Okul Zili 1'ler ve 5'ler ile 9'uncu Sınıflar İçin Bir Hafta Erken Çaldı - Son Dakika
Güncel

Okul Zili 1'ler ve 5'ler ile 9'uncu Sınıflar İçin Bir Hafta Erken Çaldı

Okul öncesi, 1'ler ve 5'ler ile 9'uncu sınıflar için yeni öğretim yılı uyum eğitimi ile başladı. 1 hafta sürecek uyum eğitiminde amaç, ilk kez okula başlayacak öğrencilerde okul kaygısını gidermek.

11.09.2017 07:40  Güncelleme: 08:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2 yıldır bayram tatiline denk geldiği için yapılamayan "uyum haftası", bu yıl tekrar uygulanacak. Okul öncesi, 1'ler ve 5'lerin yanı sıra bu yıl 9'uncu sınıflar için de okullar uyum haftası kapsamında 1 hafta önce açıldı.

3 aylık yaz tatilinin ardından 18 milyon öğrenci ile yaklaşık 1 milyon öğretmen için 2017-2018 öğretim yılı resmi olarak 18 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Bu yılın en büyük değişikliği ise geçtiğimiz ocak ayında taslak programı açıklandığı andan itibaren tartışılan müfredat olacak. Yeni müfredat ise bu yıl ilk kez 1, 5 ve 9'uncu sınıflarda uygulanmaya başlanacak. Yeni müfredatın ilk kez uygulanacağı bu sınıflar ise bugün okul öncesi çocuklar ile birlikte uyum eğitimine başladı.

1 HAFTALIK UYUM EĞİTİMİ VAR

Gazete Habertürk'ün haberine göre uyum haftasında amaç, öğrencilerin okul kaygılarını gidermek ve onlara okul ortamını sevdirmek, öğrenme ortamı, öğretmenleri ve arkadaşlarını tanımalarına yardımcı olmak. Uyum eğitimi 2006-2007 eğitim öğretim yılından bu yana uygulanıyor. Yalnızca 2016-2017 ve 2016-2016 öğretim yılında bayram tatiline denk geldiği için uyum eğitimi yapılamadı.

OKUL FOBİSİ HANGİ YAŞLARDA GÖRÜLÜYOR?

Bugün yaklaşık 1.5 milyon çocuk ilk kez ailelerinin yanından ayrılarak okula başladı. Güvenli ortamlarından ilk kez çıkacak, aileleri dışında başka bir çevreye girecek ve kurallarla tanışacaklar. İlk kez okula başlayan bu çocukların büyük bölümünde ise özellikle okulun ilk haftası "okul fobisi" olarak da tanımlanan okula gitmeme sendromu yaşanacak. Her yıl olduğu gibi annelerinden ayrılmak istemeyecekler, ağlayacaklar, ailelerini okul kapısında bekletecekler, sıralara birlikte oturacaklar ve evlerine geri dönmek isteyecekler.

Okul korkusu uzmanlara göre en yoğun 5-8 ve 11-14 yaşları arasında görülüyor. Özellikle ailelerin endişelerini hisseden çocuklarda okul fobisi daha da yükseliyor. Okula uyum süreci için 1 hafta yeterli olmayabiliyor, birkaç hafta beklemek gerekebiliyor.

Peki okul fobisi yaşayan çocuklara nasıl davranmak gerekiyor?

Aileleri kaygılarını kontrol etmeleri konusunda uyaran uzmanlar, çocuğun ilk defa ev dışında bir sosyal kuruma gideceği bu dönemde çocuklarda görülen okula başlama sendromu ve kaygının normal olduğunu söylüyor. Ancak bu kaygıyı aileler yükseltiyor. Üsküdar Üniversitesi NPIstanbul Beyin Hastanesi'nden Uzman Klinik Psikolog Leyla Arslan, Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Betül Mazlum, Nesibe Aydın Okulları Rehberlik Birimi uzmanları, Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü uzmanları aileleri şöyle uyarıyor ve okul fobisinin aşılması için önerilerini şöyle sıralıyor:

1- KAYGINIZI ÇOCUKLARINIZA GEÇİRMEYİN: Aile, çocuğun okulda zarar göreceği, kaybolacağı gibi korkuları yaşıyorsa, çocuk bu duyguları alır ve bir daha eve dönmeyeceğine dair kaygı geliştirir. Çocuk böyle bir kaygı geliştirirse anne ve babasını okulun kapısında bekletir. Bu da çocuğun öğretmeni ve arkadaşları ile kurması gereken duygusal bağı geciktirir.

2- OKULA GİTMEK İSTEMİYORSA: Okul ortamına alışmakta güçlük çeken bazı çocuklar okula gitmek istememe konusunda oldukça ısrarcı olabilirler. Bu durumda bazı aileler çocuğun üzüntüsüne dayanamayıp onun rahatlaması için 1-2 gün gitmemesinin sorun olmadığını düşünüyor. Ancak bu durum çocuğun uyum sürecini uzatacağı gibi, okula gitme konusunda "Okul istediğim zaman gideceğim bir yer" algısına neden olabilir. Devamsızlık yerine okuldaki etkinlikleri kaçıracağı ifade edilebilir veya sevdiği bir oyuncağı yanına alarak okulda kendini daha güvende hissetmesine yardımcı olunabilir.

3- İLK GÜN BİRLİKTE OKULA GİDİN: İlk gün mümkünse okula yönelik kaygısı olan çocukla birlikte okula gidilmeli. Bu, çocuğa güven duygusu verecektir. Çocuk okula bırakılırken uzun vedalardan kaçınılmalı, net ve emin cümlelerle vedalaşma yapılmalı. Kesinlikle haber vermeden okuldan ayrılmayın.

4- EN BÜYÜK DESTEK SİZDEN GELECEK: Okula uyumda anne ve babalar, çocuklarının bu süreci atlatmasında en büyük destekçileri olmalı. Aşırı ilgili olmak ya da ilgisiz davranmak çocuklarınızın duygusal durumlarını etkiler.

5- SÜREKLİ HATIRLATMALAR YAPMAYIN: Okulun önemini vurgulamak adına sürekli yapılan "Artık sen de okula gideceksin" gibi hatırlatmalar çocuk için zaten belirsiz olan bir süreçte ilk günlerin kaygısının artmasına sebep olabilir.

6- KAYGILARINI KÜÇÜMSEMEYİN: Çocuğun kaygılarını hafife alıp küçümsemeyin. "Sen artık büyüdün, herkes gidiyor, sen neden korkuyorsun? Ablalar/ abiler ağlamaz, böyle yaparsan kimse seninle arkadaş olmaz" demeyin.

7- EVE NASIL DÖNECEĞİNİ ANLATIN: Çocuk için her şey net ve anlaşılır olsun. Özellikle eve nasıl döneceği, servise nasıl bineceği, evde kimin karşılayacağı gibi konuları konuşun.

8- BU SORULARI SORMAYIN: Çocuk eve döndüğünde "Bir sorun oldu mu?", "Öğretmenin kızdı mı?", "Ağladın mı?" gibi olumsuz sorular yerine "En çok neye güldün?", "Arkadaşlarınla nasıl eğlendin?" sorularını yöneltin.

9- KİTAPLARINA BİRLİKTE BAKIN: Birlikte kitaplarını inceleyin, hoşlarına gidecek etiketler, resimlerle süsleyin.

NEDEN OKUL FOBİSİ YAŞIYORLAR?

- Hayatında değişiklikler oluyor. Bilmediği ortama giriyor.

- Alay edilme, yalnız kalma gibi okulda yaşayabileceğini düşündüğü baskıları hayal ediyor.

- Öğretmen korkusu yaşıyor.

- Aileden ayrılma kaygısı başlıyor.

- Ailenin aşırı koruyucu olması.

KAÇ AYLIK ÇOCUKLAR 1'İNCİ SINIFA BAŞLAYACAK?

2011 Nisan (77 ay): Zorunlu

2011 Mayıs (76 ay): Zorunlu

2011 Haziran (75 ay): Zorunlu

2011 Temmuz (74 ay): Zorunlu

2011 Ağustos (73 ay): Zorunlu

2011 Eylül (72 ay): Zorunlu

2011 Ekim (71 ay): Rapor ile ertelenebilir

2011 Kasım (70 ay): Rapor ile ertelenebilir

2011 Aralık (69 ay): Rapor ile ertelenebilir

2012 Ocak (68 ay): Dilekçe ile ertelenebilir

2012 Şubat (67 ay): Dilekçe ile ertelenebilir

2012 Mart (66 ay): Dilekçe ile ertelenebilir

Okul Zili 1\'ler ve 5\'ler ile 9\'uncu Sınıflar İçin Bir Hafta Erken Çaldı

Son Dakika Güncel Okul Zili 1'ler ve 5'ler ile 9'uncu Sınıflar İçin Bir Hafta Erken Çaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Teknosa, Cevahir Mağazasını Dijital Konsepte Dönüştürdü
    13:10 Teknosa, Cevahir Mağazasını Dijital Konsepte Dönüştürdü

    Teknosa, yılda milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan Cevahir Teknosa mağazasını müşteri odaklı dijital konsepte dönüştürdü. Yenilenen mağaza, avantajlı fiyatlar ve katma değerli hizmetlerle 6 bin 600'ü aşkın ürün çeşidini tüketicilerle buluşturuyor. Dijital kanallarla entegre edilen mağaza, teknoloji tutkunlarına daha dijital ve yalın bir deneyim sunuyor. Ayrıca, mağazada özel alanlar ve deneyim alanları da bulunuyor. Teknosa, Türkiye genelindeki mağazalarını daha dijital ve erişilebilir konseptte yenilemeye devam ediyor.

  • Xiaomi 11T Pro için Android 14'lü HyperOS güncellemesi
    13:10 Xiaomi 11T Pro için Android 14'lü HyperOS güncellemesi

    Xiaomi, MIUI 14'ün ardından HyperOS arayüzüne geçiş yaparak 11T Pro için güncelleme vermeye başladı. Yeni güncellemeyle birlikte cihazda yenilenmiş animasyonlar ve kilit ekranı için daha fazla özelleştirme seçeneği sunulacak. Güncelleme Avrupa pazarlarında başladı ve Türkiye'ye de gelmesi bekleniyor.

  • Microsoft, Xbox ve PC Oyunculuğunu Birleştirmeyi Hedefliyor
    13:10 Microsoft, Xbox ve PC Oyunculuğunu Birleştirmeyi Hedefliyor

    Microsoft, Xbox ve PC arasındaki etkileşimi artırmak için çalışmalar yapıyor. Xbox CEO'su Phil Spencer, şirketin Xbox platformunu rakip dijital mağazalara açmayı planladığını belirtti. Microsoft'un ayrıca eski nesillere yönelik geriye dönük uyumluluk üzerinde çalıştığı ve Steam Deck rakibi bir el konsolu üzerinde çalıştığı da söyleniyor.

  • Google, yapay zeka operasyonlarını tek ekipte birleştiriyor
    13:09 Google, yapay zeka operasyonlarını tek ekipte birleştiriyor

    Google, şirketin yapay zeka çalışmalarını hızlandırmak amacıyla ekiplerinde büyük bir yapılanmaya gitti. Şirket CEO'su Sundar Pichai, Google'ın yazılım ve donanım ekiplerini 'Platformlar ve Cihazlar' adlı yeni bir bölümde birleştirdi. Ayrıca Android çalışmalarının da bu takıma dahil edildi. Platformlar ve Cihazlar birimi, daha önce Google'ın donanım çalışmalarından sorumlu olan Rick Osterloh tarafından yönetilecek. Yeniden yapılanmanın temel amaçlarından biri; Android, Chrome, Pixel gibi teknolojiler üzerinde çalışan ekipleri birleştirmek. Google, yapay zekayı kendi ürünlerine daha iyi entegre etmek istiyor. Osterloh, yapay zeka modelleri üzerinde bağımsız olarak çalışan grupların ilerlemeyi yavaşlattığını dile getirdi. Tek bir liderin tüm yapay zeka operasyonlarını denetlemesinin doğru olacağını aktardı. Uzun süredir Android ve Chrome'un başında olan Hiroshi Lockheimer, geçişi kolaylaştırmak için Google'da yeni sorumluluklar üstlenecek. Ancak Lockheimer, Osterloh ile güç gösterisine girmeyeceğini söyleyerek iki yıldır bu yapılanma üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Google ayrıca Android'li cihazlar üreten ortaklarını desteklemeye devam edeceğini dile getirdi. Bu kapsamda kendi yapay zeka ve makine öğrenimi gelişmelerini, Platformlar ve Cihazlar biriminde daha hızlı şekilde test edebileceğini aktardı. Amazon, Apple, Microsoft gibi rakiplerin yapay zekayı kendi ürünlerine entegre etmek için yoğun çaba sarf ettiğini biliyoruz. Google da bu konuda hızlı hareket ederek, Android'den Chrome'a kadar farklı ürünlerine yapay zeka getirmek istiyor.

  • Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, 10 bin motosiklet sürücüsüne 31 milyon ceza kesti
    13:09 Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, 10 bin motosiklet sürücüsüne 31 milyon ceza kesti

    Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, 2024 yılından bu yana yapılan motosiklet denetimlerinde 10 bin motosiklet sürücüsüne toplamda 31 milyon lira ceza kesti. Sadece Nisan ayında ise 7 bin 476 motosiklet denetlendi ve 2 bin 715 sürücüye 8 milyon lira ceza uygulandı. Denetimlerin artarak devam edeceği belirtildi.

  • Çayırova Belediye Başkanı Şehit Ailelerini Ziyaret Etti
    13:08 Çayırova Belediye Başkanı Şehit Ailelerini Ziyaret Etti

    Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, şehit ailelerini ziyaret etti. Çiftçi, esnaf ve vatandaşlarla da bir araya gelerek desteklerini sürdürdü. Şehitlerin ailelerine her zaman yanlarında olduklarını belirten Çiftçi, şehitlerimizin makamlarının yüce, mekanlarının cennet olduğunu ifade etti.

  • Kırşehir Şehit Aileleri Derneği, 195 şehit için mevlit programı düzenledi
    13:07 Kırşehir Şehit Aileleri Derneği, 195 şehit için mevlit programı düzenledi

    Kırşehir Şehit Aileleri Derneği, Şehitler Haftası kapsamında 195 şehit için mevlit programı düzenledi. Dernek binasında yapılan programda Kur'an-ı Kerim ve mevlit okundu. Dernek Başkanı Mutlu Kılıçaslan, şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır, gazilere de şifa diledi.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak
    13:06 ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye'de sürdürülen enflasyon mücadelesinin bir yıl içerisinde başarıya ulaşacağına inandıklarını belirtti. Baran, enflasyon nedeniyle ticaretin her alanında sıkıntı yaşandığını ancak bu sürecin bir yılı geçeceğini düşünmediğini ifade etti. Ayrıca, hizmet sektörünün ekonominin omurgası olduğunu vurgulayan Baran, hükümete ve ekonomi yönetimine güvendiklerini ve desteklediklerini söyledi.

  • Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespit Edildi
    13:06 Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespit Edildi

    Yozgat Valiliği, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen deprem sonucunda Yozgat'ın Aydıncık, Kadışehri ve Çekerek ilçelerine bağlı bazı köylerde hasar oluştuğunu bildirdi. Can kaybı ve yaralanan olmaması sevindirici olarak değerlendirildi. Okullar tatil edildi.

  • Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor
    13:04 Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor

    Türkiye'nin önemli ulaşım projelerinden biri olan Yüksek Hızlı Tren hattı, Sivas ile İstanbul arasında kesintisiz seyahat imkanı sunacak. Sivas-İstanbul seyahat süresi aktarmasız tren seferleriyle kısalacak.


Advertisement