Önce İcralık Sonra Patron Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Önce İcralık Sonra Patron Oldu

İcralık Malları İnternete Taşıdı, Milyon Dolarlık Ciro Yakaladı…

30.03.2015 08:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hepimiz çevremizden, arkadaş sohbetlerinden biliriz; Herkesin müthiş orijinal bir iş fikri vardır. Dahası fikrimizi hayata geçirirsek paraya para demeyeceğimizi düşünürüz. Sohbet biter konu kapanır cesaret edemez, unuturuz ya da başarılı bir iş fikri duyduğumuzda bu benim aklıma da gelmişti deriz. İşte İcralık.com'u hayata geçiren Can Emrah Özoral'ın hikayesi de acı bir tecrübeden yola çıkarak fırsata çevirdiği yaratıcı bir iş fikrinin hikayesi…

1) Can Bey, okuyucularımızın daha yakından tanımaları açısından bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz ?
İstanbul doğumluyum. 34 yaşındayım. Uludağ Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Bahçeşehir Üniversitesi'nde Bilgi Teknolojileri üzerine mastır yaptım. Ayrıca Amerika'da 6 ay dil eğitimi aldım.
2) İcralık.com'u kurmadan önce iş hayatında tecrübeniz oldu mu, nerelerde çalıştınız?
Öncelikle okulda çok parlak bir öğrenci değildim. Derslerden çok üniversitede organizasyonlarla ilgilenirdim. Uludağ'a kayak organizasyonu, konser organizasyonu, yaz tatili organizasyonu gibi. Eğitimim sırasında çalışmak zorundaydım, babamın işleri iyi değildi iflas etmişti. O yüzden çok farklı iş kollarında çalıştım. 2008 senesinde 400 TL maaşla işe başlamıştım. Haftalık basılan bir derginin satış ve pazarlama sorumluluğunu almıştım. Her gün 50 km yola gidip geliyordum. Çalıştığım süre boyunca firmanın satış ve pazarlama stratejilerinin yanlış olduğunu yöneticilerime defalarca söyledim ve nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini raporladım maalesef çok bilmiş oldum. Sen ne zaman bunları söyleyecek duruma geldin diyerek tüm yöneticiler bana tavır aldı. O dönem o maaşa ihtiyacım olmasına rağmen yanlışlıkları görüp düzeltme fırsatı verilmediği için ayrılmak zorunda kaldım.

3) Çok ilginç bir başarı hikayeniz olduğunu biliyoruz. Bu işe başlamanız nasıl gelişti?
2001 Krizi'nde babamın işleri bozuldu ve bir süre sonra iflas etti. Evimiz ve arabamız icradan yok pahasına satıldı. 100 bin dolar civarında olan evimiz 30 bin dolar civarında bir rakama satılmıştı. O dönem bunun nasıl olduğuna anlam verememiştim. Aradan yıllar geçti 2008 yılında mezun olmadan önce son Uludağ organizasyonunu yaptım. Bu organizasyondan da elimde 6-7 bin lira para kalmıştı ve bu parayla eli yüzü düzgün bir araba almayı düşünüyordum. Fakat sorun çıkarmayacak orta halli bir arabanın 11-12 bin liradan satıldığını gördüm. O sırada, ailemin 2001 Krizi'nde evi ve arabasının icradan yok pahasına satıldığı aklıma geldi. Bu mantıkla ben de 20 bin liralık bir aracı 5-6 bin liraya alırım diye düşündüm. İnternetten araştırdım ve icra ihalelerinin Basın İlan Kurumu'nun belirlemiş olduğu bazı yerel ve ulusal yayınlarda çıktığını öğrendim. Ben de bir gazete bayisinden 10 tane gazete aldım ve hepsini taramaya başladım. Fakat bu gazetelerde uygun bir araç bulamadım. Ondan sonra, her gün 10 gazete alacağıma bu ilanların toplu olarak yayınlandığı bir internet sitesi vardır. Girip oradan bakayım dedim. Devletin yoksa, özel sektörün böyle bir girişimi olmuştur diye düşündüm. İlk aklıma gelen isim olan icralik.com'u internet tarayıcısının adres satırına yazdım ama böyle bir site olmadığını gördüm. Gerçekten böyle bir sistemde hiçbir site yoktu. Sonrasında, hemen bir internet alan adı satan ABD şirketinden icralik.com alan adını 12 dolara satın aldım. Bu fikrin gerçekten iyi bir fikir olduğunu büyük bir açığı kapatacağını çok iyi biliyordum. Artık gece gündüz bu fikirle yatıp kalkıyordum. Araba almaktan çoktan vazgeçip elimdeki parayla böyle bir site kurmaya karar verdim.
Kafama takılan tüm soruları araştırdım. İcralık malların bu kadar ucuza satılması, evimize arabamıza olduğu gibi adil değildi. İnsanların icralık malları almayı genelde inançsal olarak günah nitelendirmeleri yüzünden icra malları çok ucuz fiyata yani ilk çıkış fiyatı ile satılıyordu. Beni tetikleyen ana nokta da bu oldu. Bunu anlatabilirsem, tüm ihaleleri bir çatı altında toplayabilirsem çok kişiye ulaşabilirsem yok pahasına satılmaktan kurtarılabilirdi... Amcam fikri çok beğendi beraber yola koyulduk. İlk iki ay boyunca siteye sadece 1 kişi üye oldu. Bu zamanda hiç umutsuzluğa kapılmadım. Çünkü yaptığım işin doğru olduğuna inanıyordum. Bu yüzden şirketimi tanıtmak için yerel ve ulusal bütün mecralara e-mail göndermeye başladım. İcra ihalelerinde ki düzensizlikleri çeşitli kurumlara, bakanlıklara mail attım. Benim kişisel gayretlerimle yazdığım bültenler, yazışmaların ardından basında çıkan haberlerle birlikte üye sayım binin üzerine çıktı.
4) Türkiye'nin ilk ve en büyük digital icra sitesi olan icralık.com'un nasıl bir sistemle işlediğini anlatır mısınız?
Kısa bir örnekle anlatırsam; Büyükçekmece'deki bir dairenin satışı ile ilgili ilan, İzmir'deki yerel bir gazetede yayınladığı için kimsenin haberi olmuyordu. Bütün basın mecralarını takip ederek tek veri tabanında topladım. Böyleci üyeler bizim sisteme girdiklerinde istedikleri şehir, ilçe, mahalle bazında filtreleme yapabiliyor. Araçlar ve diğer mallar için de sistem aynı şekilde işliyor. Benim en çok dikkatimi çeken şey kimsenin durumdan haberi yoktu. Bilmedikleri için katılamayanların sayısı, batıl inanç yüzünden katılamayanların sayısından çok daha fazlaydı.
5) Sitenizin kuruluşundan bu yana, günden güne artan bir müşteri, üye kitleniz oluştu. Üye sayınızdaki, cironuzdaki artış rakamları ve bu yükselişin sırrı nedir?
Mevcut üye sayımız şu anda 600 binlere yaklaştı ve günden güne artıyor. İnsanlar icralık mallar konusunda eskisi gibi değiller daha bilinçliler. Özellikle icradan alınan ev fiyatları hep aynı ancak müteahhitlerin satış fiyatları hep yukarı hareketli yani bugün baktığımızda emlak fiyatları artıyor, icradan alınan evin bedeli ise hep aynı kalıyor. Kredi ile alınamadığı için fiyatlar daha ucuz. Bu konuda Bakanlık bir düzenleme yaparsa daha iyi olacağı inancındayım. Fiyatlar daha yüksekten yani tam ederinde satılabilir.

6) İşinizde sizin için dönüm noktası sayılabilecek bir zaman dilimi veya yardım eden kişi oldu mu?
Hükümetin icra ihalelerine denetim altına alması ve bütün çete ve benzeri grupları çökertmesi herkesin icra ihalelerine rahatlıkla katılabilmesi bizim açımızdan dönüm noktası oldu.
7) Türkiye'deki bütün icralık mallar Sizin sitenizden geçiyor. Bunlar arasında ilginç denilebilecek neler var?
Parayla satın alabileceğin ne varsa icra ihalelerinde bunları daha uygun fiyata bulmak mümkün. İcrada daireler ve otomobiller başı çekiyor. Arkasından dükkanlar, arsalar, fabrikalar, tarlalar geliyor. Başı çeken şehir ise, tabi ki İstanbul. Sonrasında Ankara, İzmir ve diğer büyük şehirler geliyor. Petrol kuyusundan kömür madenine, Boğaz'daki yalıdan genel eve, pavyondan devasa arsalara kadar, uçaktan jete, 40-50 metrelik yata binbir çeşit mal satıldı icra ihalelerinde. Bu güne kadar icradan satılan en ilginç şeyleri söylemek gerekirse, şartnamede açık açık yazıyordu. Biri Zonguldak diğeri Gaziantep'te iki tane genel ev satıldı. Bununla birlikte, Kahramanmaraş'ta pavyon ihaleden satılmıştı. Onun da şartnamesi çok ilginçti. Şartnamede 17 tane arkada odası, duşlukları gibi ayrıntılar yer alıyordu. Bununla birlikte, bir tane tıp merkezi, 12 kişilik uzman ekibi ve kontratlarıyla birlikte icraya çıktı.

8) İcra kelimesini duyunca hepimizin kafasında olumsuz şeyler oluşuyor doğal olarak. Bununla ilgili Diyanet'ten fetva bile almışsınız bundan bahseder misiniz?
Çok sayıda müşterimiz ihalelere girmek istiyor ancak caiz olup olmadığını sorguluyorlardı. Biz de Alo Fetva Diyanet Hattı'nı arayıp, icradan mal almanın caiz olup olmadığını sorduk. Fetva hattından caiz olduğunu öğrendikten sonra bu konuda soru işareti olan müşterilerimizle bu bilgiyi paylaştık.
9) Bu kadar çok üyesi bulunan bir digital sitenin büyük bir ekibe sahip olması gerekiyor diye düşünüyorum. Şirket yapılanmanız nasıl?
İstanbul merkezli olmak üzere Ankara, İzmir, Tekirdağ ve Antalya'da ofislerimiz mevcut. Toplam 60 kişilik profesyonel bir ekibiz.
10) Sizden sonra birçok icra sitesi açıldı. Markanızı şu an kendi sektörünüz içinde, rakiplerinize göre nasıl konumlandırırsınız?

Açılan ve kapanan siteler oldu. Hem büyüklük açısından hem hizmet kalitesi bakımından sektördeki en büyük firmayız. Ama asıl önemli olan bu büyüklüğün büyüsüne aldanmayıp değişen koşullara ayak uydurup aradaki farkı daha da açmak. Kendimizle yarışmak.

11) Sektörünüz, Türkiye'de sizce nereye gidiyor?
İcra ihalelerine katılım her geçen gün giderek artıyor sadece yatırımcılar değil ihtiyaç sahipleri de sistemin kolaylıklarından faydalanarak işin içine girmeye başladılar. Bu sayı önümüzdeki dönemler de katlanarak artacak.
12) Türkiye ve dünyadaki icaralık digital platformların farkları ve benzerlikleri sizce nelerdir?
ABD'de taşıtların satışını Sherif yapıyor, Türkiye'de ise bu duruma adliyeler aracılık ediyor. Bizim burada yaptığımız işi ABD' de çok ciddi yapan firmalar var. Yurt dışına göre bizdeki bürokratik işlemler daha uzun oluyor.
13) Gelecekte nasıl büyümeyi hedefliyorsunuz?

Kendi sektörümüzde hizmette müşteriyi memnun edecek yeniliklerle beraber hizmet ve pazar payındaki liderliğimizi sürdürmenin yanında yeni sektör araştırmalarını sürdürmek ve farklı sektörlerde de faaliyet göstermek istiyoruz. Çok farklı görünmekle birlikte sürekli içinde olduğumuz dinamiklerini çok iyi bildiğimiz inşaat sektörüne de adım attık.
14) İnşaat Sektörüne adım atmanız nasıl oldu? Çok farklı bir sektör değil mi?
Elimizde VIP üye yani 30 bin kişilik yatırımcı kitlesi var. Bu yatırımcılarla kitlesel alımlar yapabileceğimizi düşündük. Daha önce de büyük bir inşaat firması ile 2011 senesinde bir çalışma yaptık. 6 ayda 500'ün üzerinde daire sattık. Elimizde bize güvenen böyle bir yatırımcı kitlesi varken sektörün içene girerek kendimiz inşaat yapmaya karar verdik. Amacımız; müteahhit karını minimize edip çok daha uygun fiyata insanları ev sahibi, yazlık sahibi yapmak.
15) Yeni girişimcilere destek veriyor musunuz?

Şahsen bir firmanın en önemli değerlerinin çalışanları ve onların fikirlerinin olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden girişimcilere çok önem ve destek veriyorum.

16) Size ilham veren ve beğendiğiniz girişim ve girişimciler kimler?
Düşüncülerinin peşinden sonuna kadar giden bütün insanlar benim için ilham kaynağı olmuştur. Facebook kurucusu Mark Zuckerberg gerçekten buna en güzel örneklerden bir tanesi. Bana göre bir fikri kopyalamaktansa yeni bir fikirle yola çıkıp bir sektör yaratan herkes başarılı olur.

17) Girişimciler başarılı olmak için neleri yapmalı ve neleri yapmamalı?

Girişimciler sabırlı ve inatçı olsunlar. Fikirlerinin inançlarının peşinden gitsinler. Başarının ölçütü sadece para değildir ve para girişimci için en önemli koşul değildir. Araştırmacı olsunlar ve herkesin risk olarak gördüğü şeylere başka açıdan bakmaya fırsata çevirmeye çalışınlar.

18) Türkiye'deki girişimcilik kültürü geçmişte nasıldı, şimdi nereye gidiyor?

Eskiden konusu bile çok edilmeyen girişimcilik şimdi kitap konuları ders adı yarışma konusu oluyor. Eğitim düzeyi arttıkça çok daha önem göreceğini düşünüyorum.

19) Sizin girişimcilik alanında açık olarak gördüğünüz sektörler nereler?

Önümüzdeki yıllarda, bine yakın hiç ismini duymadığımız sektör oluşacağını düşünüyorum. Zira hızla gelişen ama ufalan bir dünyadayız. Digital pazarlama hızını kesmeyecektir.

20) Gelecekle ilgili kendi hayaliniz ve stratejiniz nedir?

En büyük hayalim her yaptığım işte güçlü olmak. Başka sektörlerde de faaliyet göstermek. Digital pazarlama sektöründeki lider konumumuzu sürdürmek ve fırsatları değerlendirip yurt dışına da açılmak ayrıca hızla adım attığımız inşaat sektöründe önemli bir oyuncu olabilmek. Bodrum'u çok seviyorum ve geçtiğimiz yaz daire almaya karar verdim. 250 -300 bin dolardan aşağı yer bulamadım. Bir arkadaşım sayesinde Iasos Koyu'nu keşfettim ve Koy'a ilk görüşte vuruldum diyebilirim. Hayalimdeki yazlık projesini yapacağım yeri de bulmuştum böylece. Tamamı panaromik koy manzaralı bu projeyi 250-300 bin dolar aralığında olan yazlık projelere kıyasla biz TL olarak satışa sunduk. İlk aldığımız geri dönüşler çok çok olumlu. Büyük ilgi var. Bu da beni çok mutlu ediyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi Önce İcralık Sonra Patron Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement