Ömrünü Verdiği Mesleğini Müzede Anlatıyor - Son Dakika
Güncel

Ömrünü Verdiği Mesleğini Müzede Anlatıyor

Bilecik'te ömrünü ayakkabı tamirciliğiyle geçiren 65 yaşındaki Ahmet Sert, tecrübelerini etkinliklerde anlatıyor.

21.04.2018 10:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilecik'te ömrünü ayakkabı tamirciliğiyle geçiren 65 yaşındaki Ahmet Sert, tecrübelerini etkinliklerde anlatıyor.

Eski malzemelerle saatlerce bir ayakkabı tamiri ile uğraştığı günleri, o dönemdeki ayakkabıcıların durumunu, yaşadıklarını anlatan Sert, mesleğinde son temsilcilerden olmanın hem gururunu hem de üzüntüsünü yaşıyor.

Yaşayan Şehirler Müzesi'nde deneyimlerini ziyaretçilere aktaran Sert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 40 yıl önce Bilecik'te 8 ayakkabı tamircisi olduğunu söyledi.

Sert, küçük yaşında bir arkadaşının yanında hafta sonları çalışarak ayakkabı tamirini öğrendiğini belirterek, "Yaklaşık 40 yıl önce de malzemelerimi alarak dükkanımı açtım. O zamanlar işler iyiydi. Git gide işler azadı, kimisi öldü, kimisi işi bıraktı. 28 numara çocuk tabanını üç kez tamir ettiğimi bilirim. Çuvallarla Bursa'dan taban getirirdik. Şimdi alım gücü yükseldi, çöp bidonlarının etrafı ayakkabı dolu. Az hasarda atıyorlar, modası geçti diye." görüşlerini aktardı.

Gençler bu işe ilgi duymuyor

Eski malzemelerle günde bir ayakkabıyı zor tamir ettiklerini dile getiren Sert, "Şimdiki gibi ilaçlar yoktu. Yapışkan kurumuyordu, ağır oluyordu, beklemek zorundaydık. Eskiden suni deri yoktu, altı kösele üstü deriydi. Şimdi altı da üstü de deri. Köyümüzdekilere bu işi öğretmek istedim, yapmadılar. Gençler bu işe bakmıyor. Bu meslek ölüyor. Kentin nüfusu 28 bin iken 8 tamirci zor yetiştiriyordu, şimdi 60 bin nüfus var ama iki tamirci yetiyor." ifadelerini kullandı.

Meslekler müzesi

Yaşayan Şehirler Müzesi sorumlusu Yurdanur Kırlı ise müzede "Geleneklerimizi Yaşatıyoruz" projesi kapsamında düzenledikleri organizasyonun son konuğunun ayakkabı tamircisi Ahmet Sert olduğunu vurguladı.

Kırlı, "Müzeye gelen ziyaretçilerimiz ayakkabıcılık ile ilgili merak ettikleri her şeyi soruyor. Ahmet ustamız Bilecik'in yılların ayakkabı tamircisi. Güzel bir ilgi var. Özellikle çocuklarımız güzel sorular soruyor. Kendi ayakkabısının altını gösterip 'bunu tamir eder misin?' diyor. Fakat ayağındaki ayakkabı spor ayakkabısı ve markalı. Bunlar da garanti kapsamında. Aldığınız yer garanti kapsamında yaptırıyor. Bu nedenlerle meslek yok olma noktasına geldi. İleriki yıllarda da tamamen kaybolacak. Biz de müzede bunları yaşatmak istedik." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ömrünü Verdiği Mesleğini Müzede Anlatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement