin de projenin çok iyi düşünüldüğünü ve oldukça ilgi çektiğini aktardı.

Öğrencilerin kendi günlük yaşantılarında karşılaştıkları sıkıntılarla ilgili çözümler ürettiklerini dile getiren Metin, şöyle konuştu:

"Bunlardan biri de öğrencimiz tarafından hazırlanan akıllı ev sistemi. Öğrencimiz burada normalde çok pahalı uygulanan sistemi kendi günlük harçlıklarıyla çok daha uygun fiyata uyguladığını gördük. Bu bizi memnun etti, genç yeni mucitler yetişiyor. Bu bilim fuarlarının başarısıdır. Akıllı ev sistemi projesi 7-8 Haziran tarihlerinde Mersin Üniversitesi (MEÜ) ve Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa düzenleyeceği 7. Bilim Şenliği'ne de davet edildi."

Metin ayrıca, 2015-2016 eğitim öğretim yılında aynı okuldan Faruk Furkan Aslan'ın yaptığı "Yürürken cep telefonu şarj eden bot" projesinin patentinin alınması için Mersin Üniversitesinin çalışma yaptığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Okul Harçlıklarıyla Akıllı Ev Sistemi Yaptılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement