Onlar 112'nin Motorize Kahramanları - Son Dakika
Genel

Onlar 112'nin Motorize Kahramanları

Onlar 112'nin motorize kahramanları 112 motorize yağmur, çamur dinlemiyor; olaylara hızır gibi yetişiyor 112'nin karşılaştıkları ilginç anlar güldürüyor "Oğlum ben motora binemem ki"İZMİR - Acil durumlarda dar sokakları, yoğun trafiği aşan;

08.11.2018 09:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Onlar 112'nin motorize kahramanları

112 motorize yağmur, çamur dinlemiyor; olaylara hızır gibi yetişiyor

112'nin karşılaştıkları ilginç anlar güldürüyor

"Oğlum ben motora binemem ki"

İZMİR - Acil durumlarda dar sokakları, yoğun trafiği aşan; yağmur, çamur, fırtına demeden zamanla yarışarak komuta merkezinden acil hastalara yönlendirilen 112'nin motorize kahramanları, her gün onlarca hastaya müdahale ederken, zaman zamanda ilginç durumlarla karşılaşıyor. Motorize ekiplerini gören bazı sürücüler polis sanıp emniyet kemerini takarken, bazı vatandaşlarda motorla hastaneye gideceğini düşünerek, "Oğlum ben motora binemem ki; nasıl gideceğim" diye şaşkınca karşılık veriyor.

Sağlık Bakanlığı'nın 2009 yılında hayata geçirdiği proje kapsamında göreve başlayan 112 motorize ekipleri, özelikle acil durumlarda adeta hızır gibi yetişiyor. 112 Komuta Merkezi'nden yönlendirilen motorize kahramanlar, dar sokakları ve yoğun trafiği aşıyor; yağmur, çamur, soğuk hava demeden dakikalar içerisinde olay yerine ulaşarak vatandaşların hayatlarını kurtarıyor.

Normal bir ambulansta olması gereken her şey var

Günde 8-12 saat arasında çalışan motorize ekipler; özelikle; trafiğe yoğun alanlar, araç trafiğine kapalı bölgeler ve turistik bölgelerde görev yapıyor. Normal bir ambulans da olması gereken tüm ekipmanlara sahip olan motorize ekiplerin, bu özelliğiyle son yıllarda Avrupa standartlarını bile geçtiği belirtiliyor.

Türkiye'de şuanda 60 adet motorize 112 ekibinin bulunduğu ifade edilirken, İzmir'deki görevli toplam 7 motorize ekibi de, anında müdahalelerle hastaları hayata bağlıyor. Zamanla yarışarak vakaya ulaştıklarında ilk müdahaleyi yapan motorize ekipler, daha sonrada ambulans aracı ile hastanın sağlık kuruluşuna naklini gerçekleştiriyor.

Karşılaştıkları ilginç anlarda var

Motorize ekipler, zaman zaman ilginç anlarla da karşılaşıyor. Vatandaşları bazıları 112 ekibini polis sanıp emniyet kemerini bağlıyor, bazıları da sağlık personellerine motora binemeyeceğini söylüyor.

İlk zamanlar 112 motorize ekiplerin sürücüler tarafından polis ile karıştırıldığını ve hemen emniyet kemerini taktığını belirten Doktor Vural Akçay, "Vatandaşımız alışmaya başladı; ama bazen büyük bir ambulans beklerken bizi görünce şaşırmalar olabiliyor. Motorlu araçlarımızda bir ambulansta olması gereken tüm ekipmanların aynısı mevcut. Bu ekipmanlar ile her türlü vakaya müdahale etme imkanına sahibiz" diye konuştu.

Araç çarpan teyze: "Oğlum ben motora binemem ki"

Günde ortalama 3-4 vakaya gittiklerini, turizm sezonunda vaka sayısının arttığını söyleyen Akçay, bazen ilginç durumlarda karşılaştıklarını belirterek, "Bir defasında yaşlı bir teyzemize araç çarpmış. İlk müdahaleyi yaparken teyzemiz motorla kendisini hastaneye götüreceğimizi sanmış. 'Oğlum ben motora binemem ki' diye söylemişti. Tabi biz ilk müdahaleyi yapıyoruz; ama daha sonrasında diğer aracımız ile hastayı güvenli bir şekilde hastahaneye intikalini sağlıyoruz" diye sözlerini noktaladı.

Motorize ekibi olmak öyle kolay değil

İzmir 112 motorize ekibinde görevli Paramedik Halil Gölcük ise tüm vakalara müdahale etme imkanına sahip olduklarını belirtti. Gölcük, "Bu göreve başladığımda ilk vakam doğum vakasıydı. Motorlarımızda boyunluktan EKG cihazına kadar tüm malzemelerimiz mevcut. Bizim amacımız hastaya en kısa sürede müdahalede bulunmak. Motorize ekiplerde görev almak için en az bir yıl 600 CC ve üzeri hacminde motor kullanmak ve gerekli ileri sürüş teknikleri eğitimi almak gerekiyor" dedi.

Verilen hizmet ve trafikte yaşadıkları durumla ilgilide bilgi veren Gölcük, "Avrupa standartlarının üstünde hizmet veriyoruz. Tepe lambamız ve sirenlerimiz olmasına rağmen yüksek sesle müzik dinlenmesi gibi sebeplerle bizlere yol vermiyorlar. Bizim isteğimiz bize güvenlikli bir şekilde yol vermeleri. Amacımız; hasta ve yaralıya en kısa sürede ulaşıp müdahale etmek şeklinde konuştu.

Onlar 112\'nin Motorize Kahramanları
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Onlar 112'nin Motorize Kahramanları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da turfanda soğan hasadı başladı, fiyatlar düşmesi bekleniyor
    06 Nis Adana'da turfanda soğan hasadı başladı, fiyatlar düşmesi bekleniyor

    Adana'da hasat başlayan turfanda soğanın fiyatlarının bayramdan sonra düşmesi bekleniyor. Bu yıl Adana'da verim düşüklüğü yaşanan soğanlarda, bayramdan sonra sökülecek olanların daha yüksek verim getirmesi bekleniyor. Türkiye genelindeki depolarda soğan stoklarının azaldığı belirtiliyor. Tarladaki fiyatlar şu anda kilogramı 18-20 lira arasında değişiyor. Ramazan Bayramı'ndan sonra fiyatların düşmesi ve ihracat kapılarının açılması bekleniyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Milletlerarası Anlaşmayı Onayladı
    06 Nis Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Milletlerarası Anlaşmayı Onayladı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan 2 milletlerarası anlaşma Resmi Gazete'de yayımlandı. Anlaşmalar, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Avrupa Komisyonu arasında yapılan değişiklikleri içeriyor. Ayrıca, Ankara'da imzalanan Tarım ve Kırsal Kalkınma için IPARD III Yardımı 2021-2027 Finansman Anlaşması da onaylandı.

  • TBD Eskişehir Şubesi Üyeleri İftar Programında Buluştu
    06 Nis TBD Eskişehir Şubesi Üyeleri İftar Programında Buluştu

    Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Eskişehir Şubesi üyeleri, TBD Eskişehir Şube Başkanı Barış Günaydın'ın konuşmasıyla başlayan bir iftar programında bir araya geldi. Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yalnızoğlu ve Eskişehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Ahmet Kapanoğlu'nun da katıldığı iftarda, bilişim sektörüyle ilgili gelişmeler ele alındı.

  • İstanbul Boğazı'nda Sis Nedeniyle Geçici Trafiğe Kapatıldı
    06 Nis İstanbul Boğazı'nda Sis Nedeniyle Geçici Trafiğe Kapatıldı

    İstanbul Boğazı'nda sabah saatlerinden itibaren etkili olan sis nedeniyle İstanbul Boğazı çift yönlü ve geçici olarak askıya alındı. Sis nedeniyle bazı yerlerde görüş mesafesi de zaman zaman düştü. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre Boğaz hattının çift yönlü olarak gemi trafiğine kapandığı öğrenildi.

  • İstanbul'da Sis Nedeniyle Vapur Seferleri İptal Edildi
    06 Nis İstanbul'da Sis Nedeniyle Vapur Seferleri İptal Edildi

    İstanbul'un bazı bölgelerinde sis etkili olurken, Sarıyer'de Boğaz'da sis bulutları görüntülendi. Şehir Hatları tarafından yapılan açıklamada, olumsuz hava şartları nedeniyle bazı vapur seferlerinin iptal edildiği duyuruldu.

  • Emniyet Genel Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü: Hayatları pahasına müdahale
    06 Nis Emniyet Genel Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü: Hayatları pahasına müdahale

    Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı bünyesinde yer alan Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri, şüpheli cisim ve patlayıcı düzeneklere müdahale ediyor.

  • Zonguldak'ta batan geminin kayıp mürettebatı hala aranıyor
    06 Nis Zonguldak'ta batan geminin kayıp mürettebatı hala aranıyor

    Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde geçen yıl batan Kafkametler gemisinin kayıp 7 mürettebatını bulma çalışmaları hala devam ediyor. Geminin enkazının kaldırılması için özel bir şirket tarafından çalışmalar sürdürülüyor.

  • Kırklareli Büyükkarıştıran Belediye Başkanlığı Seçimi İptal Edildi
    06 Nis Kırklareli Büyükkarıştıran Belediye Başkanlığı Seçimi İptal Edildi

    Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Büyükkarıştıran beldesinde gerçekleşen belediye başkanlığı seçimi iptal edildi. İl Seçim Kurulu, kısıtlı 2 kişinin oy kullanmasına itiraz üzerine seçim tekrarına karar verdi.

  • Keban-Malatya Enerji İletim Hattı Projesi Kapsamında Taşınmazlar Kamulaştırılacak
    06 Nis Keban-Malatya Enerji İletim Hattı Projesi Kapsamında Taşınmazlar Kamulaştırılacak

    Cumhurbaşkanı Kararı ile Keban ile Malatya arasında tesis edilecek enerji iletim hattı projesi kapsamında bazı taşınmazlar kamulaştırılacak. Proje kapsamında güzergah değişikliği yapılması gerektiğinden 220 numaralı direk yeri mülkiyet şeklinde, iletken salınım gabarisi ise irtifak hakkı kurulmak suretiyle Türkiye Elektrik İletim AŞ Genel Müdürlüğü tarafından acele istimlak edilecek.

  • Bayram Tatili Boyunca Ülkede Sağanak Yağış Bekleniyor
    06 Nis Bayram Tatili Boyunca Ülkede Sağanak Yağış Bekleniyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora göre, bayram tatili boyunca ülkede hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında ve yer yer altında seyredeceğini, yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış olacağını açıkladı. Vatandaşların bu duruma dikkat etmeleri ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarılarını takip etmeleri gerektiği belirtildi.

  • TESK Genel Başkanı: Bayram tatilinde trafik kurallarına riayet edin
    06 Nis TESK Genel Başkanı: Bayram tatilinde trafik kurallarına riayet edin

    TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bayram tatilinde şehirlerarası yolculuk yapacak vatandaşlara trafik kurallarına uymaları konusunda uyarıda bulundu. Palandöken, geçmiş yıllarda bayram ziyaretlerinde meydana gelen kazaların büyük bir çoğunluğunun ihmallerden kaynaklandığını belirterek, sürücülerin aşırı hız, alkollü direksiyon başına geçme, emniyet kemeri takmama gibi hatalardan kaçınmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen trafik kaza kara noktalarını incelemeleri gerektiğini vurguladı.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın Personeliyle Bayramlaştı
    06 Nis Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın Personeliyle Bayramlaştı

    Yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, personeliyle bayramlaşmaya başladı. Başkan Akın, tüm personelle bir araya gelerek çalışmalarında kolaylıklar diledi ve Balıkesir için birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.


Advertisement