Onları da Kış Şartları Olumsuz Etkiliyor - Son Dakika
Yerel

Onları da Kış Şartları Olumsuz Etkiliyor

Tüm yurtta etkili olan soğuk ve karlı havanın hayvanları da olumsuz etkilediği bildirildi.

24.01.2012 11:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüm yurtta etkili olan soğuk ve karlı havanın hayvanları da olumsuz etkilediği bildirildi. Yaban hayvanlarının kar kaplı zeminde yiyecek ve donmamış su bulmakta zorlandıkları belirtildi.

Park ve hayvanat bahçesindeki hayvanların, evcil hayvanların kar yağışının ardından etkisi iyice hissedilen kış şartlarından korumak için soğuğa dayanıklılık durumlarına bakılarak bulundukları ortamlarında özel tedbirler uygulanması gerektiği kaydedildi.

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ramazan Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karla birlikte tüm yurtta etkisini sürdüren soğuk havanın, insanları olduğu kadar hayvanların da yaşamlarını olumsuz etkilediğini bildirdi.

Park ve hayvanat bahçesindeki hayvanları, evcil hayvanları kar yağışının ardından etkisi iyice hissedilen soğuktan korumak için vücut ısılarına göre, soğuğa dayanıklılık durumlarına bakılarak barınaklarının ona göre ayarlanması gerektiği uyarısında bulunan Gürbüz, açık havada koruması olmayan yerlerde sıcaklığın eksinin altına düşen zamanlarda mutlaka soğuğa dayanıksız hayvanların kapalı barınaklara alınması ve hayvanlara göre mekanlarında kışa özel tedbirler uygulanması gerektiğini vurguladı.

Köpeklerin soğuk havadan etkilenmediğini anlatan Gürbüz, "Köpekler soğuk havadan mutlu olurlar ve yağlanırlar. Vücuttaki yağları kışın artar, soğuk onlara sıkıntı olmaz. Kediler soğuktan üşür. Büyükbaş hayvanları soğuk hava etkiler. Eksinin altına düşen hava sıcaklıklarında inek, sığır, manda gibi büyükbaş hayvanlarda verim düşer, süt ve et veriminin azalmasına neden olur. Park hayvanları dediğimiz tropikal hayvanlar eğer açıkta duruyorlarsa üşürler ve zarar görürler, sıkıntı duyarlar. Kuğu ve kaz gibi vücut ısısı 41,5 derece olan kanatlılar eksi 20-25 dereceye kadar soğuğa dayanıklıdırlar" diye konuştu.

Kanatlı hayvanların yiyecek bulduğu sürece soğuk havadan etkilenmeyeceğine dikkati çeken Gürbüz, şunları kaydetti:

"Özellikle sokak ve yaban hayvanları için herkes duyarlı olmalı. Tilki, çakal, kurt, tavşan, kuğu, kaz, ördek gibi yaban hayvanları yiyecek bulduğu sürece soğuk hava etkilemez. Hava sıcaklığının eksi 20-25 derecenin altına düşmediği sürece bu hayvanlar için soğuk hava ikinci plandadır. Beslenemiyorlarsa açlıktan ölür bu hayvanlar. Kar kaplı olduğu için yiyecek bulmakta sıkıntı çekiyorlar."

- "Yabani hayvanlar, doğada besin ve donmamış su ararlar"-

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İskender Yıldırım ise soğuk havalarda kar yağışının çok yoğun olduğu ve çetin geçtiği dönemlerde hayvanların bir yiyecek sıkıntısına düştüğünü belirterek, "Yabani kanatlı hayvanların, karın örtmesiyle birlikte besin kaynakları azalır. Yani besin kısıtlıdır onlar için. Hayat zordur onlar için bu aşamada. Hayvanlar kış aylarında özellikle sığırcıklar şehir merkezine yönelirler. Donmamış su ve besin bulmak için kent merkezine gelirler. Eğer doğada kalırsa veya bulundukları besin kaynağı yoksa ölür. Güçlü hayvanlar bu dönemi atlatırlar ve yaşarlar" dedi.

"Sıcak kanlı hayvanlar belirli bir vücut sıcaklığını korumak zorundadırlar" diyen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Yaşamaları için bu şarttır. Yoksa kaçınılmaz son ölümle sonuçlanır. Onların yaşayabilmesi için enerji bulmaları gerekir. Ayılar, yılanlar soğuk hayvanlardır. Bunlar kış uykusuna girerler. Çevre sıcaklığı neyse kendileri ona uyarlar ve hayat fonksiyonlarını devam ettirecek şekilde küçük bir sıcaklıkla idare edebilirler. Ama sıcak kanlı hayvanlar vücut sıcaklığını korumak zorundadırlar."

İnsanlara, hayvanların yaşamalarına katkı sağlamaları için çağrıda bulunan Yıldırım, ilgili kuruluşlar tarafından yaban hayvanları için çeşitli noktalara yiyecek bırakıldığını, su ve yiyecek sıkıntısı çeken sokak ve yaban hayvanlarına destek olmak için kapı önlerine veya bahçelere kap içerisine su, ekmek, buğday, yemek artığı bırakmanın bir insanlık borcu olduğunu hatırlattı.

SÜ Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Tekin de kuğu, kaz gibi kanatlıların eksi 25 dereceye kadar soğuk havaya dayanabildiklerini vurguladı.

- KONYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Onları da Kış Şartları Olumsuz Etkiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement