Ömer Fethi Gürer: "Tüm Taşeronların Kadro Hakkı Verilmeli ve Modern Kölelik Olan Çalışma Sistemi Ortadan Kaldırılmalı" - Son Dakika
Güncel

Ömer Fethi Gürer: "Tüm Taşeronların Kadro Hakkı Verilmeli ve Modern Kölelik Olan Çalışma Sistemi Ortadan Kaldırılmalı"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sözleşmeli personelin kadroya alınmasını öngören kanun teklifiyle ilgili “Çalışma yaşamı, AKP iktidarları döneminde modern köleliğe dönüştü. 20 yıl sonrasında bazı düzenlemeler yapılıyor. Sözleşmeliler için yapılan kanun teklifi olumlu ama yeterli değil. Tüm taşeronların kadro hakkı verilmeli ve modern kölelik olan taşeronda çalışma sistemi ortadan kaldırılarak kamuda çalışanların tamamına kadrolu olarak eşit işe eşit ücret ve eşit kadro sağlanmalıdır” dedi.

17.01.2023 12:43  Güncelleme: 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sözleşmeli personelin kadroya alınmasını öngören kanun teklifiyle ilgili "Çalışma yaşamı, AKP iktidarları döneminde modern köleliğe dönüştü. 20 yıl sonrasında bazı düzenlemeler yapılıyor. Sözleşmeliler için yapılan kanun teklifi olumlu ama yeterli değil. Tüm taşeronların kadro hakkı verilmeli ve modern kölelik olan taşeronda çalışma sistemi ortadan kaldırılarak kamuda çalışanların tamamına kadrolu olarak eşit işe eşit ücret ve eşit kadro sağlanmalıdır" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda dün kabul edilen sözleşmeli personele kadro verilmesine ilişkin kanun teklifi üzerinde konuştu. Görüşmeler sırasında söz alan Gürer, şunları söyledi:

"Çalışma yaşamı, AKP iktidarları döneminde modern köleliğe dönüştü. 20 yıl sonrasında bazı düzenlemeler yapılıyor. Sözleşmeliler için getirilen kanun teklifi olumlu ama yeterli değil. Özellikle taşeron firmalarda kalan binlerce işçinin mağduriyeti bugüne kadar çözülmedi. PTT'de 17 bin, TCDD'de 5 bin, Karayollarında 14 bin, belediyede 500 bin işçi taşeronda ya da şirkette, bunlar esas işi yapıyor, esas kadroya alınmalı. 14 bin yardımcı zabıta statüsünde olan arkadaşlarımız da mutlak suretle memur kadrosuna geçirilmelidir. Ücretli öğretmen, vekil, geçici kadro öğretmenler de kadro beklemektedir. Sözleşmeli öğretmenler de dahil tamamına kadro verilmelidir. Kamu iktisadi teşekküllerinde kadro bekleyen arkadaşlarımızın da kadro beklentisi karşılanmalıdır. 4 Aralık mağdurları diye 696 sayılı KHK'dan birkaç gün önce hizmet hakkı sözleşmesi sona erenler, ne yazık ki kadro verilmediği için mağdur edilmiştir. Hastane bilgi işlemciler, görüntüleme merkez çalışanları, yemekhane çalışanları, sosyal tesis çalışanlarının kadroları mutlak suretle verilmelidir. Öğretmenevi, polisevi, orduevi çalışanları da mağdur durumdadır, kadroları onların da verilmelidir. Kamu çağrı merkez çalışanları, kamuda kiralık araç şoförleri, 4/D paramedik ambulans sürücüleri gibi kadro bekleyen arkadaşların kadro hakları sağlanmalıdır.

Bu kanun düzenlemesinde aile birliğinin ibaresi süresiz, koşulsuz güvence altına alınması gerekirken bu madde, bu yapılan düzenleme, bu hakkı sağlamamaktadır. Halk eğitim usta öğreticiler, belediyede geçici ve mevsimlik olarak çalışan işçiler, PIKTES çalışanları, Milli Eğitim Bakanlığı'nda 32 bin daimi işçi sürekli kadroya alınmalı ve kadroları verilmelidir. Toplum yararı projesi kapsamında çalıştırılanlara da kadro haktır. Aile hekimlerinin ve aile hekimi çalışanlarının kadro düzenlemeleri sağlanmalı, bunların mağduriyeti giderilmelidir. Türkiye Şeker Fabrikaları'nda, ÇAYKUR'da, Devlet Hava Meydanları'nda, gümrüklerde çalışanların kadro beklentilerinin bu kanunla giderilmediği görülmektedir; bunlar sağlanmalıdır. 4/D personeli, ASDEP personeli, 4/A kadrosuna geçirilmeli, Kızılay, Yeşilay gibi toplum yararına çalışan birimlerde çalışanların da haklarını koruyacak düzenlemelere gidilmelidir. Staj mağdurları, 18 yaş öncesi işe başladıkları gün emekliliğe esas süre başlamalı ve bunların da emeklilikle ilgili düzenlemeleri sağlanıp primleri karşılığında emekli olmalarının yolu açılmalıdır. Aile ve Adalet Bakanlığı'nda özlük haklarıyla ilgili düzenleme bekleyenlerin de durumları değerlendirilip bu konuda iyileştirme yapılmalıdır. 5/D ve akademik personel, kadro sorununda çözüm beklemektedir. Kamu bankalarından Vakıfbank güvenlik, Ziraat Katılım gibi bankaların kadro beklentilerinin de düzenlenmesini bir kez daha burada talep ediyoruz. Vekil imamlar sekiz, on yıl görev yapsalar dahi sözleşmeleri bitmişse onlar bu kanun kapsamından yararlanamıyorlar, maddede geniş olarak da bu konuyu tekrar ifade edeceğim. YÖK'te bin, iki binlilerin kadro beklentisiyle ilgili düzenleme bu kanun teklifinde yoktur, bunun da sağlanması gerekiyor. PTT'de idari hizmetli sözleşmeli personel kadroya alınmalıdır. Tüm taşeronların kadro hakkı verilmeli ve modern kölelik olan taşeronda çalışma sistemi ortadan kaldırılarak kamuda çalışanların tamamına kadrolu olarak eşit işe eşit ücret ve eşit kadro sağlanmalıdır. Şartsız doğum borçlanmasının sağlanmasına yönelik yine bir düzenleme yok, bu da sağlanmalı. Bir gün sigortalı çalışanları şartsız doğum hakkından yararlanırken bir gün sigorta öncesi annelik süreci ne yazık ki ülkemizde kapsam dışı bırakılmıştır. Aylık bağlama oranı mutlak surette düzenlenmelidir. Ayrıca, toplumun geniş kesiminin beklentisi olan ehliyet affı da bir an önce getirilerek bu konuda düzenleme sağlanmalı, insan canına kastetmemiş olanların ehliyet afları da gerçekleştirilmelidir

Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu bu konuyla ilgili taleplerini kamuoyuyla paylaşmıştır. İktidarımızda bunlar giderilecektir. BAĞKUR primi dokuz bin gün, sigortalılarınki yedi bin gündür bu düzenlemedeki esnaf ve çiftçi mağduriyeti ortadan kaldırılarak düzenleme yapılmalıdır. Çalışanlar yasanın kamuda geçen tüm hizmetlerin kadroya geçirilmesini talep ediyor. Kamuda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 1990'lı yıllarda ilk önce mevsimlik işçi olarak beş yıl, sonrasında 4/C'li olarak on beş yıl çalışmış, son dönemde ise dört yıllık 4/B'li sözleşmeli olanlar var. Yaklaşık yirmi beş yıl ve üzeri hizmeti olan kamu çalışanları mevcut yasayla sadece son dönemdeki 4/B'li hizmetinin kadroya dahil edilmesi durumunda en az yirmi yıllık hizmetleri ortadan kalkmaktadır. Bu konuda da düzenleme sağlanmalıdır. Çalışanların lehine gelecek her tasarıyı doğru ve olumlu bulmamıza rağmen bu getirilen teklifin eksiklikleri giderilmeli, her kesimin mağduriyetini ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmalıdır.

"SÖZLEŞMELİLER İÇİN GETİRİLEN KANUN TEKLİFİ OLUMLU AMA YETERLİ DEĞİL"

Sözleşmeliler için getirilen bu kanun teklifini genelde olumlu buluyoruz ama eksikleri var. Yeterli değil, mevsimlik ve geçici işçiler, taşeron çalışanlar gibi acil çözüm bekleyen konularda ne yazık ki burada beklenen maddeler yer almadı. Bunun yanı sıra belediyelerde 400 bin taşeronda şirkete geçen ama asıl işi yaptığı halde kadro alamayan arkadaşımız var. Onların kadroları verilmeli, yardımcı zabıta kadrosunda olanlar zabıta kadrosuna alınmalı, sözleşmelide vekil imamlar daha önceki süreçte görev yapıp da bu kanun teklifinde yer almayanlar var. Bütünüyle bir bütün olarak tüm sözleşmeliler ayrımsız kadroya alınmalı ve onların sorunlarına da bu kanun teklifiyle çözüm bulunmalı. AKP, 20 yılda uyguladığı politikalarla, çalışma yaşamını modern köleliğe döndürdü. Bu yamalamalarla işler, sorunlar çözülmez. Bütünün sorununa çözüm üretilmeli"

Ömer Fethi Gürer: "Tüm Taşeronların Kadro Hakkı Verilmeli ve Modern Kölelik Olan Çalışma Sistemi Ortadan Kaldırılmalı"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Ömer Fethi Gürer: 'Tüm Taşeronların Kadro Hakkı Verilmeli ve Modern Kölelik Olan Çalışma Sistemi Ortadan Kaldırılmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.

  • Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı
    01:27 Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı

    Hatay Emniyet Müdürlüğü, Dörtyol ilçesinde bir iş yerinden çalınan 150 bin TL değerindeki ikinci el malzemelerin şüphelilerini yakaladı. Şüpheliler, adli işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

  • Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
    01:27 Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 23 yıl 9 ay 20 gün hapis cezasıyla aranan şahıs, Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak cezaevine gönderildi. H.E.D. isimli şahıs, hırsızlık suçundan aranıyordu ve gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

  • İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı
    01:26 İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen evden hırsızlık ve motosiklet hırsızlığı olaylarının şüphelileri, emniyet güçleri tarafından yakalandı. İskenderun'da yaşanan 3 ayrı evden hırsızlık olayının şüphelisi A.S.Ç. tutuklanırken, bir motosiklet hırsızlığı olayının şüphelisi İ.T. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı
    01:23 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'de meydana gelen trafik kazasında, B.G. idaresindeki ticari taksi ile H.A'nın kullandığı ambulans çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık çalışanları P.D. ve Ü.A. yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı.

  • Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu
    01:20 Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinde seyir halindeyken alevlere teslim olan araç kullanılamaz hale geldi. Etimesgut ilçesi Topçu mahallesinde seyir halinde olan bir araç yanmaya başladı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürülen araç kullanılamaz hale geldi. Yaralanan olmadı.

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.


Advertisement