Önder Kültür Sanat Ödülleri" - Son Dakika
Güncel

Önder Kültür Sanat Ödülleri"

Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, "Müktesebat, yani kendi şahsiyetimizi geliştirirken sahip olmamız gereken nitelikleri planlarken, bir güzel mimari eser planlar gibi planlayalım. Bu zihni birikimin temelinde insan tasavvurunu geliştiren dil ve matematik vardır.

15.02.2018 23:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, "Müktesebat, yani kendi şahsiyetimizi geliştirirken sahip olmamız gereken nitelikleri planlarken, bir güzel mimari eser planlar gibi planlayalım. Bu zihni birikimin temelinde insan tasavvurunu geliştiren dil ve matematik vardır. Matematiği sakın ola ki salt teknik bir alan olarak görmeyin. Aksine soyut düşüncenin kaynağıdır. Tefekkürün ve sanatın olmazsa olmaz şartıdır." dedi.

Davutoğlu, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği'nin Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlediği "ÖNDER Kültür Sanat Ödülleri" törenindeki konuşmasında, medeniyetlerin büyük askeri başarılarla veya çok güçlü ekonomik yapılarla tarih sahnesine çıkmadıklarını belirtti.

İslam medeniyetinin tarihte var olmasının en önemli mümessillerinin, daha önce hiçbir şekilde görülmemiş ilim adamı ve alim prototipinin tarih sahnesine çıkmasından kaynaklı olduğunu aktaran Davutoğlu, o zamana kadar var olan bilgi birikimin harmanlanmasının da çok önemli olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, medeniyetlerin sözü, estetiği ve estetiğin farklı şekillerde yansımalarının, gelecek nesillere intikal ettirdikleri için var olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Medeniyetler direnirken de aynı bazda ve temelde direndiler. Moğollar Bağdat'ı yıktılar ama İslam medeniyetini yıkamadılar. Kitaplarını yaktılar ama o kitapların içerisindeki özü ve cevheri yakamadılar. Onun içindir ki 1258'de yok oldu zannedilen İslam medeniyeti Bağdat'la birlikte, daha sonra İstanbul gibi dünyanın en güzel diyarında yepyeni meyvelerle kendi geleceğinin yok edilemeyeceğini ortaya koydu. Haçlılar Kudüs'ü işgal ettiklerinde o diyarda İslam medeniyetinin Mescid-i Aksa da dahil olmak üzere o eserlerin gittiği zannedildi. Ona Selahaddin gerekti. İlmi, irfanı ve hikmeti olmamış olsaydı sadece bir komutan olarak Kudüs'ü fethetseydi belki Kudüs'te daha sonra neşvünema bulacak medeniyet canlanması söz konusu olamazdı."

Tek parti döneminde, ölenlerin cenaze namazlarını kılacak insanların bulunmadığı zamanda birilerinin Bağdat'ı tahrip eden Moğollar gibi milletin kültürünü, irfanını ve imanını yok ettikleri düşüncesine kapıldıklarını belirten Davutoğlu, "Karşılarında basit gibi görünen ama hiç bıkmadan usanmadan Ankara kapılarında aylarca bekleyen Celaleddin Ökten Hoca'nın iradesini hiç hesaba katmadılar. Allah ondan razı olsun." dedi.

Davutoğlu, gençlere kendilerini yetiştirme tavsiyesinde bulunarak, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Kendimizi bütüncül bir şahsiyet içerisinde yetiştirmeliyiz. Son kaleme aldığım eserde bunu göstermek istedim. Müktesebat, yani kendi şahsiyetimizi geliştirirken sahip olmamız gereken nitelikleri planlarken, bir güzel mimari eser planlar gibi planlayalım. Bu zihni birikimin temelinde insan tasavvurunu geliştiren dil ve matematik vardır. Matematiği sakın ola ki salt teknik bir alan olarak görmeyin. Aksine soyut düşüncenin kaynağıdır. Tefekkürün ve sanatın olmazsa olmaz şartıdır. Bir anlamda matematik rakamların musikisidir."

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ise "Bir yıl sonrası düşünüyorsanız buğday ekin, on yıl sonrasını düşünüyorsanız ağaç dikin, yüz yıl sonrasını düşünüyorsanız insan yetiştirin" sözünü hatırlatarak, şöyle devam etti:

"ÖNDER, yüzyıl, bin yıl sonrasını düşünerek Türkiye'yi mayalan, ülkenin kültürünü, ruh ve iman iklimini inşa eden kuruluşlardan birisidir. İyi ki ÖNDER var, iyi ki sizler varsınız. Afrin'de vatan, bayrak, mukaddesat, din-i mübin, ila-yı kelimetullah için canlarını seve seve feda eden şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Afrin'de yaşanan mücadele dahi Türkiye'deki mücadelenin önemini gösteriyor. Afrin'de emperyalist güçlere, haritaları değiştirmek isteyenlere karşı güvenlik güçlerimiz büyük bir mücadele yürütüyor. Önder de emperyalistlerin kültür işgaline karşı yerli ve milli olan kültürü korumaya ve yüceltmeye çalışıyor."

ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu da sevilmesi gereken şeylerin sevilmesi durumunda doğru yolda olacaklarını belirterek, "Her şeyi yapabilmemiz mümkün değil. Kültüre ve sanata dair bu kadar kıymetli insan, hocalarımız ve büyüklerimiz varken konuşmamız uygun olmaz. Kültürü ve sanatı hiç olmazsa seven ve sevmeye çalışan bir kardeşiniz olarak sevdiğimi sizinle paylaşmak istedim. Bu alanı seversek ona katkıda bulunursak doğru bir iş yapmış oluruz. ÖNDER olarak kültürle ilgili çok büyük iddialarda bulunmuyoruz. Ama bu alanı önemsememiz gerektiğini ve bu alana hizmetkar olmamız gerektiğine inanıyoruz." diye konuştu.

Ödüller

Bu yıl ikincisi düzenlenen ve 10 dalda verilen ödüllerden "ÖNDER Özel Ödülü"nü Necmettin Asma, "ÖNDER Sanata Hizmet Ödülü"nü İlhami Atalay ve Prof. Dr. Zeki Kuşoğlu, "Yılın Geleneksel Sanat Ödülü"nü Hasan Çelebi, "Yılın Edebiyat Ödülü"nü Ali Emre Değirmenci, "Yılın Müzik Ödülü"nü Mustafa Hakan Alvan, "Yılın Sinema Ödülü"nü Ayla filmi, "Yılın Kültür Sanat Tv Programı Ödülü"nü Vapurda Çay Simit Sohbet, "Yılın Kültür Sanat Sivil Toplum Kuruluşu Ödülü"nü Yedi Hilal Derneği, "Yılın Okul Dergisi Ödülü"nü İstanbul Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, "Yılın Okul Kültür Sanat Projesi Ödülü"nü Samsun Canik Fatih İmam Hatip Ortaokulu ve Tenzile Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi aldı.

Törene Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy'un torunu Selma Argon da katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Önder Kültür Sanat Ödülleri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement