Omurga hasarlarının tedavisi için dayanıklı vida ürettiler - Son Dakika
Sağlık

Omurga hasarlarının tedavisi için dayanıklı vida ürettiler

Omurga hasarlarının tedavisi için dayanıklı vida ürettiler

Antalya ve Burdur'dan 5 bilim insanı, omurga zedelenmelerinde ya da kalıtsal hastalıkların tedavisinde kullanılan ancak belli bir zaman sonra işlevini yitirdiği gerekçesiyle cerrahi müdahaleyle değiştirilmek zorunda kalınan vidaların daha güçlü ve sağlıklı modelini üretti.

26.02.2020 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya ve Burdur'dan 5 bilim insanı, omurga zedelenmelerinde ya da kalıtsal hastalıkların tedavisinde kullanılan ancak belli bir zaman sonra işlevini yitirdiği gerekçesiyle cerrahi müdahaleyle değiştirilmek zorunda kalınan vidaların daha güçlü ve sağlıklı modelini üretti.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Afşin Güngör, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hakan Çakın, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Araştırma Görevlisi Dr. Hasan Özdoğan, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Onur Karaman ile Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Yiğit Ali Üncü, proje için bir araya geldi.

Farklı önerilerin ortaya çıktığı fikir alışverişinde Çakın'ın, omurga tedavisinde kullanılan vidaların, bir müddet sonra işlevini yitirdiğini, cerrahi işlemle tekrar değiştirilmesi gerektiğini ve bu durumun hastanın sağlığını olumsuz etkilediğini belirtmesi üzerine, bu konuda çalışma yapıldı.

Yaklaşık 6 aylık çalışma sonunda yeni nesil nano malzeme tabanlı biyo uyumlu pedikül vida geliştirildi.

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneğinin (ANSİAD) düzenlediği 7. İş Fikri Yarışması'nda "Yeni Nesil Nano Malzeme Tabanlı Biyo Uyumlu Pedikül Vida Üretimi" projesi birinci oldu.

"Hastaları ikinci cerrahiden kurtaracak bir ürün"

Çakın, AA muhabirine, omurga bozuklukları, travmatik kırıklar ve deformiteleri tedavi etmek için pedikül vida kullanıldığını hatırlattı.

Cerrahide kullanılan vidalarda dayanıklılık değerinin yüksek olma özelliği arandığını vurgulayan Çakın, şöyle devam etti:

"Omurga hasarlarında kullandığımız vidalarda en sık karşılaşılan problemler, gevşemesi ve kırılmasıdır. Kırılma ve gevşemeler genellikle kaynamama, vücudu sol, sağ şeklinde ortadan ayıran düzlemin çöküşü ve ağrılı kamburluğa yol açmaktadır. Vida deforme olduğunda, kırıldığında değiştirilmesi gereklidir. Üzerinde çalıştığımız yeni nesil pedikül vidalarda üstün fizikokimyasal özelliklere sahip karbon temelli malzemeler kullanıldı. Yüksek mekanik dayanım ve korozyon direnci gibi üstün özellikleriyle öne çıkan yeni nesil pedikül vida ürettik."

Dr. Onur Karaman da vidaların vücut içindeki ömrünü uzatarak, hastalara daha iyi yaşam sağlayabileceklerini aktardı.

Bu vidaların beyin cerrahi, omurga zedelenmeleri ya da kalıtsal hastalıkların düzeltilmesinde kullanabildiğini belirten Karaman, "Yaşı ilerleyen hastalarda ikinci bir cerrahi, hayati risk doğurabiliyor. Pedikül vidaların güçlendirilmesi hastalara daha uzun, daha kaliteli, tekrar edilmeyen bir cerrahi işlem sağlıyor." dedi.

Karaman, vidalarda uyguladıkları yöntemin ilerleyen süreçte platinler ve implant malzemelerde de kullanılması yönünde çalışma yapacaklarını söyledi.

"Patent başvurusu için hazırlıklar sürüyor"

Dekan Prof. Dr. Afşin Güngör, farklı fakültelerden oluşan ekibin güzel bir proje ortaya koyduğuna dikkati çekti.

Bu projeyle, 10 yılda bir değiştirilmesi gereken vidaların daha da güçlendirilerek bir daha vücuttan çıkarılmayacak hale getirildiğini vurgulayan Güngör, şunları kaydetti:

"Böylece hastalara sürekli müdahale edilmeyecek ve daha konforlu bir yaşam sürecekler. İlk ürün Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde kullanılacak. Testlerini yaptık, oldukça başarılı sonuçlar aldık. Şu anda her şey olumlu. Ürünün patent başvurusu için hazırlıklar sürüyor. Seri üretim için patenti aldıktan sonra kurumlarla ya da firmalarla görüşeceğiz. Farklı girişimcilik mekanizmaları üzerinden kendimiz de üretmeye çalışabiliriz. Ülkemizin bu konuda güzel teşvikleri var, bunları da değerlendirebiliriz."

Güngör, faydalı ve yerli bir ürünü piyasaya sunmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Omurga hasarlarının tedavisi için dayanıklı vida ürettiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı
    21:45 Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' söyleyişine katıldı.

  • Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli
    18:26 Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili mücadele kapsamında tuzak asılımı gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında feromon içeren 'hunili tuzaklar' üreticilere dağıtıldı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi
    17:53 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi

    Bozüyük Belediyesi İlaçlama Ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını hızlandırdı. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, parklar ve yeşil alanlarda düzenli olarak ilaçlama yapıyor.

  • Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı
    17:38 Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı

    Karabük'ün Yeşil Mahallesi'nde oynayan 2 yaşındaki Ömer Ali A, dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten bir apartmanın istinat duvarı ile toprak zemin arasına düştü. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Yaralanan çocuk, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi
    17:17 Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi

    İstanbul'da yaşayan 61 yaşındaki Sabiha Eldenüstün, kilo vermek için mide balonu ameliyatı oldu. Ancak kısa süre sonra midesinin delindiği ortaya çıktı. Eldenüstün, 2 ayrı mide ameliyatı geçirdi ve toplamda 1 milyon 400 bin lira ödeme yaptı. Şikayetçi olduğu doktor ise iddiaları reddetti.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.


Advertisement