Onlar Kahraman mı Hain Mi? - Son Dakika
Dünya

Onlar Kahraman mı Hain Mi?

Onlar Kahraman mı Hain Mi?

Edward Snowden, Julian Assange ve Chelsea Manning.Dünyaca ünlü bu üç muhbiri temsil eden ve İtalyan sanatçı Davide Dormino tarafından yapılan anıt, son olarak Almanya'nın başkenti Berlin'de sergilendi.

18.01.2017 23:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edward Snowden, Julian Assange ve Chelsea Manning.

Dünyaca ünlü bu üç muhbiri temsil eden ve İtalyan sanatçı Davide Dormino tarafından yapılan anıt, son olarak Almanya'nın başkenti Berlin'de sergilendi.

Cesaret anıtı olarak da adlandırılan eser, vatandaşları serbestçe konuşmaya teşvik etmek amacıyla yapıldı.

Onlar kimilerine göre kahraman, kimilerine göre ise vatan hainleri.

Özellikle de Amerika Birleşik Devletleri yönetimi için..

29 yaşındaki eski askeri istihbarat uzmanı, eşcinsel kadın Chelsea Manning, Wikileaks'e sızdırdığı gizli belgeler için 35 yıl hapse mahkum edildi.

Bu rolünden dolayı hapis cezası alan tek kişiydi.

Bu arada ABD Başkanlık koltuğunu bu hafta Donald Trump'a devredecek olan Başkan Barack Obama, 2013 yılında casusluk ve diğer suçlardan 35 yıla mahkum edilen Chelsea Manning için af yetkisini kullandı.

Cezası hafifletilecek Manning, 17 Mayıs'ta serbest kalacak.

Yaklaşık 7 yıl tutuklu kalan Manning, 2010 yılında Wikileaks'e birçok diplomatik belge ve ulusal güvenlik belgesi sızdırdığını itiraf ederek suçunu kabul etmişti.

Eski adı Bradley Manning olan ve cinsiyet değiştirip kadın olduktan sonra Chelsea adını alan Manning'in erkekler koğuşunda çok zor koşullarda kalmasının da cezasının hafifletilmesinde etkili olduğu belirtiliyor

VICTORY: Obama commutes Chelsea Manning sentence from 35 years to 7. Release date now May 17. Background: https://t.co/HndsbVbRer— WikiLeaks (@wikileaks) January 17, 2017

Wikileaks'in yüz binlerce nüshadan oluşan belgeleri yayımlamasının üzerinden tam 10 yıl geçti.

Öte yandan Manning'in sızdırdığı gizli belgeler, dünya genelinde gazetelere manşet oldu.

Özellikle de Amerikan askerlerinin Irak'ta helikopterden sivillerin üzerine ateş açarak öldürdüğü görüntüler, dünyanın birçok yerinde öfke seline neden oldu.

Let it be said here in earnest, with good heart: Thanks, Obama. https://t.co/IeumTasRNN— Edward Snowden (@Snowden) January 17, 2017

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, bu görüntüleri yayımladı.

Kendisi halen Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde kalıyor.

Zira eğer dışarı çıkarsa ABD'ye sınır dışı edilme riski ile karşı karşıya.

Edward Snowden ve Chelsea Manning ile ilgili gelişmelerden sonra gözler yeniden Assange'a çevrildi.

Assange'ın avukatı Melinda Taylor, müvekkilinin 2013 yılında casusluk ve diğer suçlardan 35 yıl hapis cezası alan Chelsea Manning'in affedilmesi durumunda kendisinin de İngiltere'deki Ekvador Büyükelçiliğinden çıkarak

yargılanmayı kabul edeceği yönündeki açıklamasına ilişkin, "Assange, söylediği her şeyin arkasında duruyor" dedi.

Wikileaks, geçen hafta Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Obama'nın Manning'e özel af imkanı tanıması durumunda Assange'ın ABD'ye iade edilmeyi kabul edeceği belirtilmişti.

Assange'ı eleştirenler, şöhret peşinde koştuğunu iddia ederken destekçileri ise onun, Amerikan ordusunun askeri faaliyetlerinin gizli kalmış kısımları hakkında kamuoyunu bilgilendirdiğini dile getiriyor.

Irak't

Auteur:

Tags:Gepost: 18 januari 2017

Kaynak: Euronews.com

Son Dakika Dünya Onlar Kahraman mı Hain Mi? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement