Onuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı - Son Dakika
Politika

Onuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı

Onuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı

MHP Grup Başkanvekili Şandır: "Kalkınma planları insan merkezli olmalı. Hürriyet, mülkiyet ve şahsiyet üçgeni önemsenmeli" CHP'li Türeli: "Plan, küresel krizin devam edeceği varsayımı ile hazırlanmış"

01.07.2013 18:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, kalkınma planlarının insan merkezli olması; hürriyet, mülkiyet ve şahsiyet üçgeninin önemsenmesi gerektiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Onuncu Beş yıllık Kalkınma Planı üzerinde görüşmeler devam ediyor.

MHP Grup Başakvnekili Mehmet Şandır, kalkınma planının vizyonun olmadığını savundu. Kalkınma planlarının insan merkezli olması gerktiğini vurgulayan Şandır, "Hürriyet, mülkiyet ve şahsiyet üçgenini önemsemek gerekir. İnsan hür olmalı, korkmamalı, gelecek endişesi duymamalıdır. Kalkınma planı, insanın mülkiyetini nasıl artıracağını ön görmeli. Hür olmayan, mülkiyeti olmayan insanı şahsiyeti olmaz. Şahsiyeti olmayan insanların oluşturduğu toplumun geleceği de olmaz" diye konuştu.

MHP Manisa Milletvekili Sümer Oral, yurt içi tasarruf, ödemeler dengesi ve işsizlik oranlarının, bir ülkenin kalkınmasında önemli olduğunu, ülkelerin ekonomi açıdan mukayeselerinde bunların genel kriter olarak göz önünde bulundurulduğunu ifade etti. Oral, Türkiye'de yurt içi tasarufların azaldığını, cari açığın yüksek olduğunu, işsizlik oranının istenilen seviyeye getirilemediğini kaydetti.

Kalkınma Planı'ndaki diğer önemli bir sorunun kamu maliyesi ve mali disiplin olduğunu anlatan Oral, bu alanlarda önemli sorunlar yaşandığını, vergilerin sağlıksız yapıya dönüştüğünü, vergi sisteminin adeta dolaylı vergilere dayanır hale geldiğini söyledi.

Türkiye-AB ilişkilerine de değinen Oral, "AB ile müzakereler ülkemizin ekonomisi açısından önemlidir. İlişkilerin seyri kuşkusuz sadece bizim tutumumuza bağlı değil ama önemli olan sonuç. Tavırlarda ölçülü olma gereği var. Sinir ve öfke yerine bize yakışan tutum ve üslup daha etkili olacaktır" diye konuştu.

-"Hedefler gerçekçi değil"

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Kalkınma Planı'nın mahçup hazırlandığını ve iddiasız olduğunu ifade etti.

Onuncu Kalkınma Planı'nın stratejisinin TBMM'ye sunulmadığını belirten Türeli, talep etmelerine rağmen söz konusu stratejinin henüz ellerine ulaşmadığını söyledi.

Planda uzun vadeli stratejiye hiç yer verilmediğini dile getiren Türeli, "Plan, küresel krizin devam edeceği varsayımı ile hazırlanmış" dedi.

Yurt içi tasarrufun milli gelire oranının yüzde 19 olarak öngörüldüğüne işaret eden Türeli, bazı ülkelerden örnekler vererek, bunun yetersiz olduğunu anlattı.

Türeli, planın, Türkiye'yi geleceğe taşıyacak temel vizyodan eksik olduğunu, hedefleri gerçekçi bulmadığını sözlerine ekledi. -

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Onuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement