Çankırı'da 8,5 Milyon Yıllık Gergedan Kafatası Fosili Bulundu - Son Dakika
Güncel

Çankırı'da 8,5 Milyon Yıllık Gergedan Kafatası Fosili Bulundu

Çankırı'daki "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde bu yıl yürütülen kazı çalışmalarında, aralarında tam bir gergedan kafatasının da yer aldığı yaklaşık 140 fosil bulundu. Gergedan kafasının 8,5 milyon yıllık olduğu açıklandı.

17.08.2018 11:02  Güncelleme: 13:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çankırı'daki "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde bu yıl yürütülen kazı çalışmalarında 8,5 milyon yıllık gergedan kafası bulundu. Çalışmalarda ayrıca 140 fosil daha bulundu.

15 TÜRDE FOSİL BULUNDU

Fatih Mahallesi'ndeki lokalitede 1997 yılından bu yana süren kazı çalışmaları, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında devam ediyor. Bugüne kadar milyonlarca yıllık pek çok kalıntıya ulaşılan kazılarda bu yıl 15 türde yaklaşık 140 parça fosile ulaşıldı. Bunlardan ön önemlisini ise tam bir gergedan kafatası oluşturuyor.

Prof. Dr. Erol, yaklaşık 20 yıldır Çorak Yerler'de kazı çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Çankırı'da 8,5 Milyon Yıllık Gergedan Kafatası Fosili Bulundu

Sezon çalışmalarının sonuna yaklaştıklarını belirten Erol, "Bu seneki çalışmalarımızda gergedana ait tam bir kafatası iskeleti bulduk. Hitit, Mehmet Akif Ersoy ve Ankara Üniversitesinden gelen hocalarım kafatasını çıkarmaya çalışıyor." dedi.

Kazı çalışmalarının yapıldığı bölgede gergedanların bulunmasının arazinin sulak bir alan olduğunu ispatladığına işaret eden Erol, "Şu ana kadar bu bölgeden gergedanlara ait 3 farklı türü elde ettik" diye konuştu.

"TAM 8,5 MİLYON YILLIK"

Bölgeden çıkarılan hayvan türlerinin morfolojik özelliklerine bakılarak fosillerin 8,5 milyon yıla kadar gittiğini gördüklerini dile getiren Erol, şöyle devam etti:

"Bulunan gergedan kafatası fosilinin 8,5 milyon yıllık olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Gergedanlar en fazla bulunan fosillerdir. Daha önce bu gergedanların atası konumunda olan, çok iri bir hayvana ait parçalar bulduk ki o, Anadolu'da çok farklı yerlerde bulunmuyor. Bu yaz hava koşullarının iyi geçmemesi nedeniyle az çalışabildik. Bu kazı sezonunda 140 civarında numaralı fosil çıkardık. Bu fosiller içinde zürafa, atlar, küçük koyun, keçi türü hayvan fosilleri, yaban domuzlarına ait buluntularımız var. Bunlar bilimsel yayınlara hazırlanmayı bekliyor."

Çankırı\'da 8,5 Milyon Yıllık Gergedan Kafatası Fosili Bulundu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çankırı'da 8,5 Milyon Yıllık Gergedan Kafatası Fosili Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • maerskline.italia maersk: akp bunun gibi daha cok fosil yapacak bu ulkede )) 6 15 Yanıtla
  • yuh: akp bunun gibi fosil olcak inş 9 11 Yanıtla
  • birisi: dünya 6-7 bin yıl önce yaratıldı. Sen milyon milyar nne yaptın. 0 3 Yanıtla
  • amedli: hayvanlarin atasi gergedanmis galiba okadar yil üncesine aitse 0 3 Yanıtla
  • Fatih: Iyi sallamislar 8.5 milyon yil diye dunyanin yasida 5 milyar yildi degil mi:)cok gecmez 100 sene icinde bu karbon testinin.pabucu dama atilip palavra oldugu kanitlanir dalga gecilir eskiden insanlar buna bilim diyordu diye 0 1 Yanıtla
  • Gazipaşalı: Köpeklerden koruyun 1 0 Yanıtla
  • Ahmet: Bolu dada bir kazoos dinazor parcalari bulundu fakat dsi ort bas etti ben bizzar gordum kemikleri devasal kemiklerdi 0 1 Yanıtla

Advertisement