Kendi yapay zeka uygulamanızı geliştirin: ChatGPT API kullanıma sunuldu! - Son Dakika
Teknoloji

Kendi yapay zeka uygulamanızı geliştirin: ChatGPT API kullanıma sunuldu!

Kendi yapay zeka uygulamanızı geliştirin: ChatGPT API kullanıma sunuldu!

OpenAl, sohbet robotu ChatGPT ve sesi metne çeviren Whisper için API yayınladı. Peki kullanım fiyatı ne kadar?

03.03.2023 01:24  Güncelleme: 01:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçtiğimiz aylarda herkese açık şekilde yayınlanan ChatGPT, yazılım dünyasını kasıp kavurmaya devam ediyor. Son olarak sohbet robotunun API'si kullanıma sunuldu. Bu, kullanıcıların kendi yapay zeka uygulamalarını geliştirebilecekleri anlamına geliyor.

OpenAl, ChatGPT için API yayınladı!

ChatGPT, geçtiğimiz yılın Aralık ayında kullanıcıların beğenisine sunuldu. OpenAl tarafından geliştirilen bu sohbet robotu, sorulan sorulara verdiği cevaplar ile dikkat çekiyor. Zira ChatGPT insana benzeyen cümleler kurabilmek için derin öğrenmeye odaklı GPT-3.5 dil modeline dayalı.

Kendi yapay zeka uygulamanızı geliştirin: ChatGPT API kullanıma sunuldu!

Bugün OpenAl tarafından paylaşılan blog gönderisinde, ChatGPT'nin API hizmetinin kullanıma sunulduğu açıklandı. Buna göre yazılım geliştiricileri, artık gpt-3.5-turbo dil modeli ile ChatGPT'yi kendi uygulamalarına entegre edebilir. Bu sayede ChatGPT'ye dayalı bir yapay zeka uygulaması oluşturabilmek mümkün hale geldi.

ChatGPT eklenen WhatsApp'la otomatik mesaj göndermek mümkün! Peki, nasıl?

Tabii bu sadece yapay zeka uygulaması oluşturmak için kullanılacak diye bir kural yok. Birçok alanda kullanabilmek mümkün. Örneğin bir alışveriş uygulamasında kullanıcının, aramak istediği ürünü tahmin ederek de kolaylık sunabilir.

Kendi yapay zeka uygulamanızı geliştirin: ChatGPT API kullanıma sunuldu!

ChatGPT API aslında halihazırda bazı uygulamalarda kullanılıyor. Zira, Snapchat'in ücretli versiyonu Snapchat+'daki yapay zeka, ChatGPT API'yi kullanıyor. Ayrıyeten öğrencilerin soru çözerek çalışmasını sağlayan Quizlet ve yemek ile ilgili bilgiler veren Instacart uygulamaları da, yapay zeka tarafında aynı kaynağı kullanıyor.

ChatGPT API ücretli mi, nasıl çalışıyor?

Evet, ücretli. Entegre edeceğiniz yazılımın arka planında ChatGPT'ye göndereceğiniz her bir İngilizce kelime token sistemine göre ücretlendirilecek. 1 token, bir 4 karaktere denk geliyor. 1000 token ise 0.002 dolar (38 kuruş) olarak fiyatlandırılıyor. Yani 10 bin karakterlik bir yazı gönderip yanıt istediğinizde, 0.005 dolar (94 kuruş) ödemeniz gerekecek. OpenAl'nin maliyet hesaplama sayfasına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kendi yapay zeka uygulamanızı geliştirin: ChatGPT API kullanıma sunuldu!

Geliştiriciler, ChatGPT API'yi nasıl kullanabilir?

api.openai.com adresine API key ile birlikte yanıt almak istediğiniz metni istek (request) olarak gönderebilirsiniz. Python dilinde openai kütüphanesini kullanarak bunu daha kolay yapabilirsiniz. İstek attığınızda JSON tipinde bir dönüş yapılacak. Örnek kodlar şu şekilde;

İstek atma (Request):

curl https://api.openai.com/v1/chat/completions

-H "Authorization: Bearer $OPENAI_API_KEY"

-H "Content-Type: application/json"

-d '{

"model": "gpt-3.5-turbo",

"messages": [{"role": "user", "content": "What is the OpenAI mission?"}]

}'

Örnek dönüş (Response):

{

"id": "chatcmpl-6p5FEv1JHictSSnDZsGU4KvbuBsbu",

"object": "messages",

"created": 1677693600,

"model": "gpt-3.5-turbo",

"choices": [

{

"index": 0,

"finish_reason": "stop",

"messages": [

{

"role": "assistant",

"content": "OpenAI's mission is to ensure that artificial general intelligence benefits all of humanity."

}

]

}

],

"usage": {

"prompt_tokens": 20,

"completion_tokens": 18,

"total_tokens": 38

}

}

OpenAl, ChatGPT'nin yanı sıra konuşmayı yazıya çeviren Whisper uygulamasının API'sini de kullanıma sundu. Bu yapay zeka; m4a, mp3, mp4, mpeg, mpga, wav veya webm türündeki ses dosyasındaki konuşmaları metne çevirebiliyor. ChatGPT ve Whisper'i bir arada kullanarak, Siri benzeri sohbet robotu yapabilmek mümkün olabilir.

Örneğin kullanıcının sorusunu dinleyip yazıya çevirebilir, sonrasında ise bunu ChatGPT'ye gönderebilir ve gelen yanıtı sese dönüştürerek kullanıcıya iletebilirsiniz. Tabii bu daha farklı amaçlarla da kullanılabilir. Tamamen hayal gücü ve yaratıcılığınıza bağlı.

OpenAl'nin ChatGPT için yayınladığı API kullanım dokümanına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce yapay zeka uygulamaları artacak mı? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz

Kaynak: Shiftdelete

Son Dakika Teknoloji Kendi yapay zeka uygulamanızı geliştirin: ChatGPT API kullanıma sunuldu! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • X.ai, Grok-1.5 güncellemesi ile yeni bir üretken AI modelini tanıttı
    17:13 X.ai, Grok-1.5 güncellemesi ile yeni bir üretken AI modelini tanıttı

    Elon Musk'ın yapay zeka girişimi X.ai, sosyal ağ X'in Grok chatbot'unu desteklemek üzere Grok-1.5 güncellemesi ile yeni bir üretken AI modelini tanıttı. Model, kodlama ve matematikle ilgili görevlerde gelişmiş akıl yürütme yetenekleriyle dikkat çekiyor.

  • Google Chrome, sekme düzenleme özelliği ile kullanıcı deneyimini iyileştiriyor
    17:11 Google Chrome, sekme düzenleme özelliği ile kullanıcı deneyimini iyileştiriyor

    Google, Android kullanıcıları için tasarlanan yeni "Tab Declutter" özelliği ile tarayıcıdaki sekme karmaşasını azaltmayı hedefliyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, sadece aktif olarak kullandıkları sekmelere odaklanabilecek ve arşivlenen sekmelere ihtiyaç duyduklarında kolayca erişebilecekler. Google Chrome'un Mayıs ayında çıkması beklenen 125. sürümünde bu özelliğin yer alması planlanıyor.

  • Xiaomi 14 Ultra Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: Fiyat ve Özellikler
    17:10 Xiaomi 14 Ultra Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: Fiyat ve Özellikler

    Xiaomi'nin uzun zamandır beklenen amiral gemisi Xiaomi 14 Ultra, Türkiye'de ön siparişe açıldı. Cihazın özellikleri arasında 2K AMOLED ekran, Snapdragon 8 Gen 3 işlemci, 16 GB RAM, dörtlü kamera kurulumu, 5000 mAh batarya ve hızlı şarj desteği bulunuyor. Xiaomi 14 Ultra'nın ön sipariş fiyatı ise 74.999 TL olarak belirlendi.

  • ROKETSAN ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi: Özellikler ve Kullanım Alanları
    17:10 ROKETSAN ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi: Özellikler ve Kullanım Alanları

    ROKETSAN, yerli savunma sanayii yatırımlarını artırmaya devam ediyor. Şirket, yeni nesil mini insansız hava araçlarına ve patlayıcı düzeneklerine karşı koruma sağlayan ROKETSAN ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi için paylaşımda bulundu. ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi lazer ve elektromanyetik dalgalar kullanarak hedefleri etkisiz hale getirebilme özelliğine sahip. Hedef tespit ve takip için radarları ve elektro-optik kameraları kullanıyor. Yapay zeka sayesinde otomatik hedef tespiti ve takibi gerçekleştirebiliyor. Sistem aynı zamanda mobil ve sabit kullanıma uygun olarak tasarlandı. Araç üzerine birleşik veya kule ve kabin şeklinde yerleştirilebiliyor. Lazer silahıyla 750 metre menzile sahip olan ALKA, geniş alanda İHA tehditlerini engelleyebiliyor. ALKA; askeri birlikler, havaalanları, enerji tesisleri, kamu binaları ve meskun mahallerin korunmasında kullanılabilecek.

  • Dünden bugüne teknolojiye yön veren insanlar
    17:09 Dünden bugüne teknolojiye yön veren insanlar

    Bugünün teknolojik gelişim düzeyine katkıda bulunan ve teknolojiye yön veren lider insanların isimleri ve katkıları. Steve Jobs, Steve Wozniak, Bill Gates, Gordon Moore ve Tim Berners-Lee gibi önemli isimlerin teknoloji dünyasındaki etkileri.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar
    17:08 Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 'astronotu seçim malzemesi olarak kullanıyorlar' şeklindeki eleştirilere yanıt vererek, Türkiye'nin astronotuyla gurur duymayanların gençlerle paylaşmamızı kıskandığını söyledi. Bakan Kacır ayrıca, Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT-6A'yı 8 Temmuz'da uzaya göndereceklerini belirtti.

  • Çin Eğitim Bakanlığı, Yapay Zeka Kampanyası Başlattı
    16:19 Çin Eğitim Bakanlığı, Yapay Zeka Kampanyası Başlattı

    Çin Eğitim Bakanlığı, eğitimi geliştirmek amacıyla bir yapay zeka kampanyası başlattı. Kampanya, yapay zeka teknolojilerini tartışıp öğreteceği bir alan oluşturulması ve uluslararası bir etkileşim platformunun kurulması gibi adımları içeriyor. Ayrıca, yapay zeka aracılığıyla öğretme ve öğrenmenin entegre uygulamasını teşvik etmeyi, dijital eğitim okuryazarlığını ve becerilerini iyileştirmeyi ve yapay zeka uygulamalarının bilimsel etiğini standartlaştırmayı hedefliyor. Bakanlık ayrıca ulusal akıllı eğitim platformunun birçok bölgedeki ilkokul ve ortaokullarda hayata geçirilmesi için bir pilot program başlatacak.

  • Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Erciyes Teknopark'ta iş yerlerini ziyaret etti
    15:39 Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Erciyes Teknopark'ta iş yerlerini ziyaret etti

    Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı ve AK Parti Melikgazi İlçe Başkanı Tayyar Şahin ile Erciyes Teknopark'ta faaliyet gösteren iş yerlerini ziyaret etti. Başkan Palancıoğlu, teknoparktaki firmaların faaliyet alanları hakkında bilgi aldı ve belediyenin teknolojiyi her alanda kullanma çabalarını vurguladı. Ayrıca, teknoparkların önemine dikkat çeken Palancıoğlu, burada yapılan Ar-Ge çalışmaları ve teknolojik gelişmelerle gurur duyduklarını belirtti.


Advertisement